maanantai 25. huhtikuuta 2016

Ruusu, salaisuuksien symboli

Nyt kun kaikki odottavat henkeä pidätellen ja melkein suurennuslasin kanssa silmuja etsien ruusupensaistan katalan talven jäljiltä, on aika tuoda esiin ruusun mystiikkaa. Kokoan vähän tuolta vanhoilta sivuiltani ulkomuistista tietoa tähän ruusun eräästä tärkeästä osasta, nimittäin ruususta salaisuuksien kätkijänä.

Jo yllättäen saapunut ruusupuska antaa punan poskille. En tiedä ovatko nykymiehet unohtaneet tämän ikivanhan tavan herättää naisen huomio ruusukimpulla. Vai onko siihen liittynyt jo epäilyttävää anteeksipyynnön kyynistä tuntemusta? 

Kun ruusu, jos sitä katsoo oikein syvälle silmiin, on todella eroottisuuden salaperäinen kätkö.


Se salaisuuksien pyhä kirjo, jonka nyt tässä tuon esille, ei niinkään koske erottisuutta eikä tunteita, vaan on aika maskuliinisella tasolla. Nimittäin kun historia omi ruusun, sen symboliikka annettiin usein miesvoittoisille salaseuroille.

Ymmärtäisin tämän kaiken jo juontavan sieltä tarinasta, jonka luin jostakin nettisivuilta. Egyptin jumalatar Isis sai pojan Horus, joka nimettiin Auringon jumalaksi. Kerrotaan, että kun hän varttui nuorukaiseksi, Isis ojensi hänelle ruusun, joka sisälsi salaisuuksia. Niitä Horuksen piti opiskella, mutta ei kertoa muille. Aleksanteri Suuri Egyptin matkoillaan ja valloituksillaan ihastui tähän salaisuuksia kantavaan jumalaan, adoptoi hänet mukaansa Makedoniaan eli nykyiselle Kreikan alueelle. Sille annettiin kreikkalaisittain nimi Harpokrates, Salaisuuksian Jumala. 

Se varmaan sopi hyvin valloituksia ja valtiosalaisuuksia täynnä olevaan Kreikan historiaan. Harpokrates kuvattiin patsaisssa usein nuorukaiseksi, jolla oli sormi suun edessä. Ruusun salaisuus jatkoi matkaansa kulkien myös roomalaisten tietoisuuteen. Sieltähän taru kertoo, että itse Venus antoi ruusun Harpokratekselle, jotta tämä säilyttäisi Venuksen rakkauden salaisuuksia.  Harpokratekselle annettiin myös uusi symboli. Se oli vakoilijoiden suojelija.

Ruusun salaisuus siirtyi myös aikaan jolloin perustettiin Temppeliherrat ja muut salaseurat. Kerrotaan muun muassa, että salaseurojen vala vannottiin katossa olevan ruusun alla. Vala vannottiin säilyttämään kaikki ne asiat salaisina, jonka seura yhteisissä tilaisuuksissa tiedotti. Ruusu sinetöi huulet. 


Sittemmin ruusun salaisuuden valtaamana on vuodatettu paljon vertakin useissa sodissa ja vallankaappauksissa. Kaikki muistavat historiasta Punaiset ja Valkoiset ruusut Englannin Tudor-suvun sodissa. Minulla on siitä paksu kirja, jonka ensi sivuilta en vielä ole päässyt pitemmälle. Se on valtavaa juonittelua ja vallan halua.

Ehkä vähemmän tunnettu on järjestö Hitlerin ajoilta, jotka kantoivat nimeä Valkoinen ruusu. Sen nuoret opiskelijajäsenet olivat ymmärtäneet natsivallan hirmuisuuden ja vääryyden ja alkoivat levittää kirjoittamalla lehtisissä tietoa heidän väärinkäytöksistään. Tottakai natsijärjestö sai pian kiinni tämän salaperäisen järjestön vetäjät. Tuomio oli surullinen ja jäi varmaan historiaan sen vuoksi, että nämä nuoret olivat ehkä koko Euroopassa viimeiset tuomitut, jotka saatettiin kuolemaan giljotiinin alla.

Mustan ruusun symboliksi on löydetty syfilis-tauti eli kuppa. Alla olevaan lauluun "Musta Ruusu" sisältyy tämä surullinen tunnus.

Näin surullista luettavaa sisältyy ruusuun, mutta enköhän tässä löydä jotain kaunistakin salaisuuksiin liittyvää vielä. Sitä ei vielä kukaan varmaankaan tiedä, miksi juuri ruusunkasvattajat elävät yleensä vanhoiksi, usein yli 90-vuotiaiksi. Jotain ihme-eliksiiriä ruusu levittää ympärilleen!3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ruusuhistorian kooste! Tarinat ovat aina kiehtovia. No niin on kyllä ruusutkin, ei ihme että tarinoita riittää.

    VastaaPoista
  2. En ihmettele ollenkaan, että ruusujen kasvattajat elävät pitkän elämän. Ruusujen seuraaminen saa ihmisen hyvälle tuulelle ja koko puutarhurointi saa kaikki pahat ajatukset kaikkoamaan:)

    VastaaPoista
  3. Ruusu on ruusu. =) Siihen ei voi olla rakastumatta.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!