tiistai 15. toukokuuta 2012

Ruusumuorin Aittakahvila

Huomaan, että kahvilallani on monenlaista merkitystä niin yksinkertaisen pieni ja alkeellinen kuin koko idea onkin.

Se on Kesäkahvila. Se on Kotikahvila. Se on Puutarhakahvila. Se on Aittakahvila. Tässä esittelen sitä aittakahvilan roolissa. Ikkuna luotiin siihen ensin.

Sillä vastaanottoni on vanhan piha-aitan harmaassa tunnelmassa. Tiedän, että minun täytyy sitä kunnostaa monin tavoin, mutta halusin aloittaa kahvilatoiminnan aitan alkuperäisissä puitteissa. Toki naapurin mies kävi minua auttamassa lattian turvallisuudessa. Nosti vinoa nurkkaa, oikaisi aitan suoraksi ja korjasi sitä kohtaa, jossa joku olisi voinut taittaa jalkansa lahon laudan vuoksi.

Jospa seuraavana kesänä siellä tuoksuisi uusi tuore sahalauta. Tai maalatut kunnostetut ikkunapuitteet.

Mutta nyt niistä ikkunoista katsotaan maalaismaisemaa vielä lohkeilevan maalin tunnelmissa näin.


Kirpparilta löytyi kaunis verhotanko, aivan liian hieno aittaani, mutta jotain uuttakin saa olla. Eipä silti, jatkoin tankoa keskeltä pienellä pajukepillä, joten pajukasani löytävät aina vain käyttöä, saattepa nähdä. Verhot ovat oikeastaan minun nuoruuden aikaiset, kangas ostettu kukkaroni mukaan, vauvan vaippaa muistuttava kangas ja itse ompelemat, ystäväni tuohon nyt silittämät. Matot on kudottu joskus 30 vuotta sitten. Ja pelargoniat olen kasvattanut kotista itse. Aitta on ukkoni tekemä, monen asian kuluttama ja muuttanut taas rooliaan.

Onnea pikkuiselle! 9 kommenttia:

 1. Hieno on Aittakahvilan ikkunaverhot ja muutkin. Pikkuhiljaa, näin olen minäkin ajatellut, välillä vaan viedään liiankin kovaa vauhtia ;-)

  VastaaPoista
 2. Tunnelma on ainakin ruususen romanttinen..

  Uteliaisuuttani olisin kysynyt käytännön asioista,
  kuten esim. että onko sulla tuossa aitassa sähköt, sielläkö sinä keität sitä pannukahvia, vai keitätkö tuvassa ja pidät lämpimänä pannumyssyn alla,
  leivotko itse, minkälaiset hygieniavaatimukset sulle asetettiin leipomisille jne..?
  Kun yks kaverini valmisti joskus toiminimellä luomumakeisia,
  niin hänen oma keittiönsä ei olisi kelvannut siihen ilman muutoksia,
  joten hän vuokrasi keittiötilat ja teki siellä.
  Mutta ne olivatkin sitten sellasia pakattavia ja kuljetettavia ja kaupan hyllylle ja messuille tulevia makeisia.
  Että onko siinä eri säädökset jos ja kun myy suoraan pakkaamattomia kahvin kanssa syötäviä? Onko se miten tiukan byrokraattista?

  -
  Pannumyssy olisikin mainio..meillä on kotona vielä sellanen, isoisoäidin peruja varmaan, iänikuinen topattu myssy olemassa. Ja luiset sokeriottimetkin :)

  VastaaPoista
 3. Pannumyssy löytyy ja on käytössäkin.

  Mutta, mutta...
  Nythän on byrokraattisesti pyritty helpottamaan kahvilan pitäjiä tai pystyttäjiä. Verotuksen ja papereiden täyttämisen avulla. No minä täytin paperit ennen kutsutun elinkeinoasiamiehen (nykyään projektipäällikkö) nimissä olevan kanssa varmuuden vuoksi. Ja hän auttoi muutenkin.

  Terveystarkastaja huitaisi tapauksessani käsiänsä. Kunhan olen hygieniapassikoulutuksen käynyt ja on kotivakuutus, niin hänellä ei ole mitään asiaa, koska kahvilani on kotikahvila, enkä aio mitään 'eläimellistä lihallista' tässä toimittaa. Teen itse piirakkaa ja kuivakakkua (tai ystäväni siinä tällä hetkellä auttaa), pannukahvia, haudutettua teetä ja yrttiteetä ja jotain muutakin helppoa miten vain ehdin. Joten kuljettamisia ei ole. Tai eräs naapuri (jolla myös hygieniapassi, tekee sunnuntaiherkut, joita tulee itse myymään).

  Mutta eihän tiedä mihin vielä törmään. Kun kaikki ei muista kaikkea kertoa, saati sitten itse en muista kaikkea. Mutta minä teen kansion, jossa on omasuunnitelmat kahvilan suhteen. Ja minulla on meneillä yrityskoulutusta (HYPYT= hyvinvointipalvelu-yrittäjyys toimivaksi), joka on tosi hieno tuki rinnalleni.

  Siis kaikki tämä on ollut ihmeen sujuvaa. Saa ollakin, kun aivan muut paperiasiat painavat mieltäni. Uneksin, että ne selviäisi ennen reissua, mutta...ei auta.

  Siis kaikille tiedoksi, että kahvilahanke on helpottunut ja apua pitää osata vain pyytää.

  Ei ole sokeriottimia...joten pakettiset saavat kelvata.

  Ja tuosta aitasta. Yritän saada vedettyä siihen sähköt ja pienen kylmäkaapin. Mutta keittelen pannulla tai suurella kattilalla kahvet tuvassani, yksityistiloissa ja tuon esille niitä pumpputermospulloja tai tarjoillessa tarjoilukannun.

  Saas nähdä miten muorin käy! Tämä on kysymyksen ja huutomerkin alla olevaa ja täysin vielä tuntematonta aluetta, siis minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä vaikuttaa! Käytännössä sitten asiat selkiintyvät! Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. - Amalia-

   Poista
 4. Ehdottomasti viihtyisin tämmöisessä tunnelmakahvilassa.

  VastaaPoista
 5. Thіs iѕ rеally intеrеsting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

  Also visit my web-site :: Fotografos de bodas

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. I could not refrain from commenting. Exceptionally well
  written!

  Here is my homepage ... cheat sheet words with friends

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!