sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Arkihommien ristiriitoja

Nyt en juttele ruusuista, en paljoa muutenkaan kukista. Juttelen aivan arkisista asioista, joita puran mieleni päältä.

Tosin sen verran, että vaihdoin pelargonioille mullan.


Mutta haluan purkaa vähän noita arkisia ristiriitoja, joihin olen törmännyt. Ensinnäkin. Koronan vuoksi kulttuuripaikat ovat Raahessakin kiinni, joten ihan tyytyväisenä olen kotisalla, teen kotitöitä ja kirjoitustöitä.

Asiaan: Ristiriitaa löytyy puiden käytöstä lämmityksessä ja ilmaston saastuttamisen välillä. Omaatuntoani on kolkuteltu tuolla syytöksellä, että puilla lämmitetty talo saastuttaa. No uskon kyllä, jos kaikki fossiilinen polttoaine lopetettaisiin, jopa kaikkien talojen puulämmityskin (se pieni osa teollisuuden energiasta), niin voisi vähän ilmaa puhdistaa. Vähän. Ihan pikkuisen.

Se on kuitenkin ristiriidassa sen käytännön ja ohjeen kanssa liittyen sähkönjakelun epävarmuuteen siinä, että kaikissa uusissa taloissa tulisi varalta olla puilla lämmitettävä uuni tai hella. Näin ei tarttisi kyhjöttää aivan kylmissä taloissa, jos sähkökatkoja tulee.

Me elämme kylmällä alueella!

Kyllä meille Pohjolan asukkaille tuollainen lämmitystapa on jo perinteellistä ja kuten edellä mainitsin, tarpeellistakin hengissä selviytymisessä. Ja mehän 'haravoimme' huolella metsiämme, kuten Trump kerran viisaudessaan ilmaisi!  Olen lukenut, että avohakkuista siirrytään pikkuhiljaa harvennushakkuuseen ja osa sinne jäänyttä perkkaamme ja käytämme kotilämmitykseen. Mukavaa ja terveellistä työtäkin. Kuitenkin osa perkkuusta jää luonnollisesti lannoittamaan metsiä. Hoidamme metsiämme ja meitä on vain viisi miljoonaa. Suuri osa saa lämpönsä maalämmöstä ja jopa aurinkopaneeleista ym. järkevästä (tuulivoimaloita en kannatat). Ilmalämpöpumppu auttaa minullakin tässä. Jos olisi varaa, laittaisin minäkin aurinkopaneelit! Mutta ensin tarttis uusia katto.

Minulla on kakluuneita kaksi, hella tuvassa ja keskusuuni, jonka saa sähkölle ja puille. Sähkö on kallista, joten poltan siinä kerran tai peri kertaa puita keskuslämmityksessä. Kovilla pakkasilla laitan kakluuneihin tulen tai keittiön uuniin. Hellassa välillä pidän tulta. Mutta! Savua ja nokea leijailee huoneissa, pakostakin. Kun ovi pannuhuoneeseen menee tuvasta suoraan, niin pöllähtäähän sieltäkin nokea ja savua joskus. Siis asun melkein savupirtissä. Huomaan sen myös siitä, kun vaaleat villasukkani ovat aika nopeasti harmaat pohjasta. Noki ohuena leijailee, vaikka pidänkin pannuhuoneen oven suljettuna, mutta kun siellä on vessaan ja kylpyhuoneeseenkin vievät ovat. Tosi huonoa suunnittelua se on joskus ollut, anteeksi vain rakas edesmennyt mieheni!

Tänään sitten siivoilinkin. Yksi ristiriita siinä on lattian muovimatto. Se laitettiin siksi, ettei mieheni liukastuisi hänen ollessa sairas ja heikko. Muovi on aika huokoista sen vuoksi. Minulle sanottiin, että onpa nyt helppo pitää puhtaanakin (puulattiaan verrattuna), että pyyhkäistä vain! Mutta voi kuinka se imee sitä likaa ja nokea itseensä. Ei siinä pyyhkäisyt auta. Väliin liotan lattiaa ja hankaan juuriharjalla, toisella vedellä sitten viruttelen. Ja nytkin hinkkasin pitkävartisella sitä kaikin voimin, kaksikin kertaa ja harmaja vesi siitä lähtee. Vai luuleeko joku, että päivittäin sitä pesisin? En sellaiseen haaskaa aikaani, kun on tuo luovuuden voima, joka teettää enemmän.

Siis kaikissa asioissa on huonot ja hyvät puolensa.

Muuten hauska ilmiö metsien hakkuusta puheenollen on tuo " halkoholismi', jonka poikani toi esiin, kun tuli puunkaatohommista. On kuulemma oikein sairaus joillekin tuo metsässä työn teko. Tehdään halkoja enemmän kuin mitä itse tarvitsee ja mitä ehkä kaupaksi menee. Hamstraamista sekin. Eihän ne halot ihan parissa vuodessa mätäne. Hyvä homma!


4 kommenttia:

 1. Minä kannatan puulämmitystä, ainakin muiden lämmitysmuotojen rinnalla. Maalämpö vaatii toimiakseen sähköä ja yleensä aurinkolämmön lisäksi tarvitaan ainakin talviaikaan myös sähkölämmitystä. Tuo sähkö taas on voitu tuottaa vaikka kivihiilellä. Ei puun poltto toki päästötöntä ole, mutta ainakin raaka-aine on kotimaista, ja etenkin jos puut hakkaa omasta metsästä, ei kuljetuspäästöjäkään juuri synny. Polttele siis puuta hyvällä omatunnolla. Hauska termi tuo halkoholismi. Mukavaa kevättä sinulle! <3

  VastaaPoista
 2. Olen samaa mieltä sinun ja keijunkukkasen kanssa. Puulämmitys on hyvä. Meillä on kaukolämpö, mikä on vaivaton. Joskus ajattelen ja haaveilen, että olisi hyvä olla maalämpö ja aurinkopaneelit, mutta ne ovat niin kalliita.
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Puuta meilläkin suositaan. Uudenaikaiset takat eivät enää päästä pienhiukkasia ilmaan samalla tavalla kuin vanhemmat. Hienoa tuhkaa ilmaantuu kyllä pinnoille.

  VastaaPoista
 4. Takkalämmitys on kyllä paras ja jotenkin vaikea kuvitella, että siitä päästöä niin paljoa tulisi. Itse tuumitiin kyllä myös lämpöpumppua. Ikävä kuulla että muovimatto ei ole suositteluista huolimatta toiminut.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!