lauantai 2. tammikuuta 2016

Tuoksuja!

Jotkut haluavat ruusutarhaansa juuri tuoksuvia ruusuja. Luin, että Oulujoen taimistollakin on tehty oikein tuoksututkimus. Se löytynee sen sivustoilta. Eli on tutkittu mitkä ruusut tuoksuvat ja miten ne tuoksuvat. Tässä Taija Savilakson tutkimus siitä. Sivulta löytyy myös Ruusujen tuoksugalleria.
Joissakin ruusukirjoissakin on eriteltynä tuoksuvat ruusut.

Minä olen vuosia käyttänyt puutarhassani tuoksuvia yrttejä, joita olen käyttänyt teenä tai ruoan valmistuksessakin. Mutta ruusuista tykkään niiden muotonakin, ei kaiken kauniin tarvitse tuoksua.

Minä innostuin vuosia sitten vaihtoehtohoidoista ja mm. aromaterapiasta. Tuli hankittua oikein pikku arkullinen eri tuoksuja.  Ja yhä käytän niitä, joskus hieronnassakin, mutta muutenkin. Lehmusta ja piparminttua sekä katajaa käytän saunan löylyvedessä. Sitrunellaa olen tipautellut luutuusveteen. Ja eteisessä tuoksuu pikkukupissa pumpuliin piilotettuna laventeli tai muu tuoksu. Rosmariinia tipauttelen rasvaan joskus kun voitelen kipeitä jalkojani. Eugalyptys on ehdoton aromakupissa höyrynä silloin kun nenänpäätäni kylmää ja nuha meinaa yllättää. Yön kun se sänkyni vierellä höyryää, niin aamulla on terve olo. Ruusuntippoja laitan joskus jopa tyynylleni. Laventelihöyry rauhoittaa jos ei saa unta.

Tällainen kaunis arkullinen niitä on kertynyt. Ja joskus vieläkin nappaan jonkin tippapullon, kun niitä sattuu silmien eteen. Kirjallisuuttakin siitä löytyy.Tuoksut ovat ihania! Ainakin, kun en ole niille allerginen. Ja uskon, että se allergisuus on enemmänkin tullut kemikaaleista kuin aidoista tuoksuista. Nykyäänhän ei sovi pitää enää minkäänlaista hajuvettä (oikeaa minulla ei ole kyllä koskaan ollutkaan) tai eudecolonaa (jota on) yleisissä tiloissa. Joskus olen löytänyt niistäkin hyviä tuoksuja, yleensä ne ovat liian makeita.

Nyt olen jälleen siivoillut tätäkin arkkua, käynyt läpi mitä voin mihinkin vielä käyttää. Näin pimeään ja kylmään aikaan tuoksut virkistävät, voimistavat ja lämmittävät mieltä ja kehoa. 

Jossakin minulla on varastossa suitseketikkujakin. Liekö niissä enää mitään tuoksua, ovat jo ikivanhoja? Joltakin matkalta tullut mukaan.

Mihinkähän minä näitä vielä voisin käyttää? 

Kaunista musiikkia tässä:

Smell of roses - Christos Stylianou feat. Maria Latsinou

5 kommenttia:

 1. Oikeassa olet, tuoksut ovat ihania. Mieluiten nautin niistä ulkoilmassa, sisätiloissa erilaiset tuoksut, varsinkin voimakkaammat, ovat minulle hankalia astman vuoksi. Onnellista alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 2. Tuoksut ovat ihania. Vanhemmiten olen tullut niiden suhteen herkemmäksi. Esimerkiksi hyasinttejä en enää voi jouluaikaan sisällä pitää laisinkaan.

  VastaaPoista
 3. Tuoksuallergikkona kärsin tuoksuttomasta maailmastani, mutta kaiken uhallakin nuuskin kesällä ruusuja.

  VastaaPoista
 4. Näin se maailma on muuttunut! Ja uskon, että ihan kemiallisten aineiden syy tähän. Miksi mentiin kopeloimaan luonnon suuria voimia, tuoksujakin, jotka aitona olisi auttanut meitä?

  Mutta hajuvesiteollisuudella on edessään huonot ajat, heillä myös!

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!