lauantai 14. kesäkuuta 2014

Kaksi Pohjolan ruusua aloittivat ruusukesäni!

Olen jännittyneenä seurannut paisuvia ruusunnuppuja. Mikähän ruusu avaa ensimmäisenä kukkansa?

Harmittaa ihan, kun olin kolme päivää poissa kotoa, enkä voinut ihan sekunttien tarkkuudella seurata, mikä ruusu se oli. Toissa vuonna se oli malvaruusu, edellisvuonna metsäruusu.

Nyt niitä oli kaksi kukassa, kun tulin tänään kotiin!!! Ei ollut malvaruusu eikä metsäruusu. Vaan ensimmäisen kukan tapasin Kiimingin ruusussa. Vähän vielä ujon näköisenä se kurkisteli keltaisine sisuksineen, siis ei aivan levällään auki, mutta nimitin sen oitis ensimmäiseksi! 

Kiimingin löytöruusu onkin aika uusi tulokas ruusutarhassani. Niitä istutettiin viime kesän juhannuksena oikein kaksisten ruusuaitaportin molemmin puolin. Ystäväni vähän salaperäisesti hiipien kantoi ruukkutaimet puutarhaani synttärilahjaksi. 

Kiiminginruusu katsotaan kuuluvaksi harrisonin keltaisiin ruusuihin. Sillä on yksinkertaisen juhannusruusun lailla pieni kukka, mutta lehdet ja ruusun keltaisuus viittaa harrisonin sukuun. Sillä on myös mustanpuhuvat kiulukat ja upea helakanpunainen syysväri lehdistössään.

Kiiminginruusua saa ainakin Oulujoen taimistosta.

Olin iloinen uuden tulokkaan rohkeasta avajaisseremoniasta muiden ruusujen joukossa.

Kunnes sitten katselin vähän ylemmäksikin ja huomasin taivaita kurkottavan pari punaista kukkaa!

Aika lähellä Kiiminkiä, on myös tämän ruusun löytalue, nimittäin Kempele.  Toinen pohjoinen löytöruusu on nimeltänsä Kempeleenkaunotar!! 



Näin ne pohjolan ruusut näyttävät voimansa! Tervetuloa kesään rohkeat, reippaat ruusut!

Tähän sopinee Katri-Helenan Kesän lapsi mä oon...


1 kommentti:

  1. Meillä metsäruusu voitti kisan ja hyväksi kakkoseksi kiri juhannusruusu. Harmi, että aina juhannusruusun kukinnan aikaan sataa rankasti. Sade näyttää lyhentävän kukkimisaikaa.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!