maanantai 24. helmikuuta 2020

Mitä tarkoittaa villi puutarha tai puolivilli puutarha?

Villi puutarha? Puolivilli puutarha?


Joskus kuulee noitakin käsitteitä puutarhoista. Ymmärtäisin, että itse luonto ilman ihmisen kosketusta (suojelualueet) on villi. Mutta voiko sitä sanoa puutarhaksi?

Siis villi puutarha täytyy olla puutarha, mikä on jätetty oman onnensa nojaan. Tai uskoisin, että suomalainen mökkielämä on parhaimmillaan villin puutarhan kanssa. Ehkä pensaat ja joku puu järvinäköalan edestä on raivattu pois, mutta mitään istutuksia ei ole, eikä siis myöskään puutarhastressiä, mikä on ihan viisasta. 

Mikä kumma se on, että ihmisen pitää kuitenkin aina muokata luontoa jollakin lailla. Tehdä se oman näköiseksi? Eikös se ollutkin Homo Ludens eli leikkivä ihminen? Kyllä vain. Näin ajatteli ihmisen  olemusta kulttuuriteoreetikko Johan Huizinga. Että leikki olisi kulttuuri-ihmisen välttämätön edellytys. 

Minustakin se olisi parempi vaihtoehto ihmisen olemukselle kuin Homo Sapiens (viisas ihminen). Kun se ei ole viisas, ei vieläkään. Yhä hullummaksi menee! Maapallo sen todistaa.

Vaikka ei ne ihmisen leikitkään elämää paremmaksi tee. Leikkihän on saalistamisen alkutoimi, tappelemisen, sotimisen alkutoimi. Suorastaan hirtehistä ajatella, että ihminen leikkii tämän ihanan maailmamme kanssa ja tuhoaa sen kuin hiekkarakennelman laatikollaan.

Ei ollut tarkoitus mennä näin rumaan, ei. 
Mutta olen nähnyt jopa kirjoja "villistä puutarhasta" ja sen ihannoimisesta. Pihalla saa kasvaa kaikki, rikkaruohot, luonnon kukkaset ja puutarhakukkaset, mitkä seasta nousta jaksaa. Siellä täällä on kaikkea hauskaa härveliä, joka valokuvissa näyttää suorastaan taiteelta. 

Minä nimeän oman puutarhani puolivilliksi puutarhaksi. Se tarkoittaa sitä, että siellä kasvaa ritirinnan jalokukkien kanssa luonnonkukkiakin. Ritarinkannusten joukossa mesiangervo on kaunis ja nokkosia tuskin huomaa. Samoin nousee yhdestä penkistä keväällä pelkkää vuohenputkea, mutta arvatkaa miten käy, kun sieltä nousevat loistoalpin voimakkaat kukkavarret. Sinne jää vuohenputki reilusti häviölle ja loistoalpin keltaiset kukat loistavat kuin parhaitenkin hoidettuna.

Tai lehtotädyke, mikä tuli varkaana Lammin metsistä kähveltämälleni pienen vaahteran alun mukana. Sallin tädykkeen kauniin taivaan kietoa muutaman ruusupensaan juuriston omalla voimallaan. Näyttää kuin nuo ruusupuskat kasvaisivat sinisessä lammessa. Kaunis se on, eikä ruusut siitä kärsi. Kun tädyke on kukkinut, leikkaan ruusun ympäristön ruohonleikkurillani ja taas on siistiä. Tädykehän hän valtaisi koko piha-alueeni, jos sallisin. Toinen valtauskasvi on valkoapila. Eikä mikään nurmikko voi olla kauniimpi valkoapilan kukkiessa!


Entäs sitten maahumala, kumina ja nokkonen? Miten minä voisin elää ilman niitä yrttejä; maahumala yskä- ja lentsulääke, kumina vatsalääke ja nokkonen yleiseen heikkouteen! Ne saavat tietyissä paikoissa kasvaa. Ja onhan siellä muutakin syötävää ja lääkitsevää: voikukka, maitohorsma mm.

Yksi villi merkki on pihamaani vallannut sammal. Oikein märkinä päivinä ei auta nurmea leikata, sillä siihen uppoa koko kone! Mutta voi miten pehmeä se on avojalkaisin kulkea! En tuhoa sitä! 

Mutta puolivillissäkin pihassa pitää olla kuri! Se on kuitenkin niin kutsuttu puutarha, jopa ruusutarha! Jopa kahvilapuutarha tai kahvilaruusutarha. Vielä. Niin kauan kuin puutarhurissa henki pihisee!

Ja eiköhän se ole niinkin, että villi puutarha tai puolivilli puutarha syntyy siitä, että on laiska hoitaja.
Se "laiska hoitaja" yhtä hyvin voi olla viisas hoitaja, sillä eihän puutarhurointi ole onnellista sellaiselle, haluaa kaiken olla viimeisen päälle ja on perfektionisti ja stressaa itsensä hengiltä. Tai ehkä niinkin on hyvä, jos sen tekijä on tyytyväinen.  Toinen juttu on sitten se, mitä puutarhuri haluaa näyttää ulkopuolisille. Aina varmaan sen oman luovuutensa ja omanlaisensa puutarhan.

Ja ennen kaikkea, ihmisen elää ja toimii voimiensa (ja rahavarojenkin) mukaan!



Verikurjenpolvikin on villikukka, tämä kotoisin Tukholman eräästä saaresta. Se on kaunis tuollaisena mätästävänä ihan omalla paikallaan.

Taitaa tuolla taustalla olla maitohorsmaakin.

keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Muuta punaista - suloisia löytöruusuja ranskalaisittain

Minun suosikkejani ovat sitkeät, vähään tyytyvät löytöruusut. Otan nyt esille taas muutamia, lisää niitä punaisia flammentanzin ja robustan perään, tosin ei yhtä punaisia, nyt tummia aniliininpunaisia.

Kaikille lukijoille ei ehkä löytöruusu-käsite ole ihan tuttu, joten tässä tietoa: Suomen Ruususeura levitti tietoa kaikialle etsiä ja ottaa esille oudon näköisiä ruusupensaita, joista heillä ei ollut tietoa. Huomattiin, että Suomesta löytyi hyvin paljon toisista poikkeavia ruusulajikkeita, joita oli vaikea tunnistaa. Jos ruusu poikkesi ulkonäöllään täysin muista, sille annettiin nimi ja se "rekisteröitiin" luetteloihin usein löytöpaikkakunnan mukaan. Tässä linkkejä, joissa on enemmän tietoa niistä. 



Olen ymmärtänyt, että näitä löytöruusuja on syntynyt siemenkasvuna, mutaationa ja ehkä myös ruusun itsensä evoluutiona pystyä selviämään Suomen luonnossa. Nythän kyllä pystytään tekemään DNA-testeja niistäkin ja alkuperä löytyy. Monet ruusuihmiset ovat myös risteyttäneet ruusuja, eivät ole merkinneet niistä muistiinpanoja ja näin ruusu on jäänyt tuntemattomaksi, esimerkkinä Bengt Schalin teki näin.

Minun mielestä nämä ovat hurjia sinniruusuja, jotka ovat halunneet juurtua Suomen luontoon. 

Otan esille niistä kaksi uusinta ruusuani; Iitin Tiltu ja Leskelä.




Rosa 'Iitin Tiltu' on ollut minulla vuodesta 1916 ja on kukkinut mukavasti joka vuosi isoine tumman aniliininpunaisine kukkineen. Viimeisessä kuvassa on jo tuessaan metrin korkuisena, kasvaa täällä ehkä 1,5 metriä. Kuuluu ranskanruusuihin (Rosa Gallica-ryhmään) ja senhän näkee jo lehdistä. Kukka on tuoksuva, 10 cm läpimitaltaan. Se viihtynee hyvin V-vyöhykkeelle asti ja kukkii pitkään, heinäkuun ajan edellisen vuoden versoilla. Tykkää puolivarjostakin. Juuritaimia ei näy, joten niitä se ei varmaan paljoa tee, kaunis yksittäisenä pensaana!

Tosin Simolan Rosariossa se kasvaa yli 2-metriseksi. Linkissä ihania kuvia siitä!

Ruusu on löydetty Iitistä  ja on saanut nimensä Hiski Salomaan laulun mukaan. Puutarhassa vierailijoita aina naurattaa tuo nimi, se varmasti jää mieleen. Tykkään kovasti tästä ruususta ja voin suositellla muillekin. Hänen serkkuruusukseen nimeäisin Olkkalan, jolla on vaaleammat kukat.

Toinen uusin löytöruusuni on Rosa 'Leskelä'. Nimi tulee kylän mukaan. Se on "bongattu Piippolan Leskelänkylältä. Tosin se saattaa olla seurauksena Pohjolan Taimiston kurtturuusukylvöksestä, kertoo Pirjo Rautio kirjassaan Tuoksuvat tarhakurtturuusut. Leskelällä on sille tunnunsomaista viininpunertava varsiväritys ja lehdissä myös samaa sävyä. Ruusu lasketaan tarhakurtturuusuihin kuuluvaksi. Matti Kuljun esittelyssä sen risteytys on Rosa rugosa x Rosa Gallica. Eli voisin lisätä tämänkin ruusun ranskalaisiin ruusuihin. Niistä olen nyt rakentamassa kolmatta Ruusutarhan tarinoita- kirjasta. Se ilmestynee vasta kesällä 2021. Ensin pitää katsoa tämä kevät. Pelkään pahoin, etteivät arimmat ranskanruusut kestä tällaista talvea.


Sain juuritaimen ruusuystäväni Liisalta, joka oli hajoittamassa juuristoa. Hän päivitteli, että se on kamala leviämään ja on ottanut aivan liian paljon tilaa. Otin vaarin hänen huomiostaan ja istutin saamani juuritaimen tuonne pihan perälle ojan toiselle puolella parkkipaikan päähän. Saa rauhassa levitä. 

Näiden ranskanruusujen uskon selviävät pahimmastakin talvesta!

Laulua ranskalaisittain...







tiistai 18. helmikuuta 2020

Lujatekoinen Rosa 'Robusta'

Robusta on antanut minulle energiaa kauneudellaan, kiiltävän tummanvihreillä lehdillään ja joulunpunaisilla (jossakin oli kirjoitettu verenpunainen, tai samettisen vadelmanpunainen) suurilla kukillaan. Usein Robustan kukkia kuvataan kulhoiksi, kaunis vertaus, ja niiden terttua sateenvarjoksi. Vartta kuvataan viininpunaisen purppuraksi. Puistoruusupensas on kauttaaltaan voimakkaan värinen silmänvangitsija!

Robustan heleän punaista kukkaa ei väritykseltään ole helppoa vangita kameralle. Tässä kokeilujani.





Istutin Robukseni Flammentanzin vierelle. Siinä ne kilpailevat komeudestaan, toinen puolikerronnallisilla, toinen yksinkertaisilla kukillaan. Värissä ei ole paljoa eroa. Eteläinen seinäni on siis tulipunainen. Enkä arvannutkaan, että molemmat ovat Kordes-ruusuja.

Robusta viihtyy myös puolivarjossa. Mietinkin, kannattaisiko ruusua vähän varjostaa päivänvarjolla paahtavassa auringossa. Robusta syntyi Reimer Kordesin käsien kautta 1979.

Robusta kasvaa noin 1-1,5 metriä korkeaksi, hyvässä lykyssä jopa 2-metriseksi. Tuota kyllä epäilen näin kaukana pohjoisessa, koska ruusu on leikattava keväällä liki maanpintaa. Kerrotaan, että se kasvattaa nopeasti uusia versoja, eikä tarvitse tukea. Se on lujarakenteinen, siitä nimikin, robust = lujatekoinen saksan kielessä.

Rosenparadis-sivustolta löysin Robusta-pensaalle aivan uudenlaisen tehtävän, joka käy yksiin varmasti monen muullekin ruusupensaalle. 
" Piikikkäänä ja haaarautuvana se antaa erityisen suojan pikkulinnuille ja pikkunisäkkäille piiloutua."
Olenkin pari kertaa havainnut, kun hiiri löytää ruusupensaan, ei kissa enää siitä välitä. Se tietää ruusun piikit.

Venäjänkielisellä sivustolla (Wikiwand) oli kerätty enemmänkin tietoa ruususta. Yhdysvalloissa Robustalle ojennetuilla kunnianosoitukset vuosina 1999-2001. Siinä kerrotaan, että Robusta menestyy hyvin Keski-Venäjällä. Sen kukan kesto on 8-10 päivää , mutta itse kukkasarja, joita kasvaa yhteen oksaan 2-15 kukkaa, saattaa kestää 16-18 päivään. Ojoi! En usko sen kestävän noin kauan paahteessa. Kukinta on runsasta ja toistuu pitkälle syksyyn asti. Ei edes pieni pakkanen sitä pure, olen huomannut. Se ei myöskään tarvitse lannoitetta (ehkä kalkkia vähän), kunhan on vähän hapan ja sopivan kostea maa. Onneksi minulla on siinä vieressä salaojaputki, joten varmaan siitä johtuu sen hyvä olotila. Ei liian kosteaa, ja kuivalla muistan kyllä antaa vettä vieressä olevasta rönnivesisaavista.

Aina ei kannata uskoa noita vyöhykesuosituksia. Ilmastomme on lämmennyt, ja monet tiedot ovat useinvanhahtavia. Joissakin kerrotaan Robustan viihtyneen vyöhykkeillä 1-3, mutta joissakin 1-5. Voin todistaa tuon jälkimmäisen.

Ps. Valitettavasti Robustani ei enää noussut neljäntenä kesänä. Varret olivat keväällä vielä vihreitä, mutta jostakin syystä näivettyivät ja kuivuivat pois. Flammentanz kuitenkin kukoistaa siinä vierellä. Surin sitä kovasti. Kuulin, että muuallakin on käynyt näin.

Ps.ps. Yllätyksekseni syksyllä maasta nousi pari versoa. Se on siis hengissä vielä. Nyt vain riippuu syksyn oikukkaasta säästä, talven lumista ja kevään vesistä, jaksaako enää nousta.
 

Muuten, tässä on esillä Robustan vanhemmatkin venäjänkieliseltä sivustolta suomeksi käänntettynä: taimi x Rosa rugosa, var. regeliana (Linden ja Andre) Wittm. 1893.

Kun on näin monivivahteisia "esi-isiä tai -äitejä", voi hyvin ymmärtää, että tietynlaista lujakestoista ruusua kokeillaan eri risteyksien kautta usein vuosikaupalla.

Tähän liitän Ruotsissa asuvan siskoni kauniin laulun "Ruusunlehtivuoteesta".


maanantai 17. helmikuuta 2020

Ruusu "Liekehtivä tanssi", 'Flammentanz' ja Kordes-suvun historiaa

Tuo ruusu,  Rosa 'Flammentanz', on haaste näillä seuduilla, vyöhyke V. E-Suomessa olen nähnyt tuon ruusun tanssivan pitkin seiniä monessakin paikassa. Siskoni luona Helsinglandissa se kasvaa myös komeasti ilman mitään talvisuojaa. Muun muassa Gotlannin saarella se peittää aidat ja muurit ja on hyvin yleinen siellä, jopa väsyttävän yleinen. Se mitä on paljon, siihen silmä väsyy. Tätä ruusua  kutsutaan myös 'Loistoköynnösruusuksi'.


Täälläkin se on joillakin pihoilla menestynyt. Ja minäkin olen saanut sen elämään jo neljä kesää aina vain upeampana. Tosin olen nähnyt vaivaa talvipeitoilla. Laitan sille havupedin, sitten taitan sen sille nukkumaan puuhalot painoina. Siihen päälle vielä pensaspeite ja lumi, jota on tänä talvena ollut väliin vähemmän, väliin enemmän. Olen huolisssani siitä, mitä kevät tuo esiin, sillä tämäkin lajike on suositeltavaa vyöhykkeille 1-3 (4).

Hyvä tuki on tarpeen, sillä tämä voi kasvaa 3-5 metriin (ei ehkä täällä) ja sillä on runsas kukinta (ei ehkä niin runsas täällä ), Se kukkii edelliskesänä kasvaneisiin versoihin, eli vanhat versot on syytä leikata pois. Viime syksy oli lämmin, ja uusia versoja kasvoi kilvan.

Lokakuu


Syyskuuta

Mutta missä ovat syntyneet tuollaiset liekkioksat? Nimi Flammentanz viittaa Saksaan. Nyt tutkin asiaa.

Ruusu on syntynyt kuuluisan saksalaisen Kordes-suvun (Wilhelm J.H. Kordes II) , hoidossa vuonna 1952. Sitä voisi melkein kutsua historialliseksi ruusuksi eli kauan on pysynyt suosiossa!

Tämä suvun toinen Wilhelm  I on elänyt 1891-1976, kuvassa lepposan näköinen mies. Hän on ruusukasvatuksen ohessa toiminut mm. kirjailijana ja toimittajana. Hänestä löytyykin maininta "kaikkien aikojen ruusumies". Kordes onkin yrityksenä 2000-luvun suurimpia ruusunyrittäjiä. Löysin netistä 253 Kordes-suvun jalostamaa eri ruusulajiketta! Hurja luku!

Hänen poikansa Reimer yhdessä isänsä kanssa kasvattivat valtaisan määrän ympäri maailman suosittuja ruusulajikkeita, joissa useissa on tunnusmerkkinä isot tummanvihreät, kiiltävät lehdet.
Reimer kuoli 1997, jolloin hänen poikansa Wilhelm Kordes III otti yrityksen huostaansa.  Suvun yksi tunnetuimmista lajikkeista on 'Iceberg', eli 'Schneewittchen. Minäkin olen nähnyt tuota taimitarhojen luettelossa, mutta muistaakseni se ei menesty näin pohjoisessa.

Nyt Kordes-suvun yritystä vetää jo neljännessä polvessa pojat Aleksander, Norman ja John johtaen yhdessä perheyritystä. Kyllä on ruusulla aikamoinen vetovoima. Mutta näinhän on usein maaatiloillakin. Kun pohjatyöt on tehty, on siitä aina helpompi jatkaa.

Tästä suli sukutarina! En löytänyt Kordesien ruusukirjaa (vain kaupallisia luetteloja) enkä sitä, mitkä ovat Flammentanzin sukujuuret. Taitavat olla aika rönsyilevät. Niinkuin ruusu itsekin.

perjantai 7. helmikuuta 2020

Rosa 'Kira' - ruma hempsankeikkana vai vitsikäs kaunotar?

Nyt kun ei ole vielä kevätkiireitä puutarhassa, on hyvä tutkia vähän ruusuja, varsinkin omassa puutarhassani niitä uusimpia.

Esittelyssä vähän oman mielikuvani värittämänä Rosa 'Kira'. Voi jukra, olen unohtanut virallisen kirjoitustavan...miten päin se menikään!

Kun istutin Kira-ruusun pari vuotta sitten, on se saanut osakseen aika ikäviä kesiä. Ja olen huomannut, että se on yhtä hidaskasvuinen kuin emäruusunsakin, Valamon ruusu. Ainakin minä tuskailin aikoinani pienten valamonruusun taimien kanssa. Yksi sellainen mieheni haudalla, heikosti varttuu. Sittemmin vuosien myötä ovat kyllä kukoistaneet, vaikka ei oikein pohjoisen ruusu olekaan. Minulla ainakin latvaosat tahtovat paleltua jokaisen kevättalven myötä. Se tosin kunnostautuu kesän aikana ja aloittaa upean kukintansa heinäkuun lopulla.


Toivon näkeväni Kiran yhtä kukoistavana joku vuosi.

Kiran kukka eroaa kyllä tunnettavasti kaikista muista ruusuista. En oikein tiedä, onko se vähän sairaaloinen ruusu vai onko se koreilunhaluinen ja haluaa erottua muista.

Suomessa on ruusuhullut ihmiset innostuneet kauheasti ristetyttämään ruusuja pölyttäen siemeniä. Aivan vain myös siemeniä on kylvetty ja odotettu ihmeitä tapahtuvan. Tätä harrastavat varsinkin miehet! Ihmettelenkin heidän kärsivällisyyttään, sillä kestää useita vuosia kasvaa siemenestä kukkivaksi pensaaksi.

Mutta mitähän tapahtuu siellä ruusun siemenen maailmassa? Mitähän geenejä se sisältää jo valmiina
Samasta isästä ja äidistä syntyy erilaisia lapsia, niin ihmisillä kuin eläinmaailmassakin. Kukankin siemenistä syntyy aivan omaperäisiä yksilöitä, jos nyt ei kukassa, niin varren ja lehtien kasvussa. Kun mehiläiset ja muut hyönteiset pörräävät kukissa, niin mitä he siihen jättävät, toiseen enemmän, toiseen vähemmän. Ihmeellinen on maailma!

Onko ruusun siemenissä erityinen geenivoima, kun ne tekevät mitä ihmeellisimpiä mutaatioita. Esimerkkinä raahelainen malvaruusu ja monet muut löytöruusut. Mistä Onni-ruusu on saanut ihmeellisen voimansa. Sitähän alunperin myytiin ostajalle juhannusruusuna?

Matti Kulju Oulujoen Taimistolla on eräs kokeilunhaluinen ruusumies. Muutama vuosi sitten hän kylvi valamonruusun siemeniä kasvattaakseen taimia, jotka ovat hyvinkin kysyttyjä ympäri Suomen. Kolmen vuoden päästä yllätti muutama taimi ihmeellisellä kukalla, joka poikkeaa muista. Sen emiö ja heteet pursuvat elämänvoimasta ja muodostavat suuremman keskiön. Värityskin sillä on vaaleampi kuin valamonruusulla.

Kira

Valamonruusu

Kahden  vuoden ikäinen, mutta kukki runsaasti toisena kesänään -18

Ehkä vähän kuivuuden viottama, kuvassa näkyvät
hyvin valamoruusun lehdet.
Viime kesän -19 kukinta oli heikkoa. Matti Kulju kertoi, että sille voi käydä niin, että se alkaa työntämään valamonruusun kaltaisia kukkia, kuten usein kirjoapteekkarinruusu tekee, sillä sekin hänen kertomanaan on mutaatio apteekkarinruususta. Minullakin ne ovat vierekkäin, joten kirjoruusu voi ehtyä. Matin ihmeeksi Kira on säilyttänyt mutaation ja on taimimyynnissä Oulujoella. Nyt en muistanut kysyä, onko tällä tuoksua, kuten valamonruusulla on. Kun en ole sitä itsekään haistellut.

Kira-nimen se on saanut eräältä innokkaalta ruusunharrastajalta joka on ollut otolliseen aikaan ostoksilla Oulujoen Taimistolla. Kira kuten Valamonruusukin kuuluvat ryhmään ranskanruusut.

tiistai 4. helmikuuta 2020

Aarrekarttaa ja kristallipalloon katsomista

Tulihan ne helmikuun paukkupakkasetkin, tosin pikkuiset sellaiset! Ja luntakin tuli taas sopivasti ruusujen juurille ennen pakkasia. Olen tyytyväinen.

Ennen kuin tutkiskelen taas ruusujani, halusin vähän katselle tulevaan. Kristallipalloni on työhuoneessa jouluvalojen ympäröimänä enkelin vieressä. Ihan kuin näkisin siinä talon, kellon, tähtitaivaan ja oudon ison valon. Luovuuden voimaako?


Teimme pojantyttäreni kanssa aarrekartat. Ne olivat meillä hyvin erilaiset. Onhan tuota ikää yli 60 vuoden eroa. Hänen kartastaan löytyi kaikkea hyvää ja nättejä vaatteitakin. Ja muuta hauskaa. Minä leikkelin tällaista. Kuva vähän samea! Niinhän se on tulevaisuuskin ja toiveet siihen. Mutta siinä näkyy tärkein! Uusi puutarhakeiju!


En ole selvännäkijä. Ystävieni minulle lahjoittamasta kristallipalloa en osaa lukea. Mutta viime kesänä käytin sitä valokuvaukseen. Se näyttää maailman erilaiselta kuin se todellisuudessa on. Sitähän voisi yrittää lukea?


Tuossa pallo näyttää minulle kuinka tärkeää on maan muokkaaminen, jotta se tuottaisi kaunista vihreää taivaan alla.


Tuossa pallo tahtoo sanoa, että multaan on lisättävä jotakin, ravinteita varmaan. Ja näkyykö siinä itse puutarhurikin?


Kauniisti pallo heijastaa korin, jossa ruusu kasvaa. Kuin solukkoa. Kuivunut pajunoksakin sisältää solukkoa.


Hei, tuollahan on itse kuvaaja ja koko piha ympärillä. 


Tuossa pallo kertoo, mikä voima on maalla, sieltä kaikki syntyy pienestä tumasta.


Aivan kuin pallo näyttäisi ruohon ja lehden auraa.


Tuvan pöydällä pöytäliinan ruusut muuttuvat suorastaan geometrisiksi, elottomiksi, kuten 
kankaassa ne ovatkin. 

Tämä oli jännä valokuvauksellinen kokeilu!