tiistai 2. helmikuuta 2016

Sofiaruusun tarina

Helmikuu vasta!

Ruusuasioita voi muutenkin hoitaa kuin puutarhassa. Tässä kerron raahelaisesta löytöruususta Sofia.

Sofianruusu, Rosa 'Sofia' (rugosa-ryhmä)

Raahen seudun löytöruusuista; malvaruususta ja viljaminkeltaruususta (sitä ei kuitenkaan lueta varsinaiseksi löytöruusuksi, vaan William Douple Yellow-kantaan kuuluvaksi) olen kertonut. Täältä on myös löydetty ihan omanlaisensa rugosa-ryhmän ruusu, joka on saanut nimekseen Rosa 'Sofia'.

Kun löysin tämän ruusuntaimen Särkän Taimitarhalta, ilahduin ja yhdistin sen heti raahelaiseen nimeen Sofia. Tätä nimeä useimmat tytöt ovat kantaneet vanhaan aikaan. Raahe on alunperin ollut ruotsinkielinen kaupunki. Yhdistin sen myös Sofia Lybeckerin nimeen, joka perusti ensimmäisen suomenkielisen ammattikoulun tytöille. Se toimii vieläkin hyvin elinvoimaisena. Sofia Lybecker oli itsepäinen ja kaunis nainen. Hänellä oli useita kosijoita. Hän laittoi valinnalleen erään ehdon. Hän suostuisi sille miehelle, joka lupaa, että hän saa käyttää perintöään ihan itse valitsemallaan tavalla. Sellainen löytyi. Hääpäivänä Sofia ja hänen miehensä allekirjoittivat köyhille suomenkielisille tytöille tarkoitetun ammattiin tähtäävän koulun perustamiskirjan vuonna 1843.



Olin tulkinnassani täysin väärässä. Jari Särkkä, joka ruusun oli löytänyt ja lähettänyt sen tutkittavaksi edelleen Ukonahon Taimistolle, kertoi siitä minulle toden löytötarinan ja nimen alkuperän.

Ruusu löytyi hänen sukulaisensa Kaarina Joensuun pihamaalta Saloisten Pyynmäeltä. Kun ruusu todettiin ainutlaatuiseksi muiden joukossa, alkoi Jari tutkimaan enemmän ruusun alkuperää.

Sofianruusu oli alunperin kasvanut Saloisten kirkon vieressä olevalla hautausmaalla Kaarinan äidin Sofia Kettukankaan haudalla. Sitä mistä ruusu oli alunperin paikkansa siihen löytänyt, ei kukaan muistanut. Ruusua ei enää löydy sieltä, eikä nähtävästi Kaarinankaan pihamaalta talon myynnin jälkeen. Jari pelasti kuitenkin kauniin ruusulajin, jota saa ostaa taimistoilta. Nimeksi laitettiin 'Sofia 'isomummun Sofia Kettukankaan muistoksi.

Omalla pihamaallani ruusu on muistuttamassa vähän toisista Sofioista. Kummankin mummuni nimestä löytyy Sofia ja siskontyttären nimi Ruotsissa on myös Sofia. Raahessa tästä nimestä kansan keskuudessa käytettiin nimeä Fiia, josta on tehty raahelainen matkamuistonukke yhdessä Jaakon kanssa. Nuken luojana Paula Pirinen, raahelainen ruusujen kasvattaja.

Tässä tuli sekä sofianruusun että Sofia-nimen tarinaa. Emme voi vähätellä nimen taustalla olevaa historiaa kuten emme ruusun taustalla olevaa sukuhistoriaakaan. Hyvä nimi raahelaiselle löytöruusulle!

Oman sofianruusun istutin vasta viime vuonna, enkä ehtinyt siitä kuvaa ottamaan. Tässä Jari Särkän kuva siitä:




5 kommenttia:

  1. Kiva ja mielenkiintoinen postaus. Kaunis on tuo sofianruusu. Blogissani on arvonta, jossa on palkintona kolme puutarhakirjaa. Käyhän kurkkaamassa.

    VastaaPoista
  2. Mainiota. Arvaa kuka kävi viime kesänä Särkän Perannataimistolla ja osti Sofianruusun? Oli jo kukkinut, joten en nähnyt kukkia, ostin intuition vallassa ja toki lapussa luki kukkien väri. Ensi kesää ja kukintaa odotellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että ostit kauniin ruusun. Ja nyt tiedät sen tarinankin! Viime kesä se taisi olla kun minäkin hankin, tai ihan kevät.

      Poista

Olen iloinen kommenteista!