keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Mitä on floribundaruusut?

Etsin taas ruusuista lämpöä ja valoa tähän tammikuun kylmään, vaikka niin kauniin huuruista on tuolla ulkona, jotta tuntuu kuin sadussa elettäisiin.


Tuohon ikkunanäkymäni pöydälle ostin itselleni ruusuja. Näitä ruusuja näkyy usein markettien pakkauksissa. En viitsi kysyä mistä ne tulevat, mutta ei varmaankaan Suomesta. Kimppuruusuissa ei ole yleensä tuotemerkkiä eikä nimiä mitä ne ovat. Nyt innostuin kuitenkin selaamaan erästä englanninkielistä pientä ruusukirjaa ja sieltähän se ruusu löytyi: Redgold, floribundaruusu! Varmasti tämä on ilahduttanut monen muunkin tiloja. Löysin kirjasta myös Allgold, joka on ehkä suomalaisille tutumpi, jopa ryhmäruusuna puutarhasta.


Koska ruusut ovat jo kärsineet ehkä pitkänkin matkan, kimpussa olemisen ahtaassa ämpärissä, niin eivät ne aukea varmaankaan tosi loistoonsa tuvan vähässä valossa, mutta iloa ne antavat. Kirjan mukaan tämä ruusu on esitelty jo vuonna 1966. Kirjassa sanotaankin, että se tarvitsee tosissaankin täyden auringonpaisteen saavuttaakseen kukan täyden avaamisen. 

Mutta mikä on 'floribundaruusu'? Tottakai olen aina utelias. Löysin siitä tietoa Suomalaisesta Ruusukirjasta näin:
Flodibundaruusut (tertturuusulajike) ovat risteytetty teehybridien ja polyanthahybridiruusujen kanssa.

Mitä sitten ovat teehybridit ja polyanthahybridit?
Polyantharuusut ovat vanhimpia pienikukkaisia eli tertturuusuja, jotka tuntee litteistä nupuista ja suhteellisen pienistä, mutta runsaskukkaisista kerrannaisista kukista. Kuten vanhanajan äitienpäiväruusut. Näistä on kehitelty polyanthahybridit, kun polyantharuusut risteytettiin teehybridien kanssa. Teehybridiruusut taas ovat isokukkaisia ruusuja, usein kasvihuoneissa viljeltävät leikkoruusut. Niiden varteen tulee yleensä vain yksi ruusu. Suiposta nupusta aukeaa 'jalomuotoinen' ruusu. Tästä esimerkkinä tunnettu Peace-ruusu.

Jotta tuliko selväksi?  Jotta sotkettaisiin vyyhtiä hiukkasen vielä, niin lisätään tähän vielä grandifloraruusutkin. Kun floribundaruusuja risteytetään yhä teehybridien kanssa jatkossa, niin saadaan vieläkin suurikukkaisempia ruusuja. Kukat ovat vähemmän tertussa kuin floribundaruusut ja kukat ovat kerrannaisia. Tunnetuin tästä ryhmästä on Queen Elisabeth, joka varmaankin menestyy Etelä-Suomessa hyvinkin. Olen nähnyt.

Nyt ei enempää! Tarttisko noita aina kaivaa? Tuo ihmeellinen oranssinkeltainen ruusu on kaunis ihan sellaisenaan.


Eipä silti, tuokin ruusu voi olla yhä vielä  risteytetty laji jonkin toisen kanssa. Tulee ihan villiruusun ikävä tässä. Siis ihan luonnonruusua jo kaipaa...

Mystical Rose....mystinen on laulun kielikin?

5 kommenttia:

  1. Mulla menee nää hydridit ihan sekaisin..kaunista on silti!

    VastaaPoista
  2. Ostan toisinaan markettiruusuja ilokseni. Ainakin Citimarket myy kenialaisia Reilun kaupan ruusuja. Joskus ne simahtavat heti alkuunsa, mutta useimmiten olen ollut ihan tyytyväinen. Aukeavat kauniisti ja saattavat kestää pitkäänkin.

    VastaaPoista
  3. Etsin hakusanalla flodibundaruusu ja sinulta sainkin vastauksen.Kiitos!

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!