torstai 10. toukokuuta 2012

Rakas, rakas...rosmariini!

Jo vuosia on ollut mielessäni kirjoittaa rosmariinista, minulle hyvin rakkaasta yrtistä. Se on paljon muuta kuin yrtti. Se on ruusujen rinnalla sydäntä ja koko ihmistä hoitava kasvi. Se on meren kastetta, kaste-sana joka liitetään usein ruusuihinkin.

Se on yrttien 'ruusu'. Minun mielestäni se on myös hyvin voimaannuttava kasvi, täynnä aromaattista öljyä, itse Maa-äidin yrtti. Liitän sen maan perusvoimaan.

Olen kerran nähnyt vuosia sitten vision tai unen, jossa olin parantajanainen. Taskussani oli AINA rosmariinia, joka kasvoi villinä vuorein rinteillä. Usein hieroin sillä jalkoja; väsyneitä, hermostuneita, kuluneita, kipeitä jne. 
Siitä alkoi parantamiseni. Unen nähtyäni en enää ihmetellyt, miksi rosmariinin tuoksu vetää puoleeni ja aina tartun siihen, missä sen kohtaankin. Tuoksu pitää saada sormiini.

Nyt kun matkustan Bulgarian Ruusulaaksoon, uskon kohtaavani myös tämän yrtin, villinä siellä vuorenrinteillä. Kaipa palajan hetkeksi unieni maailmaan.

Laitan tähän listan, jossa joskus olen kerännyt tietoja rosmariinistä:Rosmariini (Rosmarinus officinalis) huulikukkaiskasvit


Venus-jumalattarelle pyhitetty yrtti. Sen ikivihreät lehdet (siis varpukasvi) yhdistettiin morsiuskimpussa muistiin ja uskollisuuteen.

Rosmariini kukkii lähes ympäri vuoden ja mehiläiset valmistavat siitä maailman parasta hunajaa.

Pikkuiset lehdet pursuavat eteeristä öljyä. Ruoanlaitossa se edistää ruoansulatusta. Se lievittää myös muita vatsavaivoja ja kuukausikipuja. Se vahvistaa sukupuolista kykyä.

Mutta varoitus: Se voi aiheuttaa myös keskenmenoa ja ohentaa yliannostuksina verta. Ei siis Marevan-lääkityksen yhteydessä käytettävää!

Rosmariinikylvyt ovat vahvistavia ja virkistäviä.

Flunssa lievittyy, kun kuumille hiilille (miksi ei myös kuumille kiville) levitetään kourallinen kuivia rosmariininlehtiä ja hengitetään niistä muodostuvaa höyryä.

Hajuvesissä myös oivallinen yhteys sydämen vahvistamiseen.

(Yrttien salaisuudet,  Rita Schitzer, Tammi 1986)

-----

Rosmariinin nimi tulee latinan kielen  sanoista Ros Maris, joka tarkoittaa ’meren kastetta’.

Shakespearen Ofelia sanoi: ”Siinä on rosmariinia, se on muistia varten.” Siksi jo antiikin opiskelijat pitivät rosmariiniseppelettä päässään oppiakseen ja muistaakseen opetuksia.

Se on myös Pyhän Marian yrtti.  Sekä Hermes- Merkuriuksen yrtti. Hautajaisissa käytettiin rosmariinin oksia koristeena ja vainajan käteen laitettiin oksa.

Culpepper piti rosmariinia auringonyrttinä. Auttaa muistiin, huonoon näköön ja kaljuuntumiseen. Jopa ruttoa sillä yritettiin pitää loitolla uunissa polttamalla.

Vanha ohje: Ota rosmariinin kukkia, keitä ne sadevedessä ja juo. Auttaa ruumiin kaikissa vaivoissa.

Kuivattua oksaa kannattaa käyttää myös kaikissa liinavaatekaapeissa estämään koitten munimisen.

Jos keität rosmariinia valkoviinissä ja peset sillä kasvosi, kaunistut.

Laita vuoteen alle rosmariinin oksia ja säästyt painajaisunilta!

Kun olet heikko ja kurja, ota rosmariinikylpy!

Ruokahalu myös palaa kupillisella valkoviiniä (puolet vettä, jossa on keitetty rosmariinia).

Rosmariinin tuhkalla hierotut hampaat valkaistuvat.

Kuivattuna rosmariini säilyy purkissa vuosia!

-        Käytä rosmarinia hedelmättömyyteen, silmäsarauksiin, hammassärkyyn, paiseisiin, pistoksiin, hengenahdistukseen, ripuliin ja ähkyyn. (Simon Paulli, 1648)


(Minun yrttini, Annemarta Borgen, kirja yrteistä ja yrttiruuista, Otava 1980)Sisältää 1-2 % sineolia, borneolia, boraneoliasetaattia sekä kamferia. Flavonoideja, rosmariinihappoa ym.

Lisää ruokahalua ja sapeneritystä, laukaisee kouristuksia, lisää kuukautisvuotoa.

Haihtuva öljy auttaa myös reumatismiin iholle hierottuna.

Hajuveden ominaisuudessa  mm. Unkarin kuningatar pääsi sen avulla nivelsäryistä.
Se on ainesosana mm. Kölninvedessä. Vaikuttaa edullisesti myös masennustiloihin.

(Suomen terveyskasvit, Valitut palat, Tammi-Linkki Oy, 1983)

Kuunkierto-blogissa Nikki kirjoittelee myös rosmariinista, mutta nyt meillä menee rosmariinin astrologinen tieto vähän ristiin, kun hän mainitsee rosmariinin Marsin yrttinä ja minä Merkuriuksen yrttinä. Kirjatiedotkin ovat ristiriitaisia. Joku ihminenhän nekin on kirjoittanut. Tässä Nikin palsta rosmariinista.

Itse Brahms on tehnyt ylistyslaulun Rosmariinille! 

4 kommenttia:

 1. Kiitos rosmariinitiedoista. Olet perehtynyt tosi syvällisesti yrtteihin ja ruusuihin. Mukava, kun remppa on edistynyt.

  VastaaPoista
 2. Kiitos rosmariinitietoudesta.
  Täälläkin yksi yrtteihin ihastunut. Minullakin on usein ollut ruukussa ikkunalaudalla rosmariini tai jokin muu yrtti. Nyt on timjami, josta myös pidän paljon.
  Harmi kun en kykene leikkaamaan sitä ruokiin, kuka nyt ystäviään söisi?
  Lähdet siis sinne Bulgariaan pian. Toivottelen hyvää ja antoisaa matkaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kiitos ja olkaa hyvät!

  Nuorena tutustuin yrtteihin todellakin 'isoäiti' Harriet Hjorthin (josta olen paljon kirjoitellut blogini alkuvaiheissa) välityksellä. Niitä kasvattelin paljon sitten tässäkin pihassa, opiskelin niiden terveysvaikutuksia, tarinoita ja lisäsin niitä ruokiini. Siitä johtuen pojistanikin tuli kulinaristeja, jotka ymmärtävät makujen merkityksiä ja mausteiden käyttöä.

  Aikoinani kirjoittelin paikallislehdessä yrteistä 'Terveisiä Metsätontun tuvasta', mutta nyt olen osin jättänyt yrtit ja ruoanlaiton syrjään, koska sitä on niin paljon muissa blogeissa.

  VastaaPoista
 4. Minä olen aina luullut, että nuorimman poikani lempiyrtti on basilika. Ehkä joskus ollutkin. Nyt se kuulemma on rosmariini! Ihan ilahduin!

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!