perjantai 11. huhtikuuta 2014

Thérèse Bugnet ja Georges Bugnet - rakastettavia molemmat!


Teresan ruusun synnytti mies nimeltä Georges Bugnet. Tunnen syvästi sielunkumppanuutta häneen. Ja hänestä kerron nyt lisää. Siis aivan ihmeellinen mies! Ja ihmeellinen on ruusun taival erääksi maailman suosituimmaksi ruusupensaslajikkeeksi! Tässä linkki josta poimin tietoja tarinaani, poimin sitä myös Wikipediasta." Georges Bugnet oli ennen kaikkea luonnon ystävä. En tiedä miksi hän jätti kotimaansa Ranskan ja muutti vaimonsa Julian kanssa Kanadan Monitobaan. Ehkä hän suri rakkaan sisarensa Teresan sulkeutumista luostariin. Ehkä hän kaipasi enemmän villiä luontoa ympärilleen. Ehkä Monitobassa oli jo asumassa jokin ystävä, joka puhui luonnon ja uuden elämän mahdollisuuksien puolesta. Tämä o siis minun omaa ihmettelyäni.

Joka tapauksessa Juliakin hyväksyi muuton toiselle puolella maapalloa. Heille oli syntynyt pieni tytär, ja Kanadassa asuessaan heille syntyi 8 lasta lisää. Toinen lapsi kuoli pienenä tulipalon seurauksena, joten voin kuvitella, että ensimmäiset vuodet Manitobassa olivat kovia. Perhe muuttikin pian Albertaan, jonne he raivasivat uudistilansa.
Kuva tästä


Varmaankin Georges purki tuntojaan kirjoittamiseen, sillä jo Ranskassa hän kirjoitteli silloiseen lehteen. Hänet tunnetaan myös novelleistaan, näytelmistään ja monista muistakin teksteistään, joihin mielelläni itsekin haluaisin tutustua. Mm. romaani 'Metsä' nostetaan yhdeksi parhaaksi kirjalliseksi tuotokseksi, missä kerrotaan Kanadan läntisen osan asuttamisesta.

Kun lapset kasvoivat isommaksi ja pystyivät osallistumaan enemmän kotitöihin, Georges innostui ruusuihin ja alkoi kasvattaa niitä. Hänen suuri ihastuksensa oli luonnonruusut, kuten kaikki luontoon liittyvä. Hän innostui kehittämään omaa sitkeää pohjoisessa menestyvää ruusua, ja esimerkiksi yhden unelmansa kanssa teki töitä 25 vuotta. Tästä unelmasta syntyi Thérése Bugnet, kaikkialla maailmalla tunnettu ja rakastettu ruusu. Hän nimesi tämän ruusun sisarensa muistolle. Hän kehitti monia muitakin ruusulajeja, joista E-Suomessakin on  kasvatettu; Louise Bugnet, Madame Georges Bugnet ja Marie Bugnet.

Teresanruusua lastensa ohella hän kasvatteli 25 vuotta. Se syntyi ja tuotiin esille vuonna 1950. Ruusun vanhemmat olivat kanadalainen villiruusu Rosa  macounii ja venäläinen ruusu nimeltä Rosa rugosa kamtchatic.Voin kuvitella niitä hetkiä taimikasvatuksessa, kun tuli pettymyksiä. Mutta hän yritti aina uudestaan, kokeili myös eri ruusuja. Ja voin kuvitella sitä silmänpilkettä, mikä syttyi hänen pitäessään vapisevassa kädessään ensimmäistä suurta kukkaa, Teresan ruusua.

Georges eli 102-vuotiaaksi! Hänen muistolleen on nimetty eräs luonnonsuojelualue Albertassa. Ja Teresa-ruusu jatkaa maailmanvalloitustaan! Komeasti se kasvaa jo minunkin pihamaallani ihastuttaen kahvilavieraita suurilla ruusunpunaisilla kukillaan. Viime syksystä se on kasvattanut voimakkaita uusia versoja. Ajatella mitä luomuksia ihmisen intohimo jättää jälkeensä! Jotakin joka jatkaa tekijänsä elämää edelleen."

Kiitos rakas Ruusumestari Bugnet! Osa unelmaasi kasvaa minunkin pihamaallani ihka elävänä ja voimakkaana.

Uskoisin, että Sinä pitäisit tästä musiikista. Osa kuvistakin videolla voisivat olla Kanadan Albertasta.

Pachelbet, Canon in D major

ps. Joskus on ihanaa pysähtyä kuulemaan kaunista musiikkia. Se on yhtä hellivää sielulle kuin kaunis puutarhakin.


2 kommenttia:

Olen iloinen kommenteista!