tiistai 10. tammikuuta 2017

Ostaa ruusuntaimia ulkomailta?

Olen facebookissa Pohjolan ruusut- osiossa mukana lukemassa ja kirjoittamassa ruusuista.

Siellä tulee esiin, kuinka useat ruusuista hullaantuneet tilaavat ruusuntaimia ulkomaiden tarhoista, etupäässä sellaisia ruusuja, joita ei ole myynnissä Suomen taimitarjoilla. 

Ymmärrän, että tässä hulluudessa ei riitä se mitä on lähellä, tuttua ja turvallista. Olen selaillut joitakin ulkomaan tarhojen ruusulajeja. Voi hurja sitä ruusujen komeutta ja runsautta! Esimerkiksi saksalaisesta tarhasta nimeltä Rosen Tantau, josta monetkin suomalaiset tilaavat kokeillaakseen erilaisia ruusuja.

Mikä ettei! Mutta... siihen tarvitaan vähän kieltä, jonkin verran rahaakin rahtimaksuun ainakin ja viitseliäisyyttä. Katselin hintoja eri taimistoilla ulkomailla ja maksu oli noin 8 eurosta 25 euroon. Mitä lie maksaa sitten rahti? Joten yhtä ainokaista tainta sieltä ei kannata tilata. Kimppatilaus olisi kannattavampaa. 

Minä ajattelen omalla kohdallani muutamaa seikkaa, jonka turvin en tartu tuohon houkutukseen.
1. En halua panna pientä rahaani sellaiseen, joka ei ehkä anna mitään muuta kuin seikkaulua.
2. Luotan suuresti suomalaisten taimistojen kasvattamiin ruukkutaimiin.
3. Ilmastolliset olosuhteet ovat hyvin vaihtelevia.
4. Tämä voi olla pikkuisen huuhaata, mutta ajattelen kasvia elävänä olentona. Jos se on tottunut liiaksikin tiettyyn maan kolkkaan, sen ilmastoon ja maaperään, se säikähtää toisenlaista olosuhdetta. Sitä voi verrata esim. ruukkukukkiin, jotka tuot kasvihuoneelta omaan tupaasi. Aina se ei kotiudu. Kasvit ovat herkkiä muutoksille ja varsinkin jos se tuodaan kaukaa muualta. Sen vuoksi usein juuri lähistöltä saadut juuritaimet juurtuessaan viihtyvät hyvin.
5. Lopuksi se suru, kun kukka on upea ja sen menettää ensimmäisen talven jälkeen.

Eipä silti.  MINULLA ON YKSI TANTAUN kasvattama laji: LAWINIA!

 

Tässä näkyy hyvin kukan suuruus ja värikin on oikeanlainen.

En tilannut kaunista Lawiniani Saksasta, vaan puutarhamatkallani 2013 ostin sen ruukkutaimena Ainolan Pihasta Savitaipaleelta, missä ruusua oli jo kasvatettu useita vuosia. - Kokeilepa. Jos se kasvaa puolivillinä tuonne maantien varteenkin levinneenä, voi se kasvaa sinunkin pihassasi, sanoi itse puutarhuri. Luottavaisena toin ruusun omalle pihalleni.

Lawinia kutsutaan loistoköynnösruusuksi. Siinä on suuret, tuoksuvat lohenpunaiset kukat, jotka eivät menetä väriään auringossakaan. Se kasvaa, ainakin Saksassa, jopa 3-metriseksi tuettuna. Lawinia myydään E-Suomen taimistoilla. Sen vyöhykkeeksi määritellään I- tai II-vyöhyke. Minulla vyöhyke V.

Siis kaiken tuon mukaan minun Lawiniani säilyminen omalla pihalla on suorastaan ihme! Sehän on kestänyt nyt kolme talvia. Viime kesänä siirsin sen lämpimämpään paikkaan seinustalle, jossa se oikein röyhisti itseään, kun alkuun pääsi. Suurin osa nupuista ei ehtinyt kuitenkaan kukoistukseensa. Mutta odotan innolla ensi kesää. Siis tämän kolmen vuoden ajan Lawiniaani ei suinkaan voi kutsua köynnöstäväksi. Se on nostanut päätään noin puolen metrin korkeuteen ja sillä hyvä. Ensi kesä voi tehdä sille ihmeitä. Jännittävää!  

Aina minä kuitenkin ihailen näitä ruusunjalostajasukuja, kuten tämä Tantau. Kerron siitä vähäsen.

Tantau-yrityksen perusti Mathias Tantau (1882-1953), joka oli kuuluisa myös ruusujen jalostuksesta. Nähtävästi hänen poikansa, myös Mathias (1912-2006), on jalostanut Lawinian vuonna 1980, josta ruususta tuli hyvin suosittu Euroopassa. Sitä myydään useissa taimitarhoissa. Tantaun yritys on perustettu vuonna 1906 ja on voimissaan yhä. Mathias myi kuitenkin tämän yrityksen Hans-Jurgen Eversille, joka oli jo aikaisemmin liittynyt yritykseen mukaan. Tällä hetkellä yhtiöllä on työntekijöitä 90 ja myyntipaikkoja 50 ympäri maailman. Itse Mathias nuorempi sai useita palkintoja ruusuistaan. Maailman suosituin ruusu vuonna 1981 oli "Fragnat Cloud", tumman punainen ruusu, jota ymmärtääkseni myydään vieläkin ympäri maailman leikkoruusuna.

Omasta mielestäni en ole ihan suuruuden hullu tai hullun sairas ruusujen suhteen. Uskon, että noita houkutusruusuja ulkomailta tarhat tulevat itsekin kokeilemaan Suomen olosuhteissa. Varmempaa on ostaa sieltä, ainakin täällä pohjoisessa osaa maata. Etelä-Suomen puutarhoissa on mahdollista kasvattaa yli 200-300 eri ruusulajia. Minusta se on aika hyvin, jos se täällä yltää 100 eri ruusulajikkeeseen.

Kaksi viime kesää ovat olleet runsaita sadekesiä. Nyt toivotaan, että kolmas kerta toden sanoo.


6 kommenttia:

  1. Minulle tuli Tantaulta kimppatilauksen myötä kolmea lajiketta, joihin rakastuin ihan täysillä: Aspirin, Baronesse ja Rody. Ne kukkivat aivan yltäkylläisesti pakkasiin asti, eli viihtyivät kyllä. Keväällä selviää heidän talvenkestonsa.

    Tantaun ruusut oli pakattu tosi hyvin ja heidän istutussysteeminsä oli nerokas. Taimet olivat vahvoja ja hyvin juurtuneita purkkeihinsa. Laatutaimia. Uskon vahvasti jälleennäkemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita lajeja olen aikaisemmin ihaillut Hatanpään ja Kuopiossa Valkeisen järven ruusutarhassa. Toivon todella, että niitä voisi täälläkin ihailla! Niinhän he kehuvat Tantaun ruusuntaimia. Paljonkohan se rahti sitten on?

      Poista
  2. Ymmärrän tuon. Mulle on vuosien varrella tullut monenlaisia kukkia Alankomaista, eri muodoissa. Osan olen ostanut ihan paikallisista kaupoista, mutta ovat kuitenkin sieltä tänne tuotuja sipuleita/juurakkoja. Harvoin ovat kestäneet ilmastoa. Nyt lapsi sai muutaman äitipuolensa tilauksesta ja istutimme ne toissa syksynä pihan viimeiseen sulaan kohtaan, tai no, oikeasti sulatimme sen kuumalla vedellä. Yhtä vaille kaikki nousivat keväällä ja kukkivat. Saas nähdä, vieläkö selviävät toisesta talvesta. Ja miten käy kaikkien uusien syysistutusten. Uusi istutuskaverini kun kaivoi lähes kaiken taas ylös. Vaikka yritin piilotella kaivauksiani. (Neri siis ajatteli, että mistä minä kaivoin, saa seki kaivaa :) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis koirasi varmaan tuo Neri. On siis aika seikkailua kokeilla muulta ostamia taimia. Teidän, että ovat tuoneet ulkomailta. Onnea sinun istutuksillesi! Katselin juuri dokumentin Hollannin tulppaanikaupoista. Sipulit ovat olleet rahanarvoista tavaraa, pörssissä ikään!

      Poista
  3. Minä olen pähkähullu kokeilija mutta kokeilujen hinnan on oltava edullinen. Nyt on kokeilussa puista pyökki ja punapyökki, molemmat muutaman euron taimia Viron matkalta. Ruusujakin olen sieltä katsellut mutta vielä en ole ostanut kuin vaaleanpunaisen neilikkaruusun. Se ainakin on menestynyt. Lidlin ruusuja olen katsellut jo monena kesänä, ensi vuonna taidan uskaltaa kokeilla. Ulkomailta tilaamista en ole uskaltanut kokeilla :)
    Lavinia on upea ruusu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pitää ja ehkä kannattaakin uskaltaa. Onhan hyviä hoito-ohjeita ja ilmaston on todella lämmennyt, mitä se oli 50 vuotta sitten. Minua vieläkin harmittaa, että en ottanut mukaani silloista damaskonruusuntainta Bulgarian Ruusulaaksosta kokeillaakseni täällä. Olin liian epäluuloinen omiin kykyihini mutta myös kylmään ilmastoon. Sellaiset matkaruusut ovat hienoja muistoja! Täällä ei ole esillä Lidlin ruusuja, mistä monet puhuvat. En ainakaan ole nähnyt muita kuin pikkuruusuja ruukuissa.

      Poista

Olen iloinen kommenteista!