keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Ihana lupiini!

Nyt puhun pohjoisen äänellä. Lupiini on ihana, upea, ruhtinasmainen kukka!

Tiedän, että etelässä niitä on liikaakin ja niitä kirotaan. Täällä pohjoisemmassa enemmänkin ihaillaan, niitä villiintyneitäkin.

Lupiinista muistan aina erään onnen tunteisen hetken. Olimme koko perhe pyöräretkellä Ahvenanmaalla. Koko matka oli upea, mutta erityisesti muistan erään vasta valmistuneen kahvilan pihan meren äärellä. Päivä oli sopivan lämmin. Ukkoni kanssa ihailimme merimaisemaa. Kahvi maistui pitkän pyöräilyn jälkeen hyvältä, ja pojat maiskuttivat onnellisina jäätelöään.  Edessäni oli pieni ryhmä jalostettuja lupiineja. Ne olivat NIIIIIN KAUNIITA silmissäni, että siitä istumalta päätin saada niitä omaan puutarhaani.

Ostin pussin siemeniä ja odottelin kaksi vuotta niiden kukintaa. Nyt ne ovat kukkineet samassa ryhmässä ritarinkannusten kanssa toisiaan tukien jo kohta 30 vuotta. On siellä joukossa lämmittämässä niitä nokkoset ja juolaatkin, mutta aina yhtä komeana lupiinin moniväriset kukkavarret sieltä nousevat. Olen varmaankin joka vuosi päättänyt, että tuhoan kukkamaan, käännän ja uusin. Mutta ei. Niin kamalan näköinen kuin penkki onkin keväällä, luovun tuhoamisvimmasta. Yleensä pistän palamaan kaikki kuivuneet roistikot siinä. En edes lannoita aluetta. Ja alue on joka heinäkuu yhtä komea, tosin lupiinien määrä vaihtelee. Eivätkä ne ole mihinkään levenneet sieltä.

Joskus laskin, että eri värejä löytyi 12. Nyt en löytänyt niin monta, mutta kukkaa kunnioittaakseni laitan muutaman kuvan tähän.
Iloista kesää kaikille lukijoille kuten myös metsätontulle!

12 kommenttia:

 1. Nuo ovat upeita, ihan toista kuin meidän etelän tien vierten tylsät violetit. Itse vaalin punaisia siis kirkkaanpunaisia lupiineja sekä alaskanlupiinia, sinistä kaunotarta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisivatkohan ne 'upeat,' joita olen löytänyt mm. Ruotsista Porin korkeudelta, puutarhasta karanneita. Sillä siellä oli hyvin monia eri sävyjä tien varsilla.
   Sinun lupiinisi ovatkin sitten minulle ihan uusia tuttavuuksia.

   Poista
 2. Minäkin rakastan lupiineja- etelässä sanokoot mitä vain, mutta se on kaunis, ihanan värinen ja hyvä leikkokukka. Niitä raskii jopa leikata sisälle asti...
  Nyt sain muuten vastattua siihen sinulta kauan sitten saamaani ruusu-haasteeseen enkä enää löytänyt sitä , miten se meni joten sovelsin vähän... joten jos haluat, Ruusu Rouva, niin ota haaste itsellesi takaisin. kuulisin mielellään sinun kasvatusvinkit ja ihanimmat ruusut =)
  Kaunista ja kukkivaa kesää sinulle ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä teenkin sen tässä. Kunhan nuo ruusut kukkivat, jotta saan tuoreita kuvia.Kiitos haasteesta Karolina Kukkaisrouva!

   Poista
 3. Muistaakseni Claus Dahlby kasvattaa aivan upeita laventelin sinisiä lupiineja mutta niihin ei ole siemeniä, vain taimia - tanskasta... jos joskus kuulette että niitä olisi suomessa ja kertokaa minullekin =)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kutsusta <3 Olisi ihana tulla käymään! Mikä olisi paras ajankohta ruusuja ajatellen? Mulla alkoi loma ja sitten elokuusta ajelen taas ohi- Raahen töihin syksyn ajan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin heinäkuun puolessa välissä paras aika. Ehkä voisin kutsua blogilaisia yhteen tänne. Sinulla voi olla lista Oulun-ympäristö blogeista.

   Poista
 5. "Muuten, oli kyllä sattuma, että sinut tapasin...." klikkasin vain Metsätontun Ruusutarhaa ja löysinkin vallan mukavan blogin! Kahvillekin tulisin, mutta on niin piiitkä matka! Tällä läppärivehkeellä vierailu sentään onnistuu. Tykkään minäkin lupiineista, tädykkeistä, oreganoista, ja ruusuista ja ihan kaikista kukkasista. Terveisin, Nummentonkija etelämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa tutkailemaan tontun touhuja! Minua on joskus nimetty metsätontuksi, mutta puutarhajutuissa käytän sitä, koska silloin voin rauhassa 'tonttuilla'. En ole mikään puutarhuri ollenkaan. Teen mitä tykkään ja nautin valtavasti.

   Poista
 6. Lupiinit ovat kauniita, vaikka kuinka tienvarsilla kukkisivat. Aikanaanhan ne ovat lähteneet liikkeelle puutarhoista. Lupiinin huono onni lienee siinä, että voimakkaana kasvina se työntää muut alkuperäiskukat tieltään. Sitähän ei tiedä, mikä on seuraava villisti lisääntyvä kasvi, jota kohta aletaan katsoa pitkin hampain.

  VastaaPoista
 7. Vau, sattumalta löysin tänne ja näin niin ihanan ruusunkukan! Ja helakanpunaisen lupiinin. Minulla on myös tää lupiini, en tiedä mistä se on pihan reunaan lennähtänyt!
  Sinulla on kiva blogi, täynnä mitä kauniimpia kuvia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa kylään Anja! Onpas mukava vieras tuollainen punainen lupiini! Minun lupiinin eivät ole lennähdelleet mihinkään, ehkä olen pitänyt ne kurissa tai sitten ovat niin kiltisti.
   Käyhän vastakin!

   Poista

Olen iloinen kommenteista!