keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Miksi vanha maaseutukulttuuri viehättää?

Tein ulkotöitä ennen sadetta. Sateen tullessa siivoilin erästä ulkorakennusta.

Siinä työn lomassa kulkee ajatus. Miksi tällainen vanha maaseutukulttuuri viehättää? Miksi tykkään asua tällaisen vanhan, kuluneen ja osittain jo 'romahtaneen' seassa? Miksi kuitenkin yritän pitää sitä pystyssä?

Ja sitten se oivallus syttyi! Vanhalle annetaan arvo, kuluneellekin. Olkoonpa se sitten rakennus, esine tai olotila. Voisko näin antaa arvoa myös VANHALLE IHMISELLE?  Hänkin on kulunut, kaiken kokenut, paljon ymmärtävä. Hänkin odottaa, että joku vielä arvostaisi häntä.

Vanhassa maaseutukulttuurissa näkyy eletty elämä. Se elää vieläkin! Se elää varsinkin, jos sinä annat sille arvon. 

Kun katselen vanhoja ovia, joilla on suojattu ladon seinä, huomaan, että vanhan kansan ihminen laittoi kaiken kiertämään, millä arvoa vielä oli. Kuten arvossa ovat nuo vanhat ovet, iloisesti ja ylpeinä suorittamassa vielä tärkeää tehtäväänsä! 

Kuinka paljon meillä vanhoillakin ihmisillä olisi vielä annettavaa! Ehkä toinen ei sitä arvoa huomaa. Se on huomattava ihan itse!

6 kommenttia:

 1. Totta myö "vanhat" ollaan oikeita tietopankkeja ja voisimme auttaa ja opettaa nuorempia, mutta joskus tuntuu että meitä pidetään liian vanhoina kaikkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sie pagiset!! Sinähän olet itse nostanut itsesi pöydälle ja annat sanasi virrata niin että on kuin kevätkonserttia parhaimmillaan! Sinä osaat jakaa oikealla kielellä, oikealla lailla!! Ja juuri siksi että olet riittävän vanha ja viisas siihen. Anna turkanen sen kielesi laulaa ja iloisesti!!! Osaat sen. Olet ihana! Mutta miten me saamme toisetkin norkujat sieltä tuvistansa ulos ja näyttämään taitonsa?

   Poista
 2. Voi miten kauniita kuvia oot ottanut. Nuo vanhat rakennukset ne on nähny vaik mitä!

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia. Tekstikin oli asiaa, mutta jää nyt minulla kuvien ihastelun varjoon.

  VastaaPoista
 4. Ai että - vanhoilla rakennuksilla on sielu ja historia. Sen tuntee! Vanhan arvostaminen on aina kultturiteko.

  Ja tarviiko mainita, että 1800-luvun pirttiä ja pihapiiriä asun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä pakko tänä keväänä tulla katsomaan sinun pirttiäsi! Ilmoita, kun tilaamasi ruusut tulevat.

   Poista

Olen iloinen kommenteista!