lauantai 19. marraskuuta 2016

Ruusujen tuoksut - aistipuutarha

Tulipas tuosta edellisestä postauksesta mieleeni eräs mielenkiintoinen aihe, nimittäin ruusujen tuoksut. Tarjoan tässä erään mielenkiintoisen sivuston, jos joku ei ole ollut siitä aikaisemmin tietoinen.

Onhan ruusuja, jotka eivät tuoksu, on miedolle tuoksuvia ja voimakkaasti tuoksuvia. Joku ei astman vuoksi voi kestää mitään tuoksuvaa. Joku taas hankkisi juuri tuoksuvia ruusuja. Niitä on usea kysellyt minultakin kahvilassani.

Eräs tutkijaoppilas, nimeltä Taija Savilaakso, on nimittäin tehnyt opinnäytetyön ruusujen tuoksuista kohteena Oulujoen Taimisto. Tämä työ oli tilaustyö ja se tehtiin Oulun Seudun Ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelukoulutuksessa. Työn tarkoitus oli selvittää ruusun kukkien, lehtien ja muidenkin osien tuoksut. Ne on ryhmitelty seuraavasti: ei mitään, mieto, keskivoimakas ja voimakas tuoksu. En tiedä, onko kyseinen henkilö juuri Neiti Nenä, jotka ovat kysyttyjä henkilöitä parfyymiteollisuudessa. Hän kuitenkin toteaa, että tuoksukin havannoidaan hyvin yksilöllisesti. Tässä on hänen kirjallinen työnsä. 

Ja sitten tuoksuihin! Tottakai yleisesti on tunnettua, että pimpinellaruusuilla, kuten juhannus-ruusullammekin, on ihana tuoksu. Kuitenkin tässä ne luokitellaan mietoihin tai keskivahvoihin tuoksuihin. Rugosa- eli kurttulehtiruusuilla, kuten hansaruusulla on yleisesti vahvempi tuoksu. Taas mitä jalostetumpi ruusu on, sitä heikompi on tuoksu tai ei tuoksu millekään. Tämän olemme havainneet leikkoruusuista.

Tässä on Taijan työn tulos, Tuoksugalleria eli se, miten Oulujoen Taimiston ruusut tuoksuivat sinä kesänä, kun hän siellä niitä haisteli eli kesällä 2011. Ruusut ovat siitä vaihtuneet, joten kaikki ruusut eivät ole tässä esillä. 

Neilikkaruusu

Esimerkiksi neilikkaruusulla, Rosa grootendorts, ja punalehtiruusulla ei ole tuoksua. Jälkimmäisen vuoksi vähän hämmästyin, sillä tunnetusti se on villiruusu, ja villiruusuilla on kaunis hento tuoksunsa. En ole huomannut papulanruusustakaan, että se tuoksuisi mitenkään voimakkaalta, kun tutkimus esitti. Minulla onkin huonontunut hajuaisti. Varmaan se kärsi muinaisesta homesienestä.

Mielestäni Belle Poitevine rugosaruusuista tuoksuu miellyttävimmin. Yksi rugosaruusu, minkä Taija valitsi voimakkaan tuoksuiseksi, on 'Monte Cassino'. Toinen voimakas rugosalaji on 'Katri Vala'. Joten jos haluaa tosi tuoksuvan ja komean ruusun, niin tässä kaksi niistä. Hauskoja nimityksiä hajuille on löytynyt. Esimerkiksi Linnanmäen kaunottarella on tuoksussa mieto, miellyttävä, rasva ja kaneli. Kun taas minun ihailemalleni ruusulle, Suzanelle, oli löytynyt tuoksuna keskivoimakas, epämiellyttävä, muovi ja rasva.

Kanadalaisille ruusuille, joissa on usein villi-ruusunkin pohjaa, löytyi miellyttävä ruusumainen tuoksu, vaikka nekin ovat jalostuksen tuotetta.

Ruusun tuoksua käytetään muun muassa aromatipoissa rauhoittavana ja rentouttavana tuoksuna. Taija mainitsee myös ruusun kuuluvan Aistipuutarhaan, jolla on terapeuttinen vaikutus.

Aistipuutarha sopineekin hyvin erääseen ideaani ensi kesän ruusutarhasta. Haluan nimittäin kokeilla ruusumeditaatiota, jossa etsittäisiin tuolin kanssa oma tuoksuva paikka jonkin ruusun vierestä. Siinä sitten haisteltaisiin ja katseltaisiin ruusua puolen tunnin hiljaisuudessa. Uskon kovasti, että ruusu jakaisi paljon rentouttavaa ja hoivaavaa olotilaa.

4 kommenttia:

 1. Ruusumeditaatiota! Loistava idea ja odotellaan ensi kesää innolla.

  VastaaPoista
 2. Hajuaisti heikkenee ikää myöten, mikä on ikävä asia. Lukulasit mulla on jo käytössä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttava tieto sekin, mutta surkeaa! Näkö minulla on paranemaan päin. Jo.

   Poista

Olen iloinen kommenteista!