keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Luopumisen taitoa tarvitaan

Kun ruusutarha alkaa rehottaa yli äyräitten, täytyy tehdä valintoja. Antaako niille tilaa vai kurittaa tai jopa hävittää tai antaa pois, jos joku haluaa?

Kun kesäkahvila tuli tiensä päähän, en tarvinnut enää villiä rosa rugosaa, jota tunnistuksen vuoksi usein osoitin vierailleni. Nyt hävitin sen. Mukava sammalsohvakin sai enemmän tilaa tulla ja istua. Toinen ruusu, jonka kuorin pois, oli jo surkastunut olemattomiin, toinen kiiminginkeltaruusuista. Joten hävitin sen ja samalla yhden metsäruusun, joka alkoi levitä liian runsaasti. Istutin paikalle sipulikukkia. 

Yksi harvinaisuus, jota haluttiin ja etsittiin kovasti, oli 'Karjasillan kulkuri'. Se haluttiin muistoksi erääseen pihaan, jossa mies oli menehtynyt ja oli Karjasillalta kotoisin. Tämä ruusu olisi muisto hänestä. Joten luovuin tästä ruususta kokonaan, sillä toivottuja juuritaimia se ei tehnyt. Se kaivettiin pois ja toivon, että se viihtyy uudessa pihassa, jossa sillä on hyvin tärkeä merkitys. 

Yksi tyhjä paikka on norjalaisen 'Hurdalin' paikalla. Se on ollut monena kesänä komea kuin mikä, mutta tänä keväänä kuoli. Siinä oli komeat silmut, jotka eivät kestäneet päiväisen kovaa kuumuutta ja ainakin yhden yön -7 pakkasta. Olen leikannut sen ja odotan kaiholla, että se nousisi juurestaan. Ainoa ruusu, joka kärsi tänä keväänä. Enhän arvannut sitä peitellä, kuten joitakin ruusuja, kuten neuvoksettaren ruusua, Montebellon herttuatarta  ja pohjantähteä.





Enpäs ole näin tylsiä kuvia ennen laittanutkaan! Huh, täytyy jollakin paremmalla tämä päättää. Itse Hurdal viime kesänä!



lauantai 1. kesäkuuta 2024

Narsissien eli pääsiäisliljojen kymmenet variantit!

Olen ihan tarkoituksellakin ostanut keväällä jäännössipuleita, halvalla saa, joskus uusiakin syksyllä. Olen huomioinnut kuinka monta lajiketta nekin keskenään jakavat. Niissä on joku tuoksullinenkin, kerran sain sellaisia lahjaksi, mutta en hoksannut silloin laittaa niitä maahan.

Tässä näpsäsin kuvia. Ne kukkivat yhtäkkiä ja hups kuihtuivat pian tässä helteessä. Yksi kysymys olisi. Jotkut sanovat, että kun kukinta on lakastunut, lehdet voi leikata alas ja että silloin ne kukkisivat enemmänkin seuraavana keväänä. Onko tosi? Voiko ne laikata alas ruohonleikkurilla?





Niitä on myös isompia ja pienempiä laatuja. Tämä alla oleva sipulikasvi on otettu muistoksi erään Tampereen lähistöllä olevan järven saaresta. Enhän minä niiden nimiä muista. Mutta sanoivat, että tämä on ikivanha lajike. Kaunis se on ja olen yrittänyt sitä vaalia. 

torstai 30. toukokuuta 2024

Iloa ja surua vuoden 2024 ihanassa toukokuussa!

 Ensin suru! 

Minun iki-ihana norjalainen löytöruusu 'Hurdal' kuoli melkein silmieni edessä. Se oli niitä aikoja, kun ihailin sen silmuja ja korkeutta ja aurinko paistoi niiin! Kunnes tuli hallayö -7! Ruusu oli siinä herkässä vaiheessa, ettei se kestänyt sellaisia muutoksia, enkä tietenkään arvannut sitä suojella. Se kuoli kokonaan. Nyt sitten jännään, nouseeko uutta versoa, kuten monet ruusututtavat ovat lohdutelleet. 

Tässä se ihanainen viime kesänä!

 

Sitten iloja. Kaikki puut, niin luonnossa tuomi, ja pihassa suklaakirsikka, saskatoon, haskap, pilvikirsikka, viinamat, karviainen ja omenapuu kukkivat ennen näkemättömästi! Ja ruusupensaissa nuput! Sitä voi vain ihailla!




Ja tuomen tuoksua piti saada ihan huoneeseen asti! Oi siunattu kauneus!