Talven selkä taittuu. Aurinko paistaa useamman tunnin päivässä, ja hanget kimmeltävät.
Päiväkahvia juodessani kuuntelin radiosta ohjelmaa jo viime viikkoisen 27.1 vainojen uhrien muistopäivästä ja siihen kaikkea nykyistäkin surullista liittyvää.
Kauniimpaa kuultavaa oli sitten Fra Angelicon (Enkelimäisen ihmisen) maalauksien kuvaamista ja niiden symboliikkaa. Tämä taidemaalarihan oli munkki ja maalasi luostarissa aina apotin luvalla tilaustöitä. Hän sai niihin taivaallisen ilmestyksen ja maalasi sen mukaan. Tämänkin päivän taiteilija voi sen ymmärtää omalla tasollaan näin. Intohimo jonkin työn teosta löytyy jostain ihmeellisestä mystisestä olotilasta, jota ei voi selittää.
Siksi haluan tähän kynttiläpäivään tuoda esiin intohimon ja luovuuden valon, joka voisi kantaa kevääseen asti. Se intohimo ja valo voi olla mikä tahansa, joka antaa mielelle virkistystä ja laittaa verenkiertoon vauhtia ja luo elämälle sisältöä. Sitä toivon kaikille!
Jos sitä ei vielä kaikilla ole löytynyt, niin toivon siihen 'ilmestystä'. Fra Angelicon maalaama "Marian ilmestys" mielestäni voisi toimia ihan kenelle vain herättävänä ilmestyksenä, jonkin uuden asian tulosta elämään.
Ruusuista emme voi välttyä tuossakaan kuvassa. Tuolla taka-alalla on valkoisia ruusuja, Neitsyt Marian symboli.
Samaisessa Fra Angelicoa käsittelevässä ohjelmassa tuli esiin myös vanhaa luostarisymboliikkaa. Luostareissa oli aina kaunis sisäpiha, usein ruusutarhoineen. Se oli pyhä paikka, kuten minunkin ensimmäinen näkemäni ruusutarha Sigtunan luostarin sisäpihalla, tässä siitä blogisivu. Sisäpihalla olevat ruukkukukat symboloivat neitsyyden puhtautta. Immenkalvoa ei ole vielä rikottu.
Fra Angelico eli 1400-luvulla ja oli mukana dominikaanisessa munkkiveljeskunnassa Firenzessä. Paavi kutsui hänet myös Roomaan, Vatikaaniin, jossa hän maalasi mm. Viimeisen tuomion. Hän palasi vielä Firenzeen, jossa pian kuolikin 1455.
Mitä edustaa Kynttilä päivä?
Suomen Evankelisen kirkon Käsikirjasta:
Nimitys kynttilänpäivä juontaa siitä keskiaikaisesta tavasta, että tänä sunnuntaina vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Juhlan raamatullisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin ja jumalallinen kirkkaus, joka hänessä tuli maailmaan ja ilmestyi meille. Siunatessaan lasta ja hänen vanhempiaan vanha Simeon ylistää Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille, ja valosta, jonka hän on antanut loistaa kansalleen Israelille.
Gregoriaaninen hymni
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olen iloinen kommenteista!