maanantai 19. marraskuuta 2018

PUUN tarhani, puutarhani

Ihmeellinen, vähän väärin nimitetty on tuo sana "puutarha". Siinä esiintyy sana "puu". Joten siihen sisältyy etupäässä puu ja puut. Siis PUUtarha, PUUN tarha tai PUIDEN tarha.

Minulla kesti hetken aikaa ymmärtää mikä on ARPORETUM. Sittemmin olen tutustunut moniinkin arporetumeihin. ARPO tarkoittaa puuta. Eli suomeksi puulajipuisto. Se voi olla kuin puutarha, hoidettu tai se voi olla villi puulajipuisto, jonne on istutettu vieraitakin lajeja viihtymään. 

Joskus kerroin blogissani, etten tarvitse kasvattaa tai lisätä puita tarhassani, koska se muutenkin on sekametsän ympäröimä. Mutta kummasti niitä eri puulajeja on ilmestynyt pihalleni. Naapurin isäntä toi kerran kasvattamansa pienen sempramännyn lajin. Nyt se on iso aikuinen ja pojantyttäreni kiipeilypuu. Oravat rakastavat sen käpyjä, ja kissoillani on vahdittavaa.

Olen istuttanut erääseen kulmaan ukkokultaa kuvaavan puun, kuusen, hänen muistokseen ja siihen viereen itseä kuvaavan lehmuksen. Vaahtera ja tammi ovat poikieni nimikkopuita. Ne vähän kuin pojatkin kilpailevat näyttävyydestään. Tässä alla tammi ihmeellisessä syysvärissään. En ole ennen nähnyt sitä näin keltaisena, syksy 2018. Kesällä oli pakko katkaista pari oksaa siitä pois. Tein lehvistä saunavihtoja eikä sen ihanampaa tuoksua voi koko huusholliin siitä levitä, jos niitä sisäsaunassa hautoo. Kannattaa kokeilla!


Tietenkin pihaltani löytyy oikein emokoivu kahvilaa varjostamassa, pihlaja ja tuomikin. Sittemmin sinne on ilmestynyt aronia, saskatooni ja pilvikirsikoita. Viime vuosina olen vähän satsannut omenapuihin. Olen ymmärtänyt, että tietyt puut luovat sopivasti myös varjoa ja ovat antamassa puutarhalle rehevää vaikutelmaa. Ja linnut ja keijut rakastavat puita!

Vanha punakaneli on ollut talon edessä varmaan jo 20 vuotta, mutta harvoin ovat omenat ehtineet kypsyä, sillä se edustaa syysomenaa. Tuurissa oli, että istutin sille kaveriksi Pirjan, joka taas on kesäomena ja omenat aivan ihanan maukkaita. Puu on vielä pieni, joten 8 punaista omenaa nautiskelin tänä kesänä. Kummia sattuu omenoidenkin kanssa. Eräs puun omistaja kertoi, että kun hän lähti aamusella kypsiä Pirja-omeneoita poimimaan, ei siihen lähelle edes uskaltanut mennä. Kaikki omenat olivat täynnä ampiaisia.

Punakaneli kypsymässä

Pirja

Pari vuotta sitten istutin meidän kylän oman erikoisen omenapuulajikkeen, Lasikankaan omenapuun. Se on siitä erikoinen, että se pölyttää itse itsensä. Omenat ovat vähän happamia, mutta niistä tulee hyvää sosetta ja jopa viiniä. Jopa pikkuisesta puun alusta löysin kaksi komeaa omenaa tänä syksynä. Puu on hyvin tuottoisa. Istutin sen lähelle liiterin punaista seinää ikivanhalle lantakasan paikalle, joten luulisi siinä kasvavan.

Lasikankaan omenapuu

Koska minä mielellään kerään oman alueen vanhoja kasveja, minulla on kasvamassa myös erään vanhan talon, Tuohinnon omenapuu, jolle ei nimeä löydy, mutta on ikänsä siinä pihalla ollut aluetta koristamassa. Se meinasi yksi märkä syksy kuolla kokonaan, mutta kun keväällä näkyi elonmerkkejä, siirsin sen kuivempaan paikkaan. Nyt siis minulla on taas jotakin, jota tutkia, kunhan se kasvaa vähän lisää. Syysväri on tässä puussa iloisen punainen!


Tuohinnon talon vanha omenapuu
Siis onhan se niin, että puutarhassa kuuluu olla myös puita! Ruusupensashuumassa meinasin sen vallan unohtaa! Mutta muistaa pitää, että ollaan V-vyöhykkeellä. Ehkä Huvitus-omena tässä vielä viihtyisi.

3 kommenttia:

 1. Puut ovat puutarhan suoja - tietenkin niitäkin tarvitaan. Minunkin ruusumaani on perustettu avoimeen ja aurinkoiseen peltoplänttiin - mutta puusto suojaa pohjatuulilta tehokkaasti. Myös lännen ja lounaan tuuliselta kantilta on suojaa puhureilta, mutta taivas on avoinna auringolle kuitenkin.

  Puut tarjoavat suojaisen pienilmaston koko puutarhalle. Ja niiden monimuotoisuus on ah niin koukuttavaa! Tule ensin keväänä käymään, niin esittelen sinulle puiden mahdollisuuksia ja vähän mahdottomuuksiakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule sinä muutaman sadan lajin puutyttö! Toista se on kuin minulla, vaikka aina olen ollut puiden ihailija. Olen tyytynyt niihin mitä omalla pihalla ja läheisyydessä on kasvanut. Mutta olenko tyytynyt pelkkiin luonnonkukkiin tai ruusuihin!! Siinä nähdään! Kiitos, tulen katsomaan ja kuuntelemaan enemmänkin. Sinusta voisi tehdä puutyttökirjan! Tai varmaan teet sen joskus itse. Sitten kun pääset eläkkeelle...

   Poista
 2. Kyllähän puut kehystävät muita kasveja, kröhöm siis ruusuja. Minäkin olen miettinyt niiden lisäämistä reunoille vaikka tontti onkin perustettu metsään.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!