lauantai 11. maaliskuuta 2017

'President Kekkonen' on hollantilainen ruusu!

Tästä ruususta kuulin ensimmäisen kerran jo vuonna 2011, kun aloitin ruusujen keräämisen. Ystäväni Anja Mäntsälän suunnasta kertoi, että tämä tertturuusuihin kuuluva lajike on heidän suosikkiruusunsa. He hoitavat sitä silmäteränään, ja joka vuosi se kukki runsaasti tiilenpunaisia kukintoja, mikä on aika harvinainen väri ruusulla. Ajattelin silloinkin, että ei se jaloruusuna täällä menesty.

Kun löysin Raahen seudulta toisen ruusuntaimia myyvän tarhan, Saloisten Säästöpiha Oy:n, SSP Jardinin, opin, että kyllä jalo-ruusutkin voivat täällä päin menestyä. Sieltähän minä löysin ja otin huostaani tuon 'Flammentanz'-ruusunkin. Samalla reissulla katselin muitakin pensastaimia. Mukava myyjä siellä kehotti minua miettimään 'Presidentti Kekkostakin', mutta torjuin ajatuksen ja kerroin, että kyllä se 'Tarja Halonen' minulle riittää.

Kun siinä ostoksia tein, kantoi myyjä minulle tuon presidenttiruusun ilmoittaen, että saan sen kaupan päälliseksi siksi, että ei yksi presidentti riitä pihassani. - Jos pihallasi kasvaa 'Tarja Halonen', niin ilman muuta siellä pitää olla myös 'President Kekkonenkin', sanoi myyjä. Huomattiin, että näissä taisi olla meidän suosikki-presidenttimme omalla tavallaan. Myyjä innostui kertomaan tarinaa itse presidentti Kekkosesta. Huomasin, että olin kohdannut toisen tarinasepän.

Tietenkin toivon nyt lukijaltani, että hän kiinnostuisi pikkuisen tietämään, miten tällainenkin ruusu on syntynyt. Hän voi nimittäin kohdata siinä yllätyksen. Rosa 'President Kekkonen' ei olekaan syntynyt Suomessa, vaan se onkin syntynyt Hollannissa 1970-luvulla. Sen virallinen nimi on Rosa 'President Kekkonen', ja se kuuluu Floribunda-ryhmään. Floribunda-ruusut tarkoittaa tertturuusulajikkeita, jotka ovat risteytetty teehybridien ja polyanthahybridiruusujen kanssa. Aikamoinen sekamelska, joten näistä ryhmistä on hyvin vaikea eritellä yksilölajeja.

'President Kekkosta' myydään ympäri Eurooppaa, ja sen erikoista oranssia värivivahdetta kehutaan, myös sen terttumaista näyttävyyttä, hyvää tuoksua ja kestävyyttä. Se kuuluu terttu- eli ryhmäruusuihin. Samalla siitä mainitaan, että se on saanut nimensä Suomen pitkäaikaisimmasta presidentistä.

Onhan se hienoa, että näin on haluttu muistaa maamme merkkihenkilöä. Eipä silti. Ruusuja on usein nimetty tai pyhitetty jollekin kuuluisuudelle, ja näitäkin löytyy tuolta maailmalta ihan suomalaisittain. Kuuluisuuksien nimeäminen ruusuille tuli yleiseksi jo 1800-luvulla. 'Aino Ackte'-ruusu kasvatettiin vuonna 1903 Ranskassa ja 'Marsalkka Mannerheim' vuonna 1954 Saksassa.

Vanhin suomalainen nimikkoruusu on Rosa 'Poppius', meidän suviruusumme, joka nimettiin Ruotsissa vuonna 1850. Tanskassa on ilmestynyt neilikkaruusu nimeltään 'Signe Relander' vuonna 1930. Ja esimerkiksi Rosa 'J.L.Runeberg' on ruusu, joka on valtiobomologin Björn Lindbergin jaloste vuodelta 1905. Nyt täytyy huomata, että vaikka tämä ruusu syntyi tässä maassa, ei itsenäistä Suomea vielä ollut olemassa.

Näitä ruusulajikkeita on enemmänkin. Muun muassa 'Sibelius' on jalostettu Hollannissa vuonna 1958, 'Sibelius II' Belgiassa vuonna 1984 ja 'Finlandia' Hollannissa vuodelta 1984. 'Kalevala' on syntynyt Slovakiassa vuonna 2007 ja jopa 'Letkis'-nimi on annettu eräälle ruusulle Hollannissa vuonna 1965.
Näitä tietoja löysin Eeva Ruoffin keräämänä Ruusunlehdestä 4/2016.

Nimettyjä ruusuja en löytänyt muita kuin tämän alla olevan 'Sibeliuksen'.

Rosa 'Sibelius' Pinterest-sivustolta

En ole omin silmin nähnyt näitä lajikkeita missään. Luulen, että osa niistä ei menesty Suomessa ollenkaan, ei ainakaan näin pohjoisessa. Se on vahinko!Edustakoon nyt 'President Kekkonen' näitä upeita nimikkoruusuja tarhassani! Yhden talven yli se on selvinnyt, ja luotan, että se selviää tästäkin talvesta vuonna 2017.8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiset tarinat! Nyt kun pohdin saamaani pestiä Raahen kaupungin istutusten parissa, niin huomasin ruusujen lähes täydellisen puuttumisen. Tätä täytyy pohtia ensi kesänä - pakkohan tänne on saada ruusuistutuksia! Kekkospatsaalle ruusu 'Presidentti Kekkonen' - eikö olisi hyvä ajatus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, tapasin tässä Hannele M. joka oli juuri sopinut tapaamisen Jari Särkän kanssa vanhan seminaarin puiston suunnittelusta. Joten Jariin voisit olla yhteydessä. Tuo ideasi ruususta patsaan ympärille olisi tosi hieno! Raahen ruusujen pitäisi olla jossakin kaikki yhdessä. Lupasin mennä esitelmöimään Sofian talolle ensi syksynä taiteiden yössä raahelaisista ruusuista, ehkä vähän muustakin.

   Poista
  2. Olen kuullut Jarilta tuosta projektista. Pitääpä tulla kuuntelemaan syksyllä sun luentoa!

   Poista
 2. Varmasti sitä ensimmäisenä ajattelee, että Kekkosen nimikkoruusu olisi Suomessa kehitetty. Haitanneeko tuo mitään, vaikka onkin hollantilaisten tuotosta, jos vain pärjää meidän oloissamme.
  Nämä sinun ruusutietopakettisi ovat aina yhtä mielenkiintoista luettavaa, kiitos!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentoijille! Ruusuista tarinaa aina vain löytyy lisää! Ja nyt laitan pian painoon toisen Ruusutarhan tarinoita-kirjan. Tuossa sivulla oikealla on se ensimmäinen kirja.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Eipä kyllä ensimmäisenä olisi tullut mieleen sen olevan hollantilainen :)

  VastaaPoista
 5. President Kekkosesta olen jo pidemmän aikaa haaveillut. Ihan vaan siksi, kun esikoisemme sai vauvana lempinimen Kekkonen. :) Ehkä tänä vuonna tulee vihdoin hankittua lempinimikaimaruusu tyttärellemme.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!