tiistai 17. tammikuuta 2017

Tiedätkö mikä?

Hei puutarhurit!

Onko teistä tullut sellaisia asiantuntijoita, joilta ihmiset tulevat jonkun kukan kanssa luoksenne kysymään: "Mikähän tämä mahtaa olla?"

Minä jo lapsena kyselin äidiltä koko ajan kasvien ja eläinten nimiä. Jos äiti ei tiennyt, menin kylän opettajan luo. Näin sain tietää rantamintun, lehtosinilatvan ja sinirintalinnun. Hassua, sillä ei kaikkia kiinnosta nimet. Pääasia kun on kaunista. Usein kyselen puutarhoissa nimiä, ja toinen puristaa päätä. Ei muista. No, näinhän käy itsellekin usein, varsinkin perennoiden kanssa. Pidän kyllä puutarhapäiväkirjaa, johon kirjaan istuttamiani uusia taimia tai niitä mitä saan ystäviltäni.

Outoja ruusuja minulle on tippunut silloin tällöin tänne, melkein vuosittain. Ihmiset tuovat minulle juuritaimia jostakin oudosta ruususta, jonka ovat löytäneet tai joka on iän kaiken kasvanut jollakin vanhalla tontilla. Kun olen niitä hoitanut ja ne ovat alkaneet kukkia, niin usein on nimi löytynytkin. Viime kesänä sain yhden ikivanhan ruusun Keuruulta asti, jota nyt odottelen kukkivaksi ensi kesänä. Mielenkiintoista nähdä mitä eteen tulee.

Vanhojen ruusulajien etsintöihin on Suomen Ruususeura innostanut ihmisiä, ja niinpä niitä onkin löytynyt paljon. Useat niistä onkin rekistöröity ainutlaatuisena lajissaan, kuten esimerkiksi Raahen Malvaruusu ja kaupattu eteenpäin.  Mutta monet muistuttavat paljon toisiaan, eikä niistä tehdä myyntiin taimia.

Juttelin Kuljun Matin kanssa Suorsa-nimisestä löytöruususta ja muutenkin ihmisten kyselyistä. Hän kertoi, että vuosittain hänellekin tuodaan outoja ruusuja, joiden alkuperä on sitten löytynytkin. Joskus tulee esiin todella ainutlaatuinen yksilö, kuten esimerkiksi tämä Rosa 'Suorsa', joka yllättää todella suurilla kukillaan.

Matti kirjaa ylös kaikki tiedot uudesta ruususta. Näin hän kertoi minulle Suorsa-ruusun tiedotkin:
Johannes Saastamoinen (joka toi alun siitä minulle) on saanut sen Ängeslevältä Tyrnävältä (Suorsa Heikki ja Vappu), jonne se on tuotu Muhokselta Karhun talosta Karhunperältä. Siellä se on kasvanut ainakin jo 1950-luvulla.
Laitanpas tähän kuvia Suorsasta, jonka istutin viime keväänä. Vielä se ei ole ehtinyt suureksi kasvaa, mutta yllätti minut suurilla kukillaan. Nämä kukat katselivat minua kuin suuret lapsen silmät ihmetyksestä selällään. Mihin nyt on tultu? Kasvilla on rugosavaikutteita, mutta jotakin muutakin. Kasvin dna:ta ei ole tutkittu, jotta selviäisi sukulaisuus. Ehkä se ihan oma luonnostaan risteytynyt laji. Minusta tällaiset ruusut ovat jotenkin ihmeellisiä ja salaperäisiä luonnonoikkuja tai näyttö siitä, miten luonto toimii itse! Mielestäni ruusun nimi olisi yhtä hyvin voinut olla karhunruusu. 
Tämä ruusu kukkii kesäkuusta syyskuuhun, mikä on ominaista rugosalajikkeelle ja voi kasvaa kaksimetriseksi pensaaksi. Sen kukat ovat melkein kämmenen levyisiä. Istutin sen kahden löytöruusun Kerisalon  ja Ristinummen viereen. Ne ovat jotenkin samankaltaisia, yhtä voimallisia ja persoonallisia, vaaleanpunaisia kaikki!

8 kommenttia:

 1. Onpa tuo Suorsa todellinen kaunotar! Mielenkiintoinen tarina, kuten monella löytöruusulla/kasvilla!

  VastaaPoista
 2. Sulla tulee vuosi vuodelta olemaan aina vain ruusuisempaa. Upea on tuokin löytöruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se hitaasti hyvä tulee! Sanotaan, että pensasruusun aikuissuus on viisi vuotta sen juuritaimesta. Näin olen huomannut. Jotkut kasvavat nopeammin kuin toiset, varsinkin Onni ja Ilo, olen todennut. Ehkä se on 10 vuotta, kun tarhaa voi sanoa tarhaksi. Mutta kuten monet kahvilavieraat ovat sanoneet, on mukava seurata sen kaiken kehittymistäkin.

   Poista
 3. Löytöruusujen alkuperän selvittäminen on omanlaistaan arkeologiaa. Mielenkiintoista kerrassaan.
  Suorsa on todella kaunis ruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme, että pohjoisestakin on löytynyt niin paljon varteenotettavia löytöruusuja. Ehkä niiden on pitänyt tehdä tosiaan töitä mutaatioittensa kanssa, että ovat täällä selviytyneet.

   Poista
 4. Minulla kasvaa puutarhassa ruusu jota en ole tunnistanut, löytöruusu oman pihan syreenien seasta. ehkä arvoitus joskus ratkeaa :)
  Suorsa on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti sen joku tunnistaa! Usein se on metsäruusu tai sen muunnos. Mutta jos piha on vanha, se voi olla mikä vain.

   Poista

Olen iloinen kommenteista!