perjantai 20. helmikuuta 2015

Vuoden 2015 puutarhateema

Itse koen usein puutarhahommissani riittämättömyyden ja taitamattomuuden puutetta. Aina tuntuu, että kaikki on niin roskasta, sekaisin ja keskeneräistä. 

Onko suomalaisuuden nöyryys ja vaatimattomuus aivan harhaa? Olemmeko loppujen lopuksi kriittisiä, arvostelevaisia, pikkumaisia, tarkkoja, vaativia, näyttämisen haluisia ja tinkimättömiä? Siis kaikkea muuta. Emme voi kutsua kylään, jos ei kaikki ole tiptop jne.

Lumen peittämä puutarha on jotenkin kuitenkin 'tip-top'. Mutta sekin maisema tuon kuvan otosta on muuttunut. Alan jo huolestuneena katsella, miten lumen korkeus alenee ja ruusut tulevat näkyviin.Nyt ilahdutti tuo positiivisen, ahkerasti kirjoittelevan puutarhuri Juha Toikan  (minulla tulee sähköpostiini) ilmoittama teema, jossa voisimme hieman vapauttaa itseämme jostakin täydellisyyden tavoittelusta.

Kopioin hänen sivultaan tämän tekstin puutarhateemasta:

VUODEN 2015 PUUTARHATEEMA ON VALITTU

Vuoden 2015 puutarhateemaksi on siis valittu aivan loistava teema. ”Voimaa puutarhasta -puutarhavoimaa. Esteettömästi mukaan”.
Teemavuoden sanoma on minusta hieno eli se kehottaa meitä kaikkia ”purkamaan henkisiä esteitämme madaltamalla itsekriittisyyttä, oppimalla nauttimaan keskeneräisyydestä ja näkemällä kauneutta kaaoksen keskellä”. Tämä sopii aivan loistavasti paitsi puutarhaan, niin myös ihan kaikkeen arkielämässäkin. Oli sitten kyse työstä tai vapaa-ajasta, niin muistetaan, että matka ja siitä nauttiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin määränpää, usein jopa nautinnollisempaakin.

Tuo ”esteettömästi mukaan” on minusta myös aivan loistava sanoma. Sehän tarkoittaa sitä, että jos tekemiselle on tullut fyysisiä esteitä, niin keksitään niille ratkaisuja. Oli ne sitten polvisuojia, korotettuja apupöytiä, raivattuja työtiloja, jne. Samoin esteettömyys tarkoittaa sitä, että ellei voimavarat riitä, niin voidaan pyytää apua ja antaa sitä, eikö vain?
Tällä teemalla kun mennään ja otetaan läheisetkin mukaan rennompaan, hyväksyvämpään, auttavampaan ja nautinnollisempaan kesään, niin tästä tulee todellinen unelmien ja rakkauden kesä ja elämäntapa muutos, joka takaa keveän sydämen ja iloisen arjen.

Otetaanhan tämä kaikki huomioon tulevana keväänä ja kesällä! Vähän rentoutta ja iloa enemmän!

Kirjoitan tähän loppuun vielä Loviisan Ruusupäiviltä erään pihan liiterin seinään maalatun tekstin:

"...suuri osa elämästä kuluu täällä loputtomaan korjaamiseen, rakentamiseen, remontoimiseen ja siivoamiseen. Mutta elämä ei olekaan muuta kuin loputonta korjaamista ja kohentamista. Elämässä ei ole eikä tule mikään koskaan valmiiksi." Jaan Kaplinski

Jarkko Ahola on niin ihanan mahtipontinen tässä, Niin kauan kuin elän-kappaleessaan.

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana puutarhakuva!!!
  Puutarha ei ole koskaan valmis sehän on selvää, mutta ei se estä meitä nauttimasta. Rennolla meiningillä mennään jatkossakin :-) Ehkä vähän useammin voisi hengähtää ja nauttia siitä omasta puutarhastaan, eihän liene kiire minnekkään...kait ;-P Rajoitteet eivät ole este, vain hidaste <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos puhuttelevasta tekstistä!

  VastaaPoista
 3. Minä ainakin olen aivan liian kriittinen! Rennompi ote ensi kesäksi, lupaan;)

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus ja puutarhateema...Kiitos:)

  -Amalia-

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!