keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Rakkaus ja ruusu

Haluan puhua rakkaudesta ja ruususta. En rakkaudesta ruusuun, vaan rakkaudesta ja ruususta. Sillä uskon, että rakkauden ja ruusun välissä on aina ihminen ja ihmiset, rakas ja rakkaat.

rugosa-tarhaa

Kun olen monia vuosia jo seurannut ihmisten ruusuharrastusta, varsinkin miesten, olen huomannut, että he usein puhuvat hyvin rakastettavasti vaimostaan, lapsistaan tai lastenlapsistaan, myös kotitilastaan rakkaana paikkana.

Uskon, että tällaisesta rakkaudesta kumpuaa usein myös rakkaus ruusuun, rakkauden symboliin. Voiko ruusutarhaa syntyä ilman noita rakkaita ihmisiä ja ilman rakasta paikkaa? Ruusujen jalostajat antavat usein uuden ruusun nimeksi rakkaimpansa nimen.

Heinrich Ilmari

Ihmettelen myös voiko ruusutarhaa rakentaa vihan ja katkeruuden pohjalta.

Annemarta Borgen rakensi rakkaudesta mieheensä talon ympärille ruusutarhan ja täytti talonkin ruusujen tuoksuun. Kun mies kuoli, suri Annemarta itsensä kipeäksi ja ruusutarha kuoli.

Minä rakensin toisinpäin. Rakensin suruuni ruusutarhan mieheni muistolle. Suru on niin lähellä rakkautta. Joensuussa on rakennettu puisto ruusuineen sotaveteraanien muistolle.

Mutta kuka hoitaa rakkaudella rakennettua ruusutarhaa, kun sen hoitajasta aika jättää?

Onnekseni sain tavata nyt luotamme poismenneen Pirjo Raution viisi vuotta sitten. Olin puutarhojen tutustumismatkalla ympäri Suomea. Rohkenin soittaa Pirjolle ja kysyä, olisiko minulla mahdollista käydä hänen rosariossaan. Hän oli vasta tullut Saksasta ja oli varmaankin väsynyt matkasta, mutta otti minut vastaan. Olin siitä tosi kiitollinen. Lämpimästi onkin muistoihin jäänyt hänen opastamansa kierto ruusutarhassa, jossa hän kertoi ruusuistaan. Istuimme myös hetken hänen miehensä ateljeessa nauttien virvokkeita, joten sain tavata myös itse taidemaalarin. Omassakin ruusutarhassani kasvaa varsin rehevänä  Heinrich Ilmari-ruusu, jonka Pirjo on luonut risteytyksillään. Olen huolissani hänen puolisonsa jaksamisesta ja ruusutarhan tulevaisuudesta.

Yhteen aikaan sain kirjelähetyksiä eräältä vanhemmalta mieheltä. Hän oli huolissaan kuolleen ystävänsä puutarhasta ja sen hoidosta. Kirjeessä hän esitteli ystäväänsä ja puutarhaa ja "itki" sitä, kuka tai mikä taho nyt sitä huolehtisi. En tiedä sainko vahingossa noita kirjeitä vai lähettikö huolestunut mies niitä kaikille puutarhureille, joita netistä oli löytänyt. Hän todella arvosti ystävänsä työtä.

Totuus kuitenkin on, että puutarhoille ei aina löydy jatkajaa. Se on palvellut aikansa ihmisiä. Hoitamattomana herkemmät ruusut kuolevat pois ja villit ruusut usein valtaavat alaa, jos ei paikkaa raivata juurineen puhtaaksi. Näin kävi tälläkin kylällä Rosa-emännän ruusutarhalle. Vain Belle Poitevine (Rudolf?) on säilynyt talon vanhan pihlajan varjossa. Sitä on istutettu kylän muihinkin pihoihin, kuten tähänkin.

Belle Poitevine

Muistona monista puutarhoista on kuitenkin "karkulaiset", monet suomalaiset löytöruusut, joita on löytynyt ojanvarsilta ja ratapenkoilta tai unohdetuilta pihamailta. Hyvä näin!


18 kommenttia:

  1. Voi, miten lämpimin sanoin tästä aiheesta kirjoitat. Minusta tuntuu, että rakkaus ja kaikenlaiset kasvit ovat yhteenkuuluva asia. Ehkä miesten on helpompi kohdistaa tunteensa johonkin tiettyyn kasviryhmään, kun taas naiset tuntuvat innostuvat kaikenlaisista kasveista. Maailmalla on paljon miehiä, jotka kasvattavat ja keräävät ruusuja, orkideoita, kaktuksia.
    Olen usein miettinyt, miten oman puutarhani käy, kun en enää jaksa sitä hoitaa. Lapsilla ei ole kiinnostusta puutarhaan, eikä lähipiirissä ole muitakaan, joka jatkaisi minun jälkeeni. Jos/kun joskus talomme myymme uusi omistaja luultavasti jyrää kaiken yli ja tekee tontista oman näköisensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sama huoli puutarhastani. Poikani eivät näytä omaavan kiinnostusta siihen, pojantyttärestä en tiedä. Mutta voihan olla joskus, että paikka myydään ja silloin löytyy puutarhan ihailija. Tai sitten paikalla on toinen tarkoitus.... Ei meidän kannata sitä surra. Arvomaailmat muuttuvat ihmisten ja aikojen mukana.

      Poista
  2. Ihana blogipäivitys <3 Antoi aihetta ajatella elämää ja sen koukeroita - toivottuja ja toivomatta tulleita - rakkauden näkökulmasta.

    VastaaPoista
  3. Kaunis kirjoitus ja sai minut ajattelemaan ruusuja aivan uudelta kantilta.

    VastaaPoista
  4. Kauniisti kirjoitit ruusuista ja aiheesta mitä ei aina tule heti ajatelleeksikaan . Rakkaus on aina liitetty ruusuihin ja ruusut rakkauteen . Minäkin sain yhdeltä blogiystävältä useamman ruusun alun jopa harvinaisia löytöruusuja. Rakkaus asuu jo meidän puutarhassa elämänkumppanin ja minun käden kautta ja näin minä sain näiden ruusujen kautta myös hänet antajan osaksi tätä puutarhaa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina voimme miettiä sitä, mikä tai mitä kasvaa rakkaudesta ja mitä vihasta. Pelottaa nykypolitiikkakin.... siellä ei kasvateta ruusuja!

      Poista
  5. Tuo outo "ruusutarha..."- nimike johtuu kait siitä, että google on poistanut googletilini, joten nimeni ei näy enää.

    VastaaPoista
  6. Sait pohtimaan omaa pihaa, pengerrystasanteita ja tulevia vuosia. Miksi ei ruusuja?
    Sinun ruusutarhaa syntytarina on jäänyt hyvin mieleeni ja kerran sen nähtyä, muistelen sen syliä jossa penkeillä istuen saattoi katsella ruusuista ruusuihin ja rakennuksia niiden takana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kyllä, mutta ruusu kannattaa istuttaa omaksi yksikökseen, koska silloin sitä voi pitää hallinnassa, esim. Ilo-ruusu on ihana! Kyllä, otettiin kuoharia varhain aamulla näkemisen kunniaksi sammalsohvalla. Nyt olen poiminut pajuja ja aion korjata tuota sohvaa hiukan.

      Poista
  7. Olipa ihana nähdä sinun postanneen taas blogikirjoituksen. Olet ollut mielessäni. Rakkaus on ruusut - ja ruusut on rakkaus.

    Raaheen istutan ensi kesän toistakymmentä eri ruusulajia, ja yksilöitä toista sataa. Raahesta tulee hiljalleen ruusukaupunki. Kun liikut kaupungissa, niin näet kyllä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusukaupunki! Toivon, että unelmasi toteutuu! Rakkautta ja ruusuja! Raahe ja ruusu sointuvat hyvin yhteen! Ja johonkin paikkaan vain raahelaiset ruusut; malvaruusu, Sofia, Viljamin keltaruusu ja ehkä se valkoinen yksinkertainen seminaarinruusukin. Jari voisi tehdä niihin kylttikirjoitukset!

      Poista
    2. Jos museovirasto antaa luvan kaivaa Myhrbergin puistossa, niin sinne uusitaan istutukset ensi kesänä. Ja juurikin raahelaisilla perinneruusuilla. On siellä sitten juhannus- ja suviruusutkin, kun ovat koko Suomessa niin vanhoja ja perinteikkäitä. Raahessakin niiden historia on pitkä.

      Poista
    3. Kyllä, ilman muuta, juuri seutumme omat ruusut. Muistan yhdet Pekan Päivät, kun ei vielä kaikkia vanhoja taloja oltu purettu pois, niin niiden pihat pursuivat tuota suviruusua yli aitauksien. Se yleensä kukkii juuri Pekanpäiven aikana, jolloin sen voisi ottaa ihan päivien ruususymboliski. Tällä blogisivulla on kuvakin ystävästäni kävelykadun meren puoli päässä. https://ruusutarha.blogspot.com/2013/03/suviruusu-poppiuksen-tarinaa.html

      Poista
    4. Kiitos, oli ihana palata tuohonkin kirjoitukseesi!

      Poista
  8. Totta joka sana! Anopin talon osti nuori mies, joka ei ole pihasta kiinnostunut. Hiljalleen rikkaruohot valtaavat ja vain vahvimmat säilyvät. Anoppi rakasti laillamme ruusuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Surullista kun kaikilla ei ole noita puutarha-arvoja. Tiedänhän itse, että se heräsi pikkuhiljaa, vuosi vuodelta, kun asetuin paikoilleni.

      Poista

Olen iloinen kommenteista!