keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Paratiisit - puutarhat!

En tiennytkään tuota. Olen paljon hehkuttanut sitä, että nykyään ihminen rakentaa oman paratiisinsa sinne pihamaalle, jossa on viihtyisää ja hyvä olla. Blogikuvatkin ovat täynnä näitä ihanuuksia.
Nyt opin eräästä kirjasta, että paratiisi-sana on alkujaan tarkoittanutkin puutarhaa!
Löysin tämän kirjan kulkiessani ystäväni esittelemänä Kallion tienoita Helsingissä. Poikkesimme pieneen antikvariaattiin. Paratiisi-kirja tarttui heti käsiini, ehkä sen upean ruusukansikuvankin ansiosta.
Kirjaa lukiessani huomasin, että se kertoikin suuresta puutarhanäyttelystä, joka oli  pystytetty  Meilahden Taidemuseoon kesällä 2004. Voi ihme! Pohjoisen tyttö ei ollut sellaisesta kuullutkaan.
Näyttely oli luotu elävöittämään ja inspiroimaan kävijöitä puutarhan ihanuudesta monenlaisen taiteen kautta. Helsingin kaupungin taidemuseo yhdessä valokuvaajien ja kirjoittajien kanssa jättivät näyttelyn muistoksi upean kirjan, josta nyt olen nauttinut täysin siemauksin.
Näyttelyn tarkoitus oli myös herättää kysymyksiä, joihon sisältyi sosiologia, yhteiskunta, estetiikka, taiteilijan asema, historia, rakkaus, vihamielisyys, luonnon ja kulttuurin välinen jännitys, kaipaus, ilo ja suru. Mm. näillä ajatuksilla on näyttelyä esitelty. Kirjan alkutekstin kirjoittaja Berndt Arell kertoi kirjan nimen tulevan siitä, että juuri paratiisi onkin alun perin tullut sanasta Paradisus terrestris, arabialaisesta kulttuurista Kaksoisvirran maasta ja on tarkoittanut puutarhaa. Koraanissakin kuvataan paratiisia näin: Puutarhan lukuisissa kanavissa virtaa vettä, maitoa, juoksevaa hunajaa ja viiniä. Juomat nautitaan hopeapikareista, ja lukemattomat hedelmäpuut kantavat lakkaamatta tuoretta satoa. Koraani mainitsee erityisesti taatelipalmut, granaattiomenapuut ja viiniköynnökset.

Jaakko Heinimäki jatkaa tätä aihetta kertoen, että pairidaeza muinaispersian sanastossa tarkoitti kuninkaallista puistoa, jossa kuninkaalliset saattoivat etsiä rauhaa ja lepoa kiireiltään. Puistoa ympäröi suojainen vartioitu muuri.
Alla oleva upea maalaus kirjan sivulta kuvattuna on Håkan Brunbergin Paratiisi, vuodelta 1966
Hän tuo esille Raamatusta Laulujen lauluissa verevän runon, jossa sulhanen kuvailee morsiamensa suloja vertaamalla häntä pardesiin. Se on niin kaunis, että lisään sen tähän:
Rakkaani, valittuni! Sinä olet suljettu puutarha,
lukittu tarha, sinetöity lähde, paratiisi,
jonka purojen äärellä
kasvaa graniittiomenoita, monia maukkaita hedelmiä,
hennaa ja nardusta, nardusta ja sahramia,
kanelia ja mausteruokoa ja suitsukepuita,
mirhaa ja aaloeta, kaikkein parasta balsamia.
Sinä olet puutarhan lähde, elävän veden kaivo,
johon virtaavat Libanonin vuorten vedet!
   Neito vastaa:
Nouse, pohjatuuli, tule etelätuuli! Puhalla minun puutarhaani, niin balsamin tuoksu leviää
ja armaani tulee puutarhaansa nauttimaan sen hedelmistä!
    Sulho sanoo:
Rakkaani, kihlattuni! Minä tulen puutarhaani ja poimin mirhani ja balsamini,
avaan hunajakennoni ja syön hunajan, juon viinini ja maitoni.
Huhhuh! En ole tiennyt että tuo kirja sisältää noin kaunista erotiikkaa!
Annukka Grönlund, Veljeni Leijonamieli, 1992

Myöhemmin vasta paratiisi alkoi merkitä ylimaallista onnen ja sopusoinnun tilaa. Mooseksen kirjassa ei vielä ollut paratiisi-sanaa. Vasta kun Vanha testamentti käännettiin hepreasta kreikankielelle, nimi puutarha (gan) , Edenin puutarhasta tuli paratiisi. Sumerilaisittain eden on taas tullut nimestä edin, joka tarkoittaa ketoa.
Sanojen ja käsitteiden taustalla on ihmeellinen historia!
Tässä 'puutarhan' historiaa hiukkasen. Poimin kirjasta puutarhaan sisällytettyä sanastoa ja haastetta, mitä sen tulisi sisältää. Se on yhteiseloa viljelyn kanssa, riskinottoa, häikäilemättömyyttä ja loputonta kiertokulkua. Puutarha on luonnon viljelty osa. Puutarhalla on terapeuttinen tehtävä. Siinä on aina mukana suru ja kaipaus, odotus ja luottamus.
Joka tapauksessa jokaisen puutarha on sen luojan näköinen ja järjestämä. Jokainen puutarhuri on taiteilija omalla alallaan. 
Anna-Liisa Hakkarainen, Paratiisi, 1995
                     Yhä aina kuitenkin vain paratiisiin liittyy jonkinlainen unelma paremmasta.
   

2 kommenttia:

  1. Tulipa hienostunut olo lukiessani tuota sinun tekstiäsi:)

    VastaaPoista
  2. Voi mitä taidetta... tykästyin tuohon Hakkaraisen puuhun.
    Nyt pitää lukea toiseen kertaan tuo sinun teksti.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!