keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Rosalina, roselina suloinen!

Kerron nyt toisesta maanpeittoruususta, mikä jo kolmatta kesää on menestynyt pihallani. Tosin se on kärsinyt surkeista talvista ja sateista eikä ole vielä päässyt oikein kukoistukseensa. Tämä ruusu voi kyllä pensoittuakin ja kasvaa korkeammaksi.

Tämä laji on rugosa- eli kurttulehtiryhmään kuuluva matala ruusu, jonka kukkasiin ihastuin kerran Oulujoen Taimistolla kulkeissani. Se lähti mukaani, vaikka minua varoitettiin, että se voi keväisin olla välillä kuolleen näköinen, mutta nousee taas ylös. Niin se on tehnyt. 

Istutin sen rugosaryhmäni erääseen nurkkaukseen. Pelkään, että siinä on sille liian kuiva paikka, sillä maa laskee siitä joka suuntaan. Olen sitä toki kuivina aikoina kastellut. Kuten kuvasta näkyy, ei se hääppöseltä näytä. Ainakaan vielä. Sillä on kauniit kiiltävät lehdet, jotka eivät tosiaan muistuta kurttulehtiä ja kukinta on (olisi) runsasta, jos se ehtii talvivaurioista kukkaan.


Haluan kuitenkin esitellä tämänkin ruusupersoonan, jolla on noin tyttömäinen nimi. Ja sen nimisiä tyttöjä löytyykin aika paljon eri kansallisuuksista. Oliskohan ruusunkasvattajalla ollut tämän niminen tytär?

Rosalina-ruusu on syntynyt Wilhelm III Kordesin kasvattamana Saksassa 1994. Vuonna 1994 tätä herkän kaunista ruusua kunnioitettiin Certifikaatiolla Britannina Kuninkaallisessa Ruusuyhdistyksessä, ymmärtäisin vuoden ruusu-nimityksellä. Silloin se nimettiin 'Roselinaksi'. 

Roselinan vanhemmat ovat rugosalajikkeisiin kuuluvia. Olisiko yksi näistä Uuden Seelannin lajike? Kordes myös käytti risteytyksissä useita luonnonruusuja. Näinhän maailman ruusut yhdistyisivät, kantaisivat koko maailman ruusu-geenejä. 

Wilhelm Kordes III eli vielä tänä vuonna, kuoli tammikuussa 2016 62-vuoden iässä. Hänen jälkeensä jäi ruusuyhtiö nimeltä W.Kordes Söhn, Kordesin Pojat, josta on tullut eräs maailman johtavista ruusuyrityksistä. Se välittää nykyään leikko- ja pensasruusuja ympäri maailman.

Wilhelm Kordes I syntyi 1853, joten Rosalinan kehittäjä oli jo kolmas Wilhelm suvussaan. Usealle tuttu ruusu häneltä on mm. Alchymist ja Sommerwind. sekä Iceberg (Schneewittchen), joka on tunnettu maailmalla, veljessarjasta Reimer Kordesin kehittelemä. Se sai 'Maailman suosituimman ruusu-tittelin vuonna 1983. 

Tältä sivustolta löytyvät kaikki Kordesin ruusut. Flammentanz, josta on tullut suosittu ja ihailtu köynnösruusu, on myös Kordesin tuotantoa. Minullakin se on, mutta vasta ensimmäistä kesää, joten en uskalla siitä vielä edes kertoa. Hassua oli, etten listalta löytänyt ruusu Rosalina, en myöskään sen syntymävuotta. Tippunut pois? 

Laitan tähän vielä Wilhelm III:n kuvan. Komea mies! 

Kuva on yrityksen kotisivustolta tässä. Täällä onkin laajat tiedot ruusujen kasvattamisesta, niiden risteyttämisestä, taimikasvatuksesta ja kaikesta mahdollisesta, jos jotakin kiinnostaa. Valitettavasti saksankielellä. Sen kielen osaaminen on minulle aika pikkuista.

Mutta ihailla yleensä täytyy sitä, kuinka avoimesti netti avittaa, ohjaa, opastaa ja kertoo kaikesta mahdollisesta mitä haluat tietää. Tosin aina täytyy muistaa, että monet tiedot tulevat aika yksilölliseltä pohjalta. Tässäkin tapauksessa Kordesin suvun tiedoista ja ympäristönä Saksa, mikä on pikkuisen etelämpänä kuin oma puutarhani.

Löysin kauniin saksalaisen kappaleen:

Anette ja Ruusu minun maalleni Saksalle sekä

Andrea Jürgens - Eine Rose für Dich   on toinen kaunis ruusulaulu sinulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!