maanantai 10. helmikuuta 2014

Sata kukkaa - Georgia O'Keeffe

Tämä kirja, josta otsikko, on varmaankin arvokkain kirja minkä omistan. Sain sen maisterilahjaksi eräältä ystävältäni, joka oli uskonut kykyihini ja aina kannustanut. Jotenkin tuo kaunis iso (melkein puoli metriä kertaa puoli) kirja kukkaismaalauksineen uhkuu valtavaa voimaa ja energiaa.

Olen ottanut kuvat suoraan kirjan lehdiltä, tässä aukeama.
 
Tämä kirja, jota on vaikea sylissä selailla, on usein juuri keväisin jossakin tuolilla tai ihan muuten lattialla nojaamassa jollekin sivulle avoimena. Kääntelen sen sivuja päivittäin ja silloin tällöin pysähdyn ihailemaan tuota taidetta. Ihan tosi! Se voimaannuttaa. Kauniin taiteen katseleminen voimaannuttaa. Siksihän ihmiset kulkevat näyttelyissä ja museoissa. Olen kuullut, että kauniin taideteoksen edessä voi jopa pyörtyä tai saada kuumeen, tulla sairaaksi. Se kohtaaminen voi olla ikimuistoinen!

Georgia O'Keeffe hätkähdytti amerikkalaista yleisöä suuren suurilla maalauksillaan, useimmat yli metrin leveitä. Hänen ensimmäisestä suuresta kukkanäyttelystä New Yorkissa tuli sensaatio. Ihminen todellakin pystyi kuvittelemaan mitä on olla perhonen kukkien edessä.

Georgia kirjoittaa itse tämän kirjansa ensimmäisellä sivulla näin (oma käännökseni) näin:

Yksi kukka on yleensä pieni. Jokaisella on mieliyhtymiä kukkaan, ajatuksia kukasta. Sinä ojennat kätesi koskettaaksesi kukkaa, ojentaudut eteenpäin haistamaan sitä, ehkä kosketat huulillsi sitä melkeinpä ajattelematta - tai ojennat sen jollekin antaaksesi huomiota. Kuitenkin - jollakin tavalla  - kukaan ei näe kukkaa - sen todellisuutena -se on niin pieni - meillä ei ole aikaa - siihen tutustuminen ottaa aikaa aivan kuin ystävään tutustuminen ottaa aikaa. Jos minä osaisin maalata kukan tarkalleen sellaisena kuin sen näen, kukaan ei kuitenkaan näkisi sitä kuten minä sen näkisin, koska maalaisin sen yhtä pieneksi kuin kukka on pieni. 

Joten sanoin itselleni - Tulen maalaamaan mitä minä näen, sen mitä kukka minulle merkitsee, mutta tulen maalaamaan sen suureksi, ja he tulevat olemaan hämmästyneitä ja ottavat aikaa sen katselemiseen. 

(About myself, 1939)


Georgia (1887-1986) eli 98-vuotiaaksi. Hän oli yhdysvaltalainen, mutta maalasi ja viihtyi Uudessa Meksikossa. Hän oli maassaan kunnioitettu ja rakastettu taiteilija ja oli Yhdysvaltain taiteiden ja kirjallisuuden akatemian jäsen. Häntä pidetään länsimaissa suurimpana kukkien taidemaalarina, vaikka hän ei ollut pelkkä kukkien maalaaja. Hän nousi suurilla kukkamaalauksillaan kuuluisaksi. Hän maalasi myös maaseutu- ja kaupunkinäkymiä ja oli kiinnostunut mm. luiden ja kallojen piirtämisestä. Hän maalasi paljon erämaata, erämaassa istuen. Hän ihastui sen yksinkertaisuuteen ja koskemattomuuteen, ja sen säälimättömyydestä löysi paljon kauneutta. Kukistakin hän löytää sen olennaisen ja puhtauden.

Viereinen työ on noin puoli metriä korkea.
Jotenkin minua itseä kiehtoo tämä hyvin yksinkertainen maalaus, jonka nimi on Jack-in-the-Pulpit. Ymmärtäisin, että jotakin kukkaa tämäkin esittää.
Sen todelliset mitat ovat n.91cm x 46 cm.

Georgia maalasi yli 200 suurta kukkamaalausta.  Kirjassani on niistä 100, tosin osat kuvista on piirroksia. Kirjan tekijä halusi nostaa nämä maalaukset suuremman yleisön tietoisuuteen, koska suuri osa maalauksista on nykyään yksityiskodeissa ja museoissa. 

Kiitos hänelle ja Ritva-ystävälleni, joka lähetti sen kerran suurena pakettina postissa minulle!

Tässä aivan ihastuttava video hänen henkilökuvistaan ja maalauksistaan!

2 kommenttia:

Olen iloinen kommenteista!