tiistai 6. kesäkuuta 2017

Mitähän näistä ilmestyy?

Onhan minulla sentäs aina jotakin uuttakin ihmeteltävää puutarhassani. En ole vielä jämähtänyt vanhoihin tuttuihin. 

Istutin viime syksynä muutamia uusia tulppaaneja. Enkä voi muistaa mitä ne ovat ja mitä noista nupuista puhkeaa. Laitan niitä tähän, ja parin päivän päästä varmaan laitan jo mitä niistä oli puhjennut. Nuput sisältävät aina oman salaisuutensa.

Tämä on aivan outo ilmestys, vain yksi muiden joukossa. Varmaan tullut
erehdyksessä muiden tulppaanisipulien joukkoon.

Ps. Muutamaa päivää myöhemmin. Ei tuo kukka kummonen ollut.
 


Mitähän tästä tulee?

Pari päivää ja edellisestä nupusta tuli tälläinen. Kerrottu tulppaani

Tämä on varmaan jokin keltainen?

Tuosta nupusta tuli tällainen, ehkä noita raitatulppaaneja.

Ja tämä voi olla punainen?

Oliskohan tämä joku Alladin-laji?
Laitan vielä kuvan tällaisesta tulppaanista, joka tekee monta kukkaa samaan varteen.

Tämä on jokin lilja, mutta en kuolemaksikaan muista
millainen.


Ylhäällä myöhemmin otettu kuva. Siis tämän narsissin täytyy olla aika vanha kerrotun narsissin muoto. En löytänyt tällaista netistä.Tämä on intiaanipuu, mutta en ole sen kukintoa
vielä nähnyt. Jännää!

Myöhemmmin nappasin tämän kuvan puusta!    En vain saanut siirrettyä kuvia siten kuin olisin halunnut.
Tämäkin on uusi pieni kukka puutarhassani, erään ruusun juurella. Muistan kyllä keneltä tämän sain. Hauska keskustelu käytiin tämän vieressä eräiden siskosten kanssa.
- Joo, tunnen. Se on vårlök, sanoi Ruotsissa asuva sisar. - Vaikka en minä paljoa kasveja tunne. En ole mikään puutarhaihminen.
-  Kevätsipuliko? Ei tuo siltä näytä. Eikö tuo ole kiurunkannus? sanoi Suomessa asuva enemmänkin puutarhaa hoitava sisar.
- Kyllä meillä tuota sanotaan vårlökiksi. En muuta tiedä.

No. Minä aloin penkomaan nettiä myöhemmin. Kiurunkannus se ei ainakaan ollut, huomasin. Kevätsipuli Suomessa on aivan toisenlainen, sipuli tosiaan. Kokeilin ruotsiksi vårlök. Ja sieltähän se löytyi, latinaksi Gagea lutea. Ja sen avulla sitten löysin kasvin suomeksikin, isokäenrieska!

Hauska pikku kasvi!Laitanpas tähän käenpiian ääntä. Muistan tuon hassun linnun lapsuudestani. Se oli peloittava, kun se pyöritteli päätään. Tässä sen kääk-kääk-käää-ääntä.

Ja tässä sen uhittelua, kun se pyörittää päätä. Sähinää ei kuulu. Näyttää että se hyökkää kameramiehen kimppuun.

Hassu lintu tämä käenpiika! Käki ja käenrieska!

6 kommenttia:

 1. Kohta tulppujen nuput poksahtelevat auki, ihanaa aikaa! Liljasi taitaa ollakin narsissi...no nuput avaavat salaisuuden. Ihanat nuo raidalliset lehdet tulppaanilla. Olipa hauska nimi saskatoonille, intiaanipuu :D oli pakko googlata :D :D :D ja käydä katsomassa aikaisempi postauksesi asiasta.

  VastaaPoista
 2. Tulipa kesä viimein meillekin! Tästä eteenpäin aurinkoa ja lämpöä - luonto ottaa valtavan spurtin kasvussa, kun saatiin vettäkin eilen.

  VastaaPoista
 3. Onpa hauskan raidalliset lehdet tulppaanilla. Muistelen, että jossain toisessakin blogissa olisi ollut samanlaiset tulppulehdet.
  Latinankieliset nimet ovat pelastus monen kasvin kohdalla. Ihmisillä saattaa olla lapsuudessa opittuja omia nimiä kasveille ja silloin vaatii vähän salapoliisityötä oikean nimen selvittämiseen.

  VastaaPoista
 4. Eivät ole vielä auenneet. Laitan niistä kuvan vielä viereen, kunhan ne kypsyvät. En tosiaankaan ole laittanut talteen tulppaanien tieteellisiä nimityksiä. Eikä paljoa muidenkaan. Riittää kun tunnistan ruusut.
  Nautitaan viimeinkin kesän tulosta!!!!

  VastaaPoista
 5. No nyt löytyi nimi oudolle pikkukukalle penkissäni. Ensin katsoin että mikä ruohotupas nousee viime vuonna istutetun kilpiangervon juurelta, mutta sitten huomasin heinissä nuppuja ja juuri tuollainen siittä tuli. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kun on muitakin ihmettelijöitä. Ei yksin tarvitse ihmetellä. Kiitos osallistumisesta!

   Poista

Olen iloinen kommenteista!