torstai 8. syyskuuta 2016

Tove Jansson saavutti aikuisiän!

Ruusun kasvattajat ovat huomanneet, että jotkut ruusut kasvavat nopeasti, kurkottuvat korkeuksiin tai levittävät itseään laajalle ottaen lisätilaa. Jotkut ruusut kasvavat hitaammin.

Taimitarhoissa omajuurinen ruusu kasvaa 'lapsivuosiaan' kolmen vuoden ajan, jonka jälkeen se tulee vasta myyntiin. Ruukkutaimen maahan istutuksen jälkeen sen aikuisikään kasvamista tulee odottaa ainakin viisi vuotta. Näin olen ymmärtänyt. Tämä pätee ainakin näihin tarhapimpinelloihin eli juhannusruusun sukulaisryhmään.

Yksi sellainen saavutti aikuisiän tänä kesänä, Rosa 'Tove Jansson', entinen 'Miriam Makeba'. Se olikin minun ensimmäisiä ruusujani, joiden istutuksen aloitin kesällä 2011. Riemuitsin sen ensikukinnosta tällä blogisivullani. 

Sitten on ollutkin vähän vaivalloisempaa. Yksi kesä sen kukinnon riepotti ukkosmyrsky. Viime kesänä vattukärsäkäs söi puolet sen nupuista. Mutta tämä kesä oli sen kukoistusvuosi. Se suorastaan paloi, sekä elämänhaluaan että punaista kukintoaan! Valitettavasti se kukoistus kesti vain noin kaksi viikkoa, kun taas sateet ruhjoivat sitä. Eivätkä tämän ryhmän ruusut sen pidempään kannakaan kukkia. Onneksi ne kukkivat kuitenkin pikkuisen toistensa jälkijunassa.

Muutenkin on aika esitellä suomalaisia ruusunkasvattajia ja heidän tuotoksiaan ruusumaailmassa. Peter Joy on eräs niistä. Hän teki siemenristeytyksiä KESKAS- projektin aikana vuonna 1991 ja näin syntyi tämäkin ruusulapsi 'Tove Jansson', jonka vanhemmat ovat suviruusu 'Poppius' ja 'Red Nelly'. Mikä lapsi siitä syntyikään!! Samettisen upea ilmestys! 'Red Nelly', joka sekin on puutarhassani kasvamassa, on taas saksalaisen Wilhelm Kordesin kasvattama ruusu 1980-luvulta ja nähtävästi esivanhemmat löytyvät ruusun 'Single Cherryn' geeneistä. 

Joskus tuntuu, että sukupuuhan näille ruusuille pitäisi rakentaa ja usein se syntyykin niitä tutkiessa.
'Poppius' kun taas on Ruotsista kotoisin oleva ruusunkasvatuksen tulos. Siis aika kansainvälinen neitokainen tuo Tove Jansson'. Näin taisi olla myös nimensä edustaja, taiteilija ja Muumi-kirjojen kirjoittaja, itsekin. Mutta kuvat kertovat tästä ruususta eniten! Antaa palaa!
Navajo-intiaani Carlos Nakai: Earth Spirit 

5 kommenttia:

 1. Tapasin kesällä Petet Joyn ja Pirkko Kahilan, jotka kumpikin olivat mukana kehittämässä Suomen oloihin kestäviä ja kukkivia ruusuja. Tove Jansson on yksi niistä. Minun Toveni on vasta parivuotias ja pieni, mutta ansaitsee jokaisen ihastuksen huudahduksen. Sen kukat ovat kyllä aivan upeat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tahtoisin heidät tavata. Lehdestä vain olen heistä lukenut. Ajattelinkin ensin, että varmaan tämänkin ruusun takana on myös Pirkko Kahila, mutta Blomqvist mainitsi vain hänet. Kun taas muissa ruusuissa heitä on kolmisten, Kangaspuntakin mukana. Odotahan kun pari vuotta vielä menee, niin kuningatar on syntynyt puutarhaasi.

   Poista
 2. Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Pyörittelin viime kesänä Särkällä 'Tove Jansson'in taimea, vaan laskin sen vielä muiden taimien joukkoon takaisin. En keksinyt sille oivallista paikkaa, joten annetaanpa ajatuksen ensin muhia. Upean loistokas on kyllä tuon kukinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove voisi korostua värinsä puolesta siinä harmajan aitan vierellä. Voisin kuvitella...kun sen saa valmiksi sen remontin kanssa.

   Poista

Olen iloinen kommenteista!