lauantai 6. helmikuuta 2016

Lisää Oulun alueen löytöruusuja


Tässä vielä kaksi Oulun alueelta löydettyjä erityisiä ruusuja Ainola-ruusun lisäksi.

Toinen mielenkiintoinen oululainen löytöruusu on Rosa 'Karjasillan Kulkuri'. Karjasillan alue rakennettiin Ouluun sodan jälkeen, ja se on nykyistä Höyhtyän aluetta. 

Pari kesää sitten ajeltiin pyörillä miniäni kanssa näitä seutuja ympäriinsä ja ihailtiin alueen vanhoja puutaloja. Miniäni ei ihan 'kulkuri' ole, vaikka matkaopastöitä tekikin ympäri maailmaa, on täysin asettunut Ouluun, mutta haluan tämän ruusun hänen nimiinsä. Toivon, että hän joskus ihastuisi siihen ja tuntisi jotain yhtäläisyyttä asumisensa kanssa. Pensaan kasvu puutarhassani on ollut vähän vaivalloista, joten jos sen menetän seuraavan talven aikana, hankin varmasti uuden.

En löydä tästä ruususta muuta tarinaa kuin että se on tältä seudulta löytynyt ja saanut siitä hauskan nimensä. Karjasillan Kulkuri kuuluu rugosa-ryhmään kurttuisine lehtineen. Kukka on kerrannainen, valkoinen ja keskellä heteiden joukossa pieniä valkeita kukanlehtiä viuhkamaisesti. Kukka tuoksuu sitruunalle ja salaatille.

Kolmas tarhaani istutettu ruusu Oulun seudulta on Rosa 'Martta', sekin rugosa-lajiketta. Martalla on vähän pitempi matkatarina ja nimitarinakin kuin edellisellä löytöruusulla.Martta-ruusu on alunperin kasvanut Holstinmäellä. Tämä mäki on saanut nimensä Holsten-nimisestä hansakauppiaasta , jolla lienee ollut talo siellä jo keskiajalla. Tai oikeammin historia kertoo, että tämä mies on tullut tänne Holstein-nimiseltä paikkakunnalta Saksasta. (Liekö tällä mitään tekemistä ruusun kanssa, tiedä häntä!)

Tähän hätään en löytänytkään näistä ruusuista kuvia. Liitän niitä myöhemmin. 

Pattijoen seurakuntatalon pihamaalla kasvaa eräs ruusu, jonka muistellaan olevan Martta-ruuusu. Siellä otin muutamia kuvia tästä voimakaskasvuisesta ruusupensaasta.


3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Myös Martta kasvaa pihallani, on kaunis runsaine kukkineen ja kukat tuoksuu oikealta ruusulta.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!