sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Syksyisiä tunnelmia

Ensimmäinen yöpakkanen oli 17.9, jolloin kurpitsa, samettiruusu, auringonkukka ja krassi meni. Olin pikku matkalla eikä kukaan ollut laittamassa harsoja päälle. 

Eipä silti, joskus on perunanvarren pannut pakkanen jo elokuun lopussa. Nyt on ollut lämpimiä syksyjä. Viime syksynä pakkanen tuli vasta 5.10. Vuonna 2012 tuli pakkanen 10.10. Tässä sisämaassa (20 km merenrannasta) hallayöt koskettavat arimpia kasveja, kun taas ihan rannoilla meri lämmittää. 

Jokin sieni söi koivujenkin lehdet ruskeiksi, joten sekin ruska on nyt kokematta. Mutta muut puut, kuten haapa loistavat kaiken tämän keskeltä. Puutarhani kaunein väritys on päivänliljassa, mitä ryppäitä on ympäri pihamaatani. Pilvikirsikka on myös kaunis punaisine lehtineen.

 
Pelargoniat, jotka ovat saaneet olla vähän pakkaselta turvassa terassilla, kukkivat valtoimenaan.Myös monet ruusut, kuten Sointu ja Sävel ja yleensä rugosat kukkivat vielä. Myös kanadalaiset, alla William Baffin, työntävät koko ajan nupputerttuja. On vain ajan kysymys, milloin tämänkin oksan katkaisen vaasiin tupani pöydälle. Neilikkaruusu myös kukkisi vaikka kuinka jos olisi lämmintä aurinkoa. Alimmaisena Lawinia, joka kantaa myös paljon nuppuja.


Ruusujen ruska ei ole vielä puhjennut. Kiulukoita olen ihastellut, mutta niistä kuvia myöhemmin. Alla Kiimingin- ja Keijuruusun ruskaa.1 kommentti:

  1. Näin se kesä jää taakse ja syksyn aika koittaa. Kauneissa väreissä syksy alkaakin.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!