maanantai 3. elokuuta 2015

Mitä ruusutarhani Onni-ruusulle kuuluu?

Niille, jotka kaihoilevat Onnin perään, on ehkä hyvä tarkkailla tällä sivullani Onni-ruusun kehitystä.


Se saapui puutarhaani keväällä 2012. Ja se näytti jo syksymmällä tällaiselta. Sen oksat ovat nk. lakoavat, joten hätäpäissään laitoin sille vähän tukea. Samana vuonna se ehti jo näyttää voimansa.Ruusuasiaintuntija Paula näki onnettoman tukeni ja huomautti, että ei tuo kauaa pidättele Onnia.

Ei niin. Minulla oli aitassa kasa heinäseipäitä ja mielessä pyöri kaunis satukirja 'Onnentupa'. Päätin heti seuraavana keväänä tehdä asialle jotakin. Rakensin ystäväni avustamana Onnille Onnentuvan. Siitäkös Onni tykkäsi. Se suorastaan pursuili ylös ja sivulleen. Kukinta-aikana yritin suojata sitä jopa sateelta. Tai oliko se paahde?


Parhaimmillaan vuotena 2014 se oli tällainen, loisti ihan omaa vaaleanpunaista valoaan!


Huomasin jo silloin, että Onni kurkottaa taivaita, joten rakensin ylös kattoharjaa eli lisää tukea. Ympäristö oli helppo pitää puhtaana nurmenlaikkauksella, eikä juuri rikkaruohojakaan juurelta tarvinnut nykkiä. Olen syksyisin juuriympäristön peittänyt ruohojätteellä, kompostilla, tuhkalla ja jopa liiterinpohjatöryllä.


Nyt vuosisadan sateisempana ja kylmänä kesänä Onnin kukinta on vähän laantunut tai ei edes ole päässyt vauhtiin. Päivänvarjo ei käy enää korkean tuen takia suojana sateelta. Sade on pieksänyt sitä aika ikävästi. Onni on nolo. Mutta yhä se kurkoittaa korkeuksiin kolmatta metriä. Se ei ole tehnyt juuritaimia, ei näy hometta ja hyönteisetkin ovat jättäneet sen aika rauhaan. Kun aurinko pikkuisen sitä lämmittää, se vienolla tuoksullaan heti herättää huomion ohikulkijoilta.  


Siis se on nyt kolmivuotias! Mitä seuraavaksi? Joudun karsimaan vanhoja oksia pois, sillä tämä ruusu kukkii vain edellisvuonna kasvaville versoille. Tämä seikka kannattaa ottaa huomioon useissa ruusulajeissa. Suomalaisen Ruusukirjan (Alanko, Joy, Kahila, Tegel) lopussa on oiva luettelo ruusujen käyttäytymisestä ja soveltuvuudesta eri paikkoihin. 

Onnea muidenkin onni-ruusulle!

Mitähän Lycky (Onnekas) Ali laulaa? En tiedä, mutta kuulosti mukavalta, leppoisalta. Vähän erilainen tarina.


4 kommenttia:

 1. Oi mikä ihana ruusu, Onnis onkaan.

  VastaaPoista
 2. Onnisi on kyllä huiman komea ruusu.
  Tein omista ruusuistani luettelon, johon laitoin myös niiden leikkaustapoja ja -aikoja. Näin tulin tutustuneeksi syvällisemmin muutenkin ruusujen hoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä tuollainen. Ruusupäiväkirjaa olisi hyvä pitää, tosin minulla on puutarhapäiväkirja. Ja blogikin tässä eräänlainen tällainen. Siksi olenkin nyt yhdistänyt joistakin eri ruusulajeista oman kuvakansion eri vuosilta. Mukava seurata kehitystä.

   Poista

Olen iloinen kommenteista!