perjantai 14. marraskuuta 2014

Tontun 4.luukku


Merkille pantavaa on noiden vanhojen korttien kirjoitustapa. Kuten alla olevasta kortista näkee, että ne kirjoitettiin aina, jos vain suinkin osasi, nk. kaunokirjoituksella. Tosin joissakin korteissa on isoja pukkikirjoituksia, mutta silloin ne ovat 1.luokan oppilaan kirjoittamia. Niissä on myös aina titteli, kuten minulle 9-14-vuotiaalle kortissa on usein neiti. Voi kun se tuntuikin hienolta siihen aikaan. Rouvat ja Herrat aloittivat silloin yleensä vanhemmille tulleet kortit. Myös koululaista käytettiin ja myöhemmin keskikoululainen. Korttiin laitettiin myös koko nimi. Lopuksi Tv: Eila ja koko sukunimi useinkin. Siis aikamoista viitseliäisyyttä vaati joulukorttien kirjoittaminen. Tosin keskikoulussa ollessa kaikilta ei saanut korttia. Luokassa oli 40 oppilasta. Olisipas ollut aikamoinen urakka!

Toinen merkittävä asia oli myös pienen ja ison kortin ero.
Muistan itsekin, että yleensä sain ostaa vain pikkukortteja kavereille jaettavaksi, mutta joskus rukoilin äidiltä yhtä isoa korttia. Yleensä se laitettiin opettajalle tai jollekin erityiselle ihmiselle. 

Tämä korttikin on iso, lapsuuden hyvältä ystävältä.

Tarkkailenpa varsin tuota yleistä karttaa, mikä on tehty eiliselle päivälle ja kirjattu Tampereen koordinaatteihin klo 12. Ihan tuossa vieressä tuon symbolisen 'leijonanharjan' alueella on vierivieressä Jupiter, tuollainen koukeroinen tuoli, ja Juno tähtipäisenä. Tuollaista läheisyyttä sanotaan 'yhtymäksi'. Vanhan ajan almanakkaan tuollainen merkittiin, tosin ei minkään asteroidin kanssa, sillä Juno on asteroidi.

Jupiter on hyvin elinvoimainen Leijonamerkissä. Se oikein puhisee halulla loistaa ja tuoda julkisuuteen jotakin. Mitähän? Juno on symboliltaan avioliiton jumalatar. Liippaa kyllä nyt niin läheltä tuo sukupuolineutraali-asia tähän liittyneenä, että ihmetyttää. Tämähän yhtymä ei ole ihan hetkellinen, vaan viipynee...pitempäänkin. Joten on mielenkiintosta seurata keskustelua sekä politiikan että kirkon piirissä.

Tässä asiassa Suomi kuohuu, keskustelee, kiroaa, kiittää. Ylistettävää ihan yhteisesti voisi olla se, että demokratiaan on tullut uusi askel kansalaisaloitteen taholta.

Parisuhde jos mikään, opettaa ihmistä kasvamaan.

Sinä ja minä, Dingo!

1 kommentti:

  1. Ihanaa, siulla on tallella muistona postikortteja! Oi mitä aarteita!

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!