maanantai 8. helmikuuta 2016

Pappilan neito - sekin ruusu!

Jatkan löytöruusujen tarinoita.

Tässä eräs kaunis valkoinen ruusu, joka on saanut kauniin nimenkin, Pappilan neito.


Mistähän tuo nimi? Tässä tarinani:

Kartanoihin on liitetty monet löytöruusut. Kuitenkin varsinaiset kartanoruusut ovat ihan oma ryhmänsä ja kerrannaiskukintoineen tunnetuimpia ja jotenkin jalosukuisempia. Sama koskee kirkonruusuja ryhmänä.

Toinen pihapiiri, mistä voi löytää vieläkin vanhoja ruusulajeja, on pappilat. Kirkkopuutarhat ja pappilan puutarhat ovat olleet myös hyvin ruusuisia ja niitä on huolella hoidettuja.

Eräs tällainen löytöruusu on kotoisin pappilan puutarhasta, Rosa 'Pappilan neito'. Sekin kuuluu rugosa-ruusu lajikkeisiin ja alunperin sitä kutsuttiinkin 'valkeaksi hansaruusuksi'. Sittemmin se tulkittiin lajiltaan 'Souvenir de Philémon Cochet'-ruusuksi eli filemoninruusuksi. Lopulta se todettiin kuitenkin omaksi lajikseen. Se muistuttaa kuitenkin hyvin paljon ruusunpunaista hansa-ruusua, kukan väri vain on valkoinen. Pappilan neito-nimi sille annettiin, koska se kasvoi pappilan puutarhassa.

Tämäkin ruusu on tehnyt monenlaista matkaa ennen kuin löysi pihamaalleni asti. Alunperin ruusu on kasvanut Haapavedellä, jossa sen eräs vanhapoika (ihana juttu) huomasi ja halusi tuoda sen kotiinsa Piippolaan Leskelän kylään. Oulujoen taimistolle ruusu saatiin Pohjolan Taimistolta Piippolasta.

Odotan Pappilan 2 metriä kurottavalta neidolta paljon, sillä hyvissä olosuhteissa se voi jo kukkia kesäkuun lopussa jatkaen kukintaansa heinäkuun yli myöhään syksyyn asti kuten hansaruusukin. Syksyn hämärinä iltoina juuri valkeat ruusut hohtavat omaa valoaan.

Katselin toissa iltana dokumenttia ruotsalaisesta tenorista nimeltä Peter Mattei. Voi mikä lauluääni ja mikä persoona!

1 kommentti:

  1. Ihana tarina ja aivan upea ruusu! Hyvää viikonalkua sinulle Leila!

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!