torstai 6. marraskuuta 2014

Olla kansainvälinen... ruusujen kautta!

Jos edellä mainitsemani kansantanssi on siivittänyt matkoja ulkomaille ja antanut kansainvälistä kasvatusta maailmaa avartaen, niin kyllä sellaisena toimivat myös ruusut.

Tuossa yksi ilta mietiskelin suunnittelemaani Tarinoita ruusuista- vihkosta eri osioissa. Mietin miten sitä jatkaisin. Haluaisin tehdä mieluummin useita vihkosia kuin yhtä paksua kirjaa. Jaoetteluksi löysin pimpinellaruusuja ja harrisonin ruusuja, villi- eli löytöruusuja, suomalaisten risteyttämiä ruusuja ja ruusuja muista maista.

En tiedä kuinka moni on huomannut, että ruusut (varmaan monet muutkin kukkalajit) ovat usein matkanneet maailman ympäri valloittaen sitä joka puolelta. Usein kuitenkin välikätenä on toiminut ihminen ja ehkä myös linnut. Joku tutkija tai kasvattaja on halunnut kokeilla jotain aivan toiselta puolelta maapalloa kasvavaa ruusua omassa maassaan. Epäonnistunut, mutta usein myös onnistunut. Joskus ruusu on kehittänyt jopa oman mutaation ilmasto-olosuhteiden ja maaperän johdosta.

Anna-Liisa eli Bella Poitevine on Ranskasta?
John Davies Kanadasta?

Ritausma Liettuasta?
Jos olisinkin huomioinut tätä puolta ruusujen maailmasta, olisin ehkä rakentanut näitä 'eri maita' ruusutarhaani aivan omaksi nurkaukseen. Nyt olen sirotellut pensaita vähän sinne tänne ajatellen suojaisaa paikkaa enkä muuta.

Taidan huomioida tämän asianhaaran jollakin tavalla ensi kesänä. Onhan olemassa lippuja! Voisin liputtaa vieraan maan ruusut nimensä viereen. Mukava arvuutella, että minkähän maan lippu tuokin nyt on.

Selailin ruusuluetteloani ja löysin sieltä ruusuja seuraavista maista: Suomi, Norja, Venäjä, Kanada, Ranska, Hollanti, Liettua ja Saksa. Ruusutarhan alkuni onkin hyvin kansainvälinen. Aika mielenkiintoista, eikö vain!

Ruusukuvien alle olen kuitenkin laittanut kysymysmerkin. Totuus on kuitenkin se, että ruusut itse eivät ole olleet kirjoittamassa historiaansa eikä merkitsemässä kansallisuuttaan. Monet ruusujentutkijat ovat poimineet historiaa kirjoista ja luetteloista, eikä se ehkä aina ole niin todenmukaista ja varmaa. Mikään historiaa ei ole varmaa. Mielenkiintoista luettavaa kaikki tieto ruusuista kuitenkin on, olkoon se sitten tarinaa tai totta. Kuten idän juhannusruusun kotimaaolettamus Altain vuoristosta.


Oliskohan ruusuilla vähän romaanihenkeä ja -voimaa?

Luonnonlapsi, Anneli Sari, Feija ja Taisto Lundberg


1 kommentti:

Olen iloinen kommenteista!