perjantai 15. kesäkuuta 2012

Matka Bulgariaan 5 - Ruusujen poimintaa ja seppeleitä



Odotin innolla, milloin pääsisin näplimään ihan omin käsin noita ruusuja. Satoi ja satoi, mutta heti kun aurinko kurkisti, Nikolai vei meidät omalle ruusupalstalleen ruusujen poimintaan eli ruusujen sadonkorjuuseen.

Kaikki Damascenat nimittäin kaikkialla Ruusulaaksossa poimitaan käsin. Siihen ei ole keksitty konetta, joka tunnistaisi avautuneet kukat ja jättäisi nuput rauhaan, nääs... 


Hellästi etusormen ja keskisormen väliin otettiin avautunut ruusu tai avautumassa oleva ruusunkukka ja se nipsautettiin peukalon avulla irti. Se kävikin hyvin. Ruusupensaatkin olivat sopivan korkuisella, joten selkäni ei siinä rasittunut. Edessäni vatsan päällä oli kangaspussi, johon kukat poimin. Välillä ne käytiin tyhjentämässä muovisäkkeihin.

Näitä säkkejä kantavia ihmisiä tulikin usein vastaan kaupungin kujilla. Ja viljelmillä näkyi joukoittain poimijia.  Yleisesti ihmiset olivat kovin huolissaan ruususadostaan, sillä sadetta oli liikaa, ja ukkoskuuron rakeetkin rikkoivat jollakin alueella ruusuja.


Mitä tehdä ruusuilla? Arvaa! Aika monenlaista niistä voi tehdä.

Kun ruusuntuoksun alkuhuumasta selvittiin, saimme alkajaisiksi tehdä niistä seppeleet päähämme. Olimme ruusuprinsessoja. Seppeleet asetimme yöksi sängynpäätyyn. Arvaa! Ehkä se tuoksu virkisti minua liikaa. Minulla meni monta yötä, että tuskin nukuin. Vaikka sanottiin, että sen pitäisi rauhoittaa ja antaa hyvän unen. Olin ehkä liian innoissani. 


 Voi voi! Olisin joka aamu halunnut herätä kello viisi (kuten ruusunpoimijat tekivät) ja mennä poimimaan niitä. Mutta kun tuskin nukuin sitä ennen. Ja jos nukuin ja heräsin viideltä, katto ropisi kaatosateesta. Mutta joka ilta haaveilin, että pääsen ylös ruusukedolle kuuntelemaan pikkukaupungin heräämistä. Näin ei käynyt.

Tiedän, tiedän. Poimia ruusuja joka päivä aamu viidestä kahden kolmen viikon ajan. Kyllä se työstä jo käy. Mutta monelle siellä se on vuoden paras ansio.

Kerron jatkossa mitä muuta vielä voi tehdä ruusuista...

 


2 kommenttia:

Olen iloinen kommenteista!