maanantai 17. heinäkuuta 2017

Kurjenmiekkoja, kurjenpolvia ja päivänliljoja sekä upeaa jalopähkimöä!

Iiris oli lapsuuteni kukka. Sen vanha matala lajike kukki ihanan violetin sinisenä eteisen nurkkauksessa. Kuvittelin aina, että sieluni on juuri sen sininen.

Tuota  samaa vanhaa iiristä minulla on vieläkin, pelastin sitä kerran lapsuuskodistani. Mutta en saanut sitä kunnolla tässä kukkimaan ja nyt se on heitelty jonnekin joutomaahan. Tiedän kyllä missä ja aion sen vielä saada kukoistamaan. Muut iirikset eli kurjenmiekkoja kyllä kukkii siellä täällä puutarhaani.

Siperiankurjenmiekka on aina yhtä upea rykelmä lammen rannalla.

Jopa vaalean sinistä kurjenmiekkaa löytyy jostakin, uppelukisssa kylläkin. Se täytyy pelastaa sieltä.Ja keltainen puolivillikin kurjenmiekka on runsaasti kukkinut tänä kesänä. Sitä olen sirotellut tuonne läheisen puronkin varteen ja kukkii somasti siellä. Jopa naapurin isäntä traktorileikkurin kanssa oli sen huomannut ja jättänyt leikkaamatta.Kaikki kurjellinen on komeaa, kuten kurkikin. Pojantytär ilkikurillaan kutsuu kahta lähipellolla syöskentelevää kurkea strutseiksi. - Kas siellä ne strutsit taas astelevat!

Kurjen polvi on kai mukava kehon osa, paksu ja voimakas, kun kukkakin on saanut siitä nimensä. Mietin, että kukka ei sitä muistuta, mutta lehti ehkä enemmänkin, ja oksan taipumiskohta.

Metsäkurjenpolvet vaaleana ja tummempana violettina leinikin seassa on se kaunein ketojen täyttäjä. Omassa puutarhassani kasvaa E-Ruotsista tuomani verikurjenpolvi komeina ryppäinä ja jalokurjenpolvi, yhtä sorttiä siitä. Nyt tosin siirsin sitä vähän tyhjiä ruusujen välejä koristelemaan, kuten tässä se mielestäni kaunis Ruskelan ja vanhan Raahen seminaarin ruusun välissä. Se on saanut roolikseen ruusun kumppanuuden.

Kauniita ryppäitä ovat myös tuolla savusaunakentän vieressä kahdenlaiset päivänliljat. Toinen on ihan keltainen, toisessa ruskehtavaa vivahdetta. Suuri on myös ruskopäivänliljan rypäs ihan yksityisenä, mutta se kukkii myöhemmin.

tuPitkäkestoinen kukinnaltaan ruskopäivänlilja
Tuo jääkarhu tuossa on kyllä parempi runsaiden morsiusangervojen keskellä kuin nyt jalopähkimön vieressä. Siinäkin on pieni lampi, jonka suihkulähde meni rikki.


Mikähän olisi tämän kesän hitti? No varmaankin tämä! Sataa, sataa, joten en ole edes hanuria kysynyt pihalleni vielä soittamaan.

Antti Tuisku - Hanuri 


8 kommenttia:

 1. Kauniita ovat kaikki, niin kurjenmiekat kuin -polvetkin. Tuota ruskoliljaa minulla ei olekaan, joten sen voisi lisätä hankintalistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskopäivänliljan kukinta kestää kauan ja vaasissakin mukava. Suosittelen. Oikeastaan syksyisempi kukkija.

   Poista
 2. Kurjenpolvi on hyvä kaveri ruusuille. Ihan näin viileästä ja sateisesta kesästä en tykkää vaikka kasvit eivät näytä olevan siitä pahakseen.

  VastaaPoista
 3. On se metkaa - meillä on sadepisarat olleet tosi harvassa tänä kesänä. No tänään sataa sentään vähän. Ja viime viikollakin peräti 10 millin verran. Joka tippa on tullut tarpeeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole paljoa tarvinnut ämpäreitä kannella saatikka sadettajaa pitää yllä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. On ja ne tahtovat jäädä aina kirjoituksissani ruusujen jalkoihin. Nyt vasta kun laadin uusia nimilappuja avoimiin puutarhoihin, huomasin, että eihän 50 lappua riitä alkuunkaan!

   Poista

Olen iloinen kommenteista!