perjantai 9. syyskuuta 2016

Ruususisarukset Sointu ja Sävel

Jatkan noista suomalaisista ruusukaunottarista. Rosa 'Sointu' ja 'Sävel' ovat myös Peter Joyn näppien koskettamia. Mukana synnytyksessä ovat olleet myös Pirkko Kahila ja Kangaspunta. Sointu on syntynyt 2008 ja  Sävel 2010. Rosa 'Lumo' kuuluu myös sisarussarjaan, mutta olen ymmärtänyt, että tämä on vähän herkempi kasvi tänne V-vyöhykkeelle, joten se on jäänyt vielä hankkimatta. 

Sointu on omistettu isälleni, kansanpelimannille ja monen asian taitajalle musiikissa. Olihan hän Raahen musiikkiopistossa viulunsoitonopettajanakin vuosia. Myös lapsuuden kotini oli nimeltään Sointula, joten tässä taas huomaa, että kasvien nimet herättävät elämään muistoja ja tunteita.

Sävel-ruusun omistan pikkusiskolleni, joka on myös edennyt pitkälle musiikkimaailmassa ja säveltää myös. Minä se vaan sovitan sormiani tuonne piikkisten ystävieni lomaan. Kyllä niitä piikkejä saankin tuon tuosta kaivella hyppysistäni. 

Soinnun isä on 'Snow Pavement' ja äiti nähtävästi jonkin polyantharuusun siemenruusu. Istutin Soinnun syksyllä 2014 uuteen rugosa-ryhmääni, onhan se samaan sukuun kuuluva. Jo samana syksynä ihailin sen ensimmäisiä kukkia. Seuraavana vuonna huomasin sen lamoavan kasvutavan, joten tein sille nuottiavainta muistuttavan tuen. Onneksi, sillä se on parissa vuodessa kasvanut sekä pituutta että leveyttä.

2014


 
Tuossa ylhäällä keskikesän kukintoa. Sointu on kiitollinen siitä, että se jatkaa kukintoaan pitkälle syksyyn, kun karsii vanhat kukinnot pois. Se jaksaa ja jaksaa puskea joka oksaan noita kauniita sarjoja. Ja sen oksat ojentuvat ulospäin kauniisti tukeensa nojaten. Onneksi viime kesänä kuorin nurmikon pois rugosaryhmästäni ja peittosin sen kankaalla ja sepelillä. Maa pysyy kosteana ja kivimurske lämmittää. Säästyn myös piikkejä tihkuvalta alueelta ruohonleikkauksesta tai perkkaamiselta. Kaikki rugosaryhmän kukat voivat siinä hyvin. 

Sävel-ruusun istutin viime kesänä, joten se on aivan pieni vielä, tosin paljon sisarensa kaltainen. Pensas kooltaan kasvaa noin puolen toista metriin, kuten sisarensakin. Tämän vanhempina toimii rugosaryhmä ja 'Angel Rose', joka kuuluu polyantha-ryhmään. Kumpikin lasketaan kuuluvaksi kurttu- eli rugosaruusuihin. Tämä kukkii myös pitkään kesäkuun lopulta syyskuuhun saakka, tosin harvempikukkaisena. Alla oleva kuva on viime vuoden kuvia.Tukea en ole ajatellut vielä tälle tehdä. Katson miten se asettuu. Näyttää kasvavan pyöreäksi ja pystyksi. Uskon, että nämä sisarukset täydentävät valoisuudellaan muuten punaista kurtturuusu-ryhmääni. 

Ja tähän kuulunee isäni oma sävelmä Romanssifantasia, jonka serkkuni Craig Johnson soittaa.

2 kommenttia:

  1. Minäkin istutin keväällä 'Sointu'n ja sen kaveriksi 'Ilo'n. Sointu teki yhden kukkaryppään, mutta muuten ne ovat vain juurtuneet ja kasvaneet. Ehkä ensi kesänä enempikin kukkia. Kauniita ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea noille Joyn ruusuillesi! Varmasti kasvavat ja kukkivat ensi kesänä!

      Poista

Olen iloinen kommenteista!