maanantai 22. elokuuta 2016

Keltaruusun mystiikkaa

Jotkut ihmiset ovat erityisen kiinnostuneita keltaisista ruusuista. Usein minultakin kysytään, onko minulla keltaisia ruusuja ja miten ne täällä kasvaa sekä mistä niitä saa. Raahelaiset kysyvät viljaminkeltaruusun perään ja pitävät sitä esimerkkinä raahelaisesta ruususta. Vaikka tutkimusten mukaan se kuuluu Williams' Douple Yellow-ruusun perheeseen, se on täällä kasvattanut vähän erityistä pohjolaista luonnetta. 

Minullakin tämä on, mutta loukkaantui siirrosta niin paljon, ettei ole tänä kesänä kukkinut.



Kun olen aika paljon kirjoja ja nettiä selaillut, laitan tähän nyt vähän selvennöstä keltaisista ruusuista.

Keltaiset pensasruusut jaetaan persianruusuihin ja harisoninruusuihin.

Persianruusut (Rosa foetida) ovat kotoisin Iranin ja Afganistanin seuduilta. Ne ovat keltaisen ja oranssin värisiä. En itse ole kasvattanut keltaista persianruusua, mutta toki olen kuullut, että sellainenkin voi menestyä näillä korkeuksilla, jos sillä on lämmin paikka. Toinen tunnettu persianruusu-lajike on kapusiiniruusu, joka on kirkkaan oranssi. En luota senkään menestymiseen näissä maisemissa.

Harisoninruusut ovat taas risteytetty persianruususta ja tarhapimpinellaruusuista, ja täten on saatu pohjoisessakin kestävä lajike. Harison-sana juontaa taas henkilöstä nimeltä George Harison, joka oli asianajaja New Yorkissa 1800-luvulla. Hän oli innokas ruusujen kasvattaja ja risteytti kestävän keltaisen ruusun, josta tuli kuuluisa kultakuumeen aikana Kaliforniassa ja pian ympäri Amerikan. Siitä laulu "Teksasin keltaruusu". Ja vieläkin maailmalla kulkee ruusu nimeltä 'Harison's Yellow'. Se on siis persianruusun ja tarhapimpinellan jälkeläinen.

Tästä on myöhemmin syntynyt sitten erilaisia kantoja eri puolilla maailmaa. Helsingin Kaivopuiston liepeiltä on löytynyt ruusu, joka kantaa Aurora Karamzinin nimeä 'Aurora'. Tämä on nähtävästi Bengt Schalinin jäljiltä. Ruusu muistuttaa hyvin paljon 'Harison's Yellow' ruusua ja uskotaankin, että se on samaa kantaa. Helsingistä edelleen on löytynyt lajike, jonka taas uskotaan olevan Williams' Douple Yellow, joka on britannialaisen John William'n kasvattama lajike vuodelta 1828, https://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6584.

Nähtävästi merimiehet ovat joskus tuoneet tätä lajiketta Raaheenkin. Usein ruusuilla, joita laivan mukana tuli, kutsuttiin laivaruusuiksi, jos ei oikea nimi ollut tiedossa tai joutui unohduksiin. Tämä keltainen ruusu kuintekin käännettiin suomalaisittain viljaminkeltaruusuksi. Tämä onkin kestävin keltaruusu, joka on selvinnyt Raahessa asti, kuten Pirjo Rautio tuo sen esiin kirjassaan Suomen Ruusut. Särkän taimistolla on myynnissa tämä raahelainen kanta, mutta yleisestikin sitä myydään ympäri Suomen viljaminkeltaruusuna. Kannattaa kuitenkin hankkia juuri raahelaista kantaa tälle seudulle sen kestävyyden vuoksi.

Sittemmin tämä lajike on risteytynyt Suomessakin ja tehnyt omaa mutaationsa kasvupaikan tai siemenen kautta. Eräs sellainen on 'Matti Hesperia' ja 'Maija Hesperia', jotka ovat löytöruusuja Helsingin kaupunginpuutarhuri Bengt Schalinin jäljiltä, siis alkuperä tuntematon. Näistä Maija viihtyy täällä pohjoisemmassakin. Niiden kukat ovat yksinkertaisia ja väriltään pehmeän keltaisia. 

Muita tämän kaltaisia harisoninruusuja on paimionruusu, joka on väriltään valkoinen ja herkän vaaleanpunainen yksinkertainen kukinnaltaan. Kiimingistä on löytynyt ruusu 'Kiiminki', jonka alkuperä on osin harisonii-ryhmän, sekä Oulusta ruusu 'Oulu', jonka väritys on taas ruusunpunainen yksinkertaisine kukkineen. Oulujoen taimisto nimeää myös 'Nils'-ruusun kuuluvan harisonii-ryhmään.

Kiiminginruusu on korkea ja komea kukinnaltaan, kukkii jopa ennen juhannusruusua. 



Paimio on ollut nyt toista kesää ja oli jo hyvin runsas, tosi kaunis kukinnaltaan!



Ja selvisihän se Aurora-ruusukin vaikean viime talven, mutta on vielä pieni, eikä jaksanut kukkia.

Nyt sain myös Särkän Jarilta myös 'Maija Hesperian', mutta en ole sitä vielä istuttanut. Olen antanut sen voimistua ruukussa. Tuohon viljaminkeltaruusun viereen sen istutan, joten minulla on mukava rivi myös keltaisia ruusuja, harisoninruusuja. Olen niistä ylpeä, vaikka pikkuisen olen huolissani vielä Auroran ja Hesperian talvenkestävyydestä.

Ruukkuruusut jaksavat kukkia. Ostin pari sellaista alennusruusua. Vaihdoin ruusun isompaan ruukkuun, annoin kukkia minkä kukkivat, sitten leikkasin ja lannoitin. Ja kyllä ne jaksavat kiittää, loistavat myöhäissyksyyn saakka!

Olen saanut tällaisetkin ruusut kasvamaan, kun laitan ne suojaiseen paikkaan maahan ja peitän esim. sammaleella. Ne ovat jaksaneet kukkia pari kolme kesää, mutta sitten saattavat väsähtää.

Vai olenko se minä, joka väsähdän hoitamisessa?

2 kommenttia:

  1. Kiitos keltaruusuinfosta!
    Sain keväällä keltaisen miniruusun, kesällä leikkasin sen ja istutin isompaan astiaan kera lannoituksen. Nyt kukkii hyvin, mutta kukat ovat huomattavasti isommat kuin sen saadessani. Samoin kävi toiselle keltaminiruusulle jokunen vuosi sitten, on vieläkin hengissä, mutta siitä on tullut isolehtinen ja isokukkainen keltaruusu. Mistähän johtunee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään tiedä, miten he kasvattavat näitä miniruusuja, jollain oudolla lannoitteellako tai ihan ilman? Minäkin kerran sain tällaisen valkoisen miniruusun. Laitoin sen maahan kasvamaan. Syyskesästä siitä puhkesi Peace-ruusu suurine kellananiliine kukkineen. Se on vielä minulle mysteeri.

      Poista

Olen iloinen kommenteista!