maanantai 17. elokuuta 2020

"Tule katsomaan pihaani ennen kuin lähden tästä pois"

Eikö kuulostakin vähän surulliselta, nostalgiselta, jotenkin lopulliselta?

Nyt kun elokuuni on ollut vapaa kahvilanpidosta, olen käyttänyt paljon aikaa vierailuihin, uimaretkiin ja toisten pihojen ihailuun. Marjastamassa olen myös ystävien kanssa kulkenut.

Iloisesti Merja minut kuitenkin otti vastaan. Ei menettäminen niin lopullista olekaan. Sukutilaa tulee jatkamaan hänen poikansa. Tilan emäntä ja isäntä ovat antamassa tilaa nuoremmalle sukupolvelle ja ovat muuttamassa pois muutaman kilometrin päähän. 

Mutta jotakin kaihoa Merja tuntee, kun kutsui minutkin jakamaan sitä tunnetta. 

Kauniisti hän on hoitanut puutarhaansa kaiken muun työn ohella, puutarhakärpänen kun on purrut aikalailla.  Kauneudenkaipuu ja luonnon hoiva ovat vahvoja tunteita.

Sain kuvata Merjan pihaa ja kirjoittaa siitä blogisivunkin. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin Merja on. Jättää kaunis piha tuntemattomalle ihmiselle on aivan toista. Vielä kamalampaa on sairastua ja katsoa kun puutarhakin sairastuu. Ja yhtä repivä tunne on lähteä siitä kauas pois näkemättä sitä koskaan enää.

Itsekin tulen joskus samaan tilanteeseen, luovuttaa, joten opettavaista oli seurata Merjan tunnelmia hänen esitellessä pihaansa.


 
Kaunis ja soliseva suihkulähde hallitsee pihaa kauneudellaan ja äänillään. Ilta-auringon varjot rytmittävät pihaa. Valkoinen kukka on pihan ikivanha "saippuakukka".

 

Uusi isäntä tulee hoitamaan lainehtivat vainiot.         Vanha pihapenkki kertoo omaa tarinaansa.


Kun pihalla on avaraa tilaa, niin yksilöllinen, kaunis rautatieomenapuu näyttää uljaalta.


Elokuun värikylläisyyttä!Erään tontin nurkassa on sauna kaikkine ihanuuksineen (mm. poreallas), jonka Merja aikoo miehensä kanssa siirtää uuteen paikkaan. Saunan kyljessä odottaa muuttamista myös monet taimet. Niinhän se on. - Sen ja sen ruusupensaankin siirrän uuteen pihaan, kertoo Merja hymyillen. 

Jotakin vanhaa ja rakasta pitää saada mukaan vanhasta kotipaikasta. 

5 kommenttia:

 1. Varmasti ilmassa on runsain mitoin haikeutta, kun noin kauniin ja suuren pihan joutuu jättämään. Luopuminen ei ole koskaan helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävien kokemusten kautta sitä voi itsekin näin harjoitella! Aina yhtä ilahduttavaa kuulla sinusta, olet varmaan vuosia, vuosia jaksanut lukea blogeja, minunkin, olet todella ihme siinä. Kun itsellä tuo lukeminen on jäänyt vähemmälle muun kirjoittelemisen ja lukemisen ohessa. Kiitos sinulle!

   Poista
 2. Tämä kirjotus käy kyllä tunteisiin! Itse rakennetua ja rakastettua on vaikea hyvästellä. Tois puolella jokea katsoin vanhan parin puutarhan hiipumista, kun ei ollut tarhurilla enää voimia askaroida. Tuntui pahalta katsoakin, vaikka itselläkin se jossain ajassa on edessä. Meillä kaikilla joskus. Lopulta... elämä on luopumista.

  VastaaPoista
 3. Välillä se käy mielessä, se luopuminen joko lopulta pakon edessä tai aiemmin omasta aloitteesta. Jossain vaiheessa on väistämättä edessä. Niin haikeaa tulee olemaan.
  Mutta vielä sinnitellään ja keväällä taas siemeniä multiin, jos peukalot vielä heiluu :)

  VastaaPoista
 4. Enhän minäkään anna vielä periksi, vaikka olen yksin ja jo 72. Innolla taas uutta suunnittelen. Kolme uutta ruusuakin istutin. Eletään jos ei päivä niin ainakin kesä kerrallaan!

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!