tiistai 29. huhtikuuta 2014

Huhtikuun pikku ihmeitä!

Oi kun olin iloinen, kun löysin tämän kasvin, leskenlehden, kotini parkkipaikan vierestä  Siihen sen siemenet olivat tulleet uuden soran kanssa. Sydämellisesti tervetuloa!


Krookukset ovat siis jo kukkineet huhtikuun lopulla ja ovat jo kuihtumassa. Viikon ne ilahduttivat silmää. Sitten avautuivat skillat ja tuo keltainen esikko puskee kukkaa voimallisesti. Ainoa hankala tuon esikon kanssa on hajoittaminen. Se kasvaa puumaisesti kiinni toisiinsa, ja sitä ei erota muulla kuin terävällä lapiolla. Minulla on aniliininpunainen esikko, mikä on aivan toista maata. Sitä hajoitin jo ruukkuihin.


Skilloissa hämmästyin sitä, että pihallani on kaksi eri lajiketta. Tiedän, että toisen olen saanut yksityisen pihamaalta ja toisen kasvatin ostamistani sipuleista.Tässä sen eron näkee, kun asetin tertun portaille. Uusi istuttamani on violetimpi ja suurikukkaisempi.


Meinasin myöhästyä eräältä tapaamiselta, kun yritin jahdata sitruunaperhosta skillan kukassa. Niin kaunista se oli kun hän pyörähteli kirkaan sinisillä kukilla keltaisessaan. Kevät on ainakin minun pihamaallani kullan keltaista ja taivaan sinistä!


Tervetuloa ihana toukokuu!!  Andre´Rieu ja Ruusuja sinulle!

6 kommenttia:

 1. Tuo suurempi on kevätkirjotähti ja pienempi se scillana tunnetumpi eli scilla siperica. Kuuluvat nykyisin samaan sukuun. Tämän opin vuosi pari sitten minäkin. Ennen sanoin kumpaakin vain scilloiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between, hyvä tieto ja tosiaan scilla. Joskus opin myös että kukkaa kutsuttiin sillaksi, mutta nähtävästi se on ruotsalainen versio. Onkohan sillä joku toinenkin nimiversio vielä olemassa? Nämä ovat kuitenkin kukkia, joita lapsuudessani ei kasvanut.

   Poista
 2. Lunttasin tietoja Saila Roution uudesta "Kukkia sipuleista" -kirjasta seuraavasti: Idänsinililja eli Scilla siberica on se, jonka kukka nuokkuu. Isompi on Kirjokevättähti eli Scilla forbesii. Tuo voi kyllä olla myös Isokevättähti. Aiemmin nämä kevättähdet muodostivat oman lajinsa Chionodoxa, mutta nyt ne siis luetaan Scilloihin.
  Sinulle on blogissani arkikuvahaaste.

  VastaaPoista
 3. Hyvää Vappua!
  Iloitsit saamastasi leskenlehdestä. Toivottavasti ilo ei ollut ennenaikaista. Parkkipaikka on onneksi jonkin matkaa ruusutarhastasi. Meillä on taisteltu leskenlehtien kanssa vuosikausia. Valtasivat kasvimaan ja läheisen pellon. Kauniita kevään kukkia siitä huolimatta. Niitä voi kaivaa juurineen vesikulhoon ja ne kasvavat ja kuoistavat pitkään. Ainoaa kukkaasi et tietenkään kaiva juurineen maasta.
  Lisa

  VastaaPoista
 4. Ihana Leila. En ole kuullut kenestäkään muusta, joka noin iloitsee leskenlehdestä. Ellet ole joutunut haasterumbaan, blogissani sinulle yksi. Terveisin Leena
  http://julkulanniemi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Miekin meinasin sanoa, jotta toinen on kevättähti. Sitä miekin syksyllä laitoin ekaa kertaa. Ja toinen tuttu idän sinililja. =)

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!