torstai 13. marraskuuta 2014

Lisää aarrearkkuinventaariota

Kun nyt tuollaisen aarrearkkuaiheen otin esille, niin jatkan vähän. Varmaan nyt on usealla sama vimma järjestellä ja penkoa laatikoita ja kaappeja, joulun alla eletään. Aarrearkku- nimitys on minusta aivan oikea tähänkin, jos vertaa sitä mitä oli ennen, sitä mikä ennen oli mahdotonta. Tietenkin silloin se olisi ollut vertaansa vailla oleva aarrearkku. Mausteilla muuten on aika korkea hinta vieläkin!

Yksi aarrearkkuni minulla on nuo maustelaatikosto. Rakastan mausteita ja yrttejä. Olen totuttanut perheeni siihen, ja pojat näköjään jatkavat samaan malliin. On toki mm. suomalaista ruokaa, johon ei tule käyttää mausteita, kun maku muuten on aivan oiva. Mutta jo vatsani kaipaa väliin tuhdimpaa, kuumempaa ja tekee hyvää varsinkin näin talvella. Siksipä maustelaatikkoon on kertynyt mausteita usein ulkomaidenkin tuliaisina.  Olen oppinut, että mausteita ei tule käyttää 'koristeina' avohyllyssä. Valo vaikuttaa aromeihin. Tietyillä mausteilla on myös elinikänsä, jos aikoo saada niiden aidot aromit pataan. Monet yrtit eivät kestä vuotta kauempaa. Nykyään niissäkin on päiväykset. Siksi sen ainoan kerran, kun olen taloon jotain ihan itse saanut suunnitella keittiökulman kaapistoksi, halusin pieneen ylimääräiseen tilaan kapeat laatikostot ihan mausteita varten.

Muistan aina sen hetken nuorena, kun yritin pienen kyläkaupan maustehyllyn tuotteita opetella käyttämään. Eihän ne maistuneet muuta kuin kitkerältä. Sitten sain elämäni ihmeellisimmän pizzan aidosti italialaisittain eräässä ravintolassa. Voi mikä maku oreganolla! Kokki kertoikin, ettei hänelle kelpaa mausteet suomalaisen kaupan hyllyltä. Hän hankki ne kotimaastaan. Wau, heureka! 
 


Sen jälkeen aloin itse viljelemään yrttikasveja. Luonnosta poimin myös monet teevärkkilehdet kuten koivun, mintun, maahumalan, vadelman yms.  Onneksi nyt kaupan mausteilla on päiväykset, kuten kanelilla ja vaniljasokerilla mm. Vanha kitkeröitynyt mauste pilaa ruoan. Tosin kokonaiset, kuten kardemumman siemenet ja pippurit varmaan säilyvät iät ajat. Niitä voi jauhaa tarvittaessa.

Niinpä nyt täytin pussimausteilla lasipurkkeja, nakkasin jotakin pois ja kirjoitin ylös muistilapulle puuttuvat mausteet . Oregano, timjami ja inkivääri olivat lopussa. Niitä käytän paljon. Fenkolia pitänee ostaa myös joululimppua varten.

Ihana tuoksu täytti tuvan ja siitä nautiskelin. Jostakin syystä kissat eivät viihtyneet nyt tuvassa.

Tässä oli tosi mielenkiintoinen musiikkikappale, mausteinen sekoitus, KANNATTAA KUUNNELLA! Pyörremyrskyn jälkeen!

1 kommentti:

  1. Sielläpäs ovat purnukat siistissä järjestyksessä;) näkisitpä minun hyllyn:D

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!