lauantai 16. toukokuuta 2020

Sadonkorjuu alkanut!

Toukokuun lumi kasteli mukavasti maata ja sulatti routaa!

Krookukset, sinililjat, vuokot ja esikotkin kukassa. Ruusupensaat silmuille. Hyvin tämä kesä on alkanut. Ei kovia pakkasia eikä auringonpoltteita. Eikä ole liian kuuma työnteossakaan!

Yrttimummona eilen aloitin sadonkorjuun. Kuivassa aamuauringossa oli hyvä poimia talteen ensimmäiset raudanpunertavat nokkoset ja kippuraiset vuohenputken lehdet.

Vuohenputki
Sanotaan, että se rikkakasvi mitä pihassa paljon kasvaa, on juuri sinua varten siinä. Ainakin nokkonen ja vuohenputki pitää siinä paikkansa.

Nuoret vuohenputken lehdet sopii salaattiinkin, antaa sopivasti sitruunaista makua. Maistuu, kuten tuoksuukin. 

Vuohenputkesta voi tehdä kipeille jaloille yrittikylpyä tai murskattua lehteä käyttää hauteena kipeälle paikalle.

Usein keväällä nokkosta syödessä huomasin, että hiukset alkavat kiiltämaan. Kivennäisaineet  sen tekevät.

Yrttikirjat ja netti ovat täynnä keväisten yrttien hehkutusta. Tässä hortoilijan viisi suosikkia:Hyvin terveellisiä ja kuntoa nostattavia ovat nuo pahamaineiset rikkaruohot! Minulla on raudan saanti ollut aina vähän heikkoa, joten nokkonen on toiminut tervehdyttäjänä. Olen sitä käyttänyt varmaan jo 40 vuotta. Syöpämyrkkypökkelössäkin selvisin hyvine veriarvoineen nokkosen ansiosta. 

Nokkonen
Minulla on pari verkkotelinettä, johon noita luonnonyrttejä kerään. Laitan ne kuivamaan saunan alkulämpöön, otan välillä pois ja laitan ne vielä jälkilämpöön. Sauna on hyvä tila, koska siellä ei ole ikkunaa. Kuivatuksenhan pitäisi tapahtua ilman valoa. Rapean kuivat yrtit puristelen käsin pieniksi ja laitan pahvipurkkeihin. Lasipurkki ei ole hyvä, kun valo pääsee läpi, jos ei sitten niille ole tilaa pimeässä komerossa.
Kun vuosikaudet olen noita yrttejä käyttänyt, milloin leipään, milloin ruokaan ja useimmiten teeruohon sekaan, ei ole minkäänlaiset mahanpurut häirinneet.

Ja kun yrttien kerääminen on tullut joka keväiseksi rutiiniksi, se käy automaattisesti. Näin kerään juuri auenneet koivun hiirenkorvat, vadelman silmut, horsmat ja muut. Syksymmällä kerään monivuotisia yrttejä. Ei hyvistä tavoista voi luopua. Toki minulla on onni asua paikassa, mikä on kaukana suurista teistä ja tehtaatkin ovat tuolla parinkymmenen kilometrin päässä.

2 kommenttia:

  1. Yrteissä on elämän voimaa. Kasvukausi käynnistyy täällä meren rannalla kovin vitkaan ja nytkin sataa räntää. Kevät antaa jälleen odottaa itsenään. Iloa ja Valo viikonloppuusi!

    VastaaPoista
  2. Kevät on monin tavoin ihanaa aikaa. Yksi kevään ihanista asioista on, että pääsee tuoreiden villiyrttien keruuseen! Pitääpä käydä katsomassa, että joko vakionokkospaikallani on satoa korjattavana.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!