torstai 8. elokuuta 2019

Pikku Paholainen ja kermaruusu puutarhassani

Niinhän siinä käy kun lähtee vierailemaan taimitarhalla! Että mukaan tarttuu muutakin kuin sitä mitä lähti hakemaan. 

Olen ollut harmistunut nyt jo toista kesää siihen, että mustikoita ei tahdo löytyä. Kymmenien vuosien ajan varma paikka oli Jätinkirkon ympäristö ja kaunis hongikko. Oijoi, kun mustikoita riitti!

Nyt olin sen verran suivaantunut, että jopa ostin pensasmustikoita kaupasta. Ja vielä enemmänkin! Päätin ostaa pari pensasmustikkaa pihaani varmemman mustikkasadon toiveessa. Liekö sekään aina varmaa? Voihan jänikset syödä pensaat ennen kuin ehdin niistä nauttia. Tai ne eivät kasvakaan saati tuottavat marjoja.

Soitin Särkän Perennataimistolle ja kysyin oliko vielä jäljellä pensasmustikkaa. Olihan siellä; Ainoa ja Alvaria. Niinpä lähdin hakemaan heitä. 

Auta armias, kun silmäni sattui erääseen outoon ruusuun. Siinä se hulmusi toimistorakennuksen oven pielessä ja iski minulle salakavalasti silmää. - Mikä tuo on? ihmettelin. Myyjä nimesi sitä Easy Eleganssiksi. Matala ruusupuska pursui vaaleanpunaisia kukintoja purkissaan. 

No pitihän se saada! Eleganssia puutarhaani.

Kotona tutkin ruusua lähemmin. Huomasin, että se taisi kantaa mustaalaikkua, lehdissä siellä täällä, mutta ei paljon. Laitoin sen kunniapaikalle terassin ikkunalaudalle ja lähdin tutkimaan nimilappua. Tahvoset, omajuurinen; kaikki 'Easy Elegance-ruusut ovat omajuurisia', luki lapussa. Mukana jopa istutusohjeet. Hyvä! En kuitenkaan aio istuttaa sitä maahan, vaan pidän ruukussa, sallin sen kukkia rauhassa, höystän ja hoitelen. Syksyllä leikkelen sitä ja kaivan sen maahan, kunnes taas nostan ruukkuun keväällä. Toivottavasti jälleen elinvoimaisena.

Ensin ajattelin, että toki eleganssia tulee löytyä ruusujen joukkoon, ainakin nimenä. Hörähdin nauramaan, kun katsoin nimeä lähemmin. Sen lajikenimi olikin Little Mischief eli PIKKU PAHOLAINEN! Saapas nähdä kuinka tuollaisen kanssa tulen toimeen.

Toinen tulokas puutarhassani on lajikesarja Babylon Eyes, outo ilmestys ruusuksi, jota kahvila-asiakkaatkin ovat ihmetelleet. Keltainen kukinto vanhetessaan on kerman värinen.


Rosa Cream
Eipä silti. Pidän nuo ruukkuruusuina. Mistähän nämä oudot ruusut ovat lähtöisin? En löytänyt netistäkään niiden syntyjuuria.

Pensasmustikat sain istutettua; Aino ja Alvar. Pari päivää siinä meni, kun kaivoin ja putsailin kuoppia sen mitä selkä kesti. Onnea heille!


6 kommenttia:

 1. Kyllä tahtoo harmittaa tämän syksyn huono mustikkasato! Aiempien vuosien varmatkaan markkinapaikat eivät tarjonneet satoa. Ihania ruusuja ja ihanaa eleganssia puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossakin päin Suomea on! Ystäväni Riihimäellä on poiminut 100 litraa!

   Poista
 2. Pikku paholainen on ihastuttava. Kerman värinen ei näytä oikeastaan ruusulta, mutta kaunis se on.
  Meinasin jo kysyä, unohtuiko mustikat. Eivät sentään. Omat pensasmustikkani olen verkottanut talvisin jäniksiltä. Eivät ole päässeet ristihuulet niitä napostelemaan. Nyt on tulossa muutamia mustikoita, mutta linnut ehtivät napsia ne heti niiden saatua väriä. Ilmeisesti puskat on suojattava myös kesäisin.
  Onnea uusille istutuksillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut puolentoistametrin kanaverkkoa. Sillä aion suojella pensasmustikkani sekä myös sinimarjakuusamat. On tärkeää, että ne pääsevät kasvamaan. Minunkin pensasmustikassa on muutama raakile. Toivon saavani maistaa.

   Poista
 3. Pikkupaholaista ostin Särkältä keväällä kaksi kappaletta myös. Samalla toinen Easy Elegans ruusu Calypso tarttui mukaan. Kaikki lykkäsin suoraa maahan. Nyt ne kukkivat - katsotaann miten talvehtiminen sujuu...

  Onnea mustikoiden kasvatukseen - luonto ei tarjoa juuri mustikkaa eikä puolukkaakaan. Kuivuus on ihan hirveää!

  VastaaPoista
 4. Kaunottaria mutta luullakseni aika arkoja.
  Sukkelaa, meillä ei puput tee pahojaan pihalla. Koiratko pitävät pois? Silloin tällöin kyllä näkyy. En ole suojannut mustikoita, ja hyvin tulee marjaa.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!