sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Ruusuihmisiäni lähiympäristössä

Olen tehnyt historiallista ruusumatkaani aivan lapsuudestani saakka. Nyt on ollut pieni tauko blogikirjoittamisessa erään suuremman projektin viedessä tilaa. Mutta jatkan tällä samalla aiheella.

Siirryn lähiympäristööni. Täällä asuu aika monta ruusuihmistä, jotka ovat saaneet henkeni haukkomaan, pohjolaisittain naamani vihreäksi kateudesta ja innostumaan lisää. Heistä haluan nyt kertoa ja heitä kiittää!

Ensinnäkin läheiset taimitarhat: Särkän perennataimisto ja Jari Särkkä, Saloisten Säästäpiha ja Oulujoen Taimisto ja Matti Kulju. Olen onnekas, että aivan läheltä löytyy tuollaisia paikkoja, josta saan ruusunalkuja, neuvoja ja tietoa!


Kun vuosia vieri ruusujen istutuksissa ja hoidossa sekä kesäkahvilani pidossa, pihalla alkoi hiippailla muitakin ruusuihmisiä, joilta sain kutsun tulla vierailemaan heidänkin puutarhoissaan. 

Muistan Ailan, joka katseli vielä alussa olevaa ruusutarhaani ja sanoi iloisesti: - Minulla on yli 70 ruusulajiketta tarhassani aivan tuossa naapurikylässä.
Voi hurja! Pitihän niitä mennä katsomaan. Kaunista! Heillä näin miten ruusut rehevöityvät kymmenen vuoden jälkeen. Nyt on Aila mennyt ruusutaivaaseen, mutta kuuleman mukaan hänen miehensä hoitaa edelleen tarhaa.


Toinenkin pariskunta piipahti, varmaan katsoivat, että eipä kummosta, kun pian kävelivät pois. Sen verran heidän kanssaan ehdin jutella, että heilläkin on yli 70 ruusulajiketta. Myöhemmin tutustuin heihin ja kertoivat hiipineensä pois sen tähden, että luulivat jokin yksityistilaisuuden olevan pihallani. Silloin olivat kyläläiset liikkeellä, koska oma trubaduuri Vesa oli laulamassa kitaransa kanssa. Kiitos ruusuystäväni, kun olen saanut tutustua ja viettää teidän kanssanne monta kultturellista hetkeä. He ovat monelle bloggarille jo tutuksi tulleet Liisa ja Risto Pekkala. Ihailen heidän työtään myös vanhan historiallisen pihapiirin entisöimisessä. Siitä kuvia:Sitten tiedän erään mystisen satumaailman tuolla lähellä merta, jota nimitetään Majakarinmajakaksi. Alunperin torppana olleella tilalla on muinoin asunut tietäjä ja parantaja. Nyt sitä asuttaa monen alan puutarhuri Tita Haapajoki, joka miehensä kanssa on tehnyt paikasta lumotun puutarhan. Tita on mukana Ruususeuran hallituksessa ja on nyt pari vuotta sitten saanut valtavan RUUSUKUUMEEN. Titan luona olen vieraillut pari kertaa. Yritän seurata hänen ammattitaitoista otetta ruusuihin ja kaikkien perennoiden ja puu-ja pensaslajien kasvattamisessa.


Tässä salainen metsä!

 Tällainen taidoton ruusuihminen, kuten minä yksin tässä, tarvitsee ystävien verkostoa ympärilleen. Mikä lahja! Siis edelleen on paljon muitakin puutarhan hoidosta innostuneita ihmisiä, jotka vartta vasten kahvin lomassa käyvät tutustumassa myös ruusuihin. Kun yksi muorikin pärjää, saavat  muutkin rohkeutta itselleen. Ja aina, aina vain saan hyvää tietoa ja vinkkiä kahvila-asiakkailtani. Oikeastaan kahvila tuo tähän aivan vieraitakin ihmisiä, joiden kanssa yhteys jatkuu. Siis kahvila on ollut ovi minulle sekä heille että ruusutarhalle!


Olen onnekas siinä, että pihamaallani on tilaa ja vanha multainen pelto. Mutta miten rakennat yksin mitään, jos ei ole kykyä, koneita eikä rahaakaan?! Suurin tuki tulee kuitenkin ystäviltä; naapurin miesten ja naisten traktoreista, ystävien uskosta, että ihminen voi pystyä mihin vain kun se haluaa. Esittelen heistä kiitosten kera ihan muutamia. Selasin valokuvia. Useista apureistani löytyykin kuvat kahvila-sivuillani, joten kaikkia heitä en liitä tähän.

Ystäväni Anja Kortelainen, itsekin ruusuihminen, oli suurena apuna
kahvilan pystytyksessä ja innosti minua.

Ystävien tuki, tässä kahvilan ja ruusutarhan avajaisilta.

Naapuri-Aarnen kirvesmiestaidoista sain aittaan terveen lattian. Kippis!

Aila Nikolan kantele ja kaunis laulu helisivät usein ruusutarhassani.


Paavo Nikola on usein tarjonnut lisäkätensä ja taiton sellaisissa asioissa,
joissa minun kaksi kättä ei ole riittänyt. Kiitos ystäväni!

Ei yksin kukaan tee mitään, ei ainakaan heikko naisihminen. Tottakai se ydin lähtee yhdenkin ihmisen tahdosta, mutta ei mikään tunnu niin mukavalta ja innostavalta kuin myötätuntoisten ihmisten tuki. Toivon vain, että heilläkin on ollut muakavaa. Voi hyvänen aika! Ruusutarhani on monen ihmisen välikäden työ. 

KIITOS HYVÄT RUUSUIHMISENI JA TUKIJANI!

Heille tämä laulu: Liisa Tavi ja Kiitos elämälle!

14 kommenttia:

 1. Olipa kaunis kirjoitus! Ruusut ja puutarhaharrastus yhdistää ihmisiä monella tapaa! Sinulla on hieno verkosto ympärilläsi!

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus, joka kuvaa niin hyvin Sinua ihmisenä. Olet itsekkin aivan ihana <3 On ollut ilo saada tutustua Sinuun <3

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia kirjoituksesta, Leila! Monta tuttua ihmistä vilisee tässä postauksessa, ja kuvista tunnistin monta ihanaa puutarhaihmistä! Tulehan taas ensi kesänä käymään katsomassa kuinka ruusut kukkivatkaan. Minäkin tulen poikkeamaan sinun ruusutarhassasi.

  Olen itsekin pakon edessä kehitellyt konsteja, joilla tarhuroinnin saisi mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi. Aika, voimat ja rahat eivät tahdo riittää ihan kaikkiin hassuihin unelmiin. Silti ensi kesänä yritän saada vähän lisää pensasruusuja. Onneksi ne ovat niin vaatimattomia ja osa hyvinkin kestäviä jopa kurjissa oloissa. Kerran juurruttuaan ne jaksavat vuodesta toiseen ilahduttaa. Hiljalleen tämä täälläkin etenee. Toivottavasti kesä on armollinen tällä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tulet, saat varmaan vinkkiä monesta uudesta ruusupensaasta!

   Poista
 4. Loppujen lopuksi kaikessa tässäkin on kai se, mitä tähtiin on kirjoitettu; sosiaalisuus, avoimuus ja positiivisuus ja hulluus!

  VastaaPoista
 5. Blogimaailmasta tuttuja ihmisiä vilisee postauksessasi. Hienoa, että kiität heitä julkisesti, sillä kuten sanoit, tarvitsemme toisiamme monin tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi alue ruusuihmisiä minulla on vielä penkomatta. (silmänisku)

   Poista
 6. Kaunis kirjoitus tosiaan. Liian harvoin tulee ihmisiä kehuttua ja kiitettyä. Kyllä alkaa kiinnostaa yhä enemmän poiketa siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo taimitarhat ovat kyllä hienoja, kannattaa käydä. Mutta ruusumuorilta älä odota liikoja!

   Poista
 7. Oi huomasin, että on Leilan päivä - siis roppakaupalla onnea Sinulle!
  * ojentaa virtuaaliruusun *

  VastaaPoista
 8. Onnea Leila ja kiitos eilisestä! Lämpimin ajatuksin.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!