lauantai 1. elokuuta 2015

Kolme herkkää ruusua!

Vaikka olen surrut Louise Bugnetin ja Pohjolan kuningattaren (tosin olivat vasta alullaan) menetystä ruusutarhassani, niin olen iloinnut monen muun selviämisestä.

Tuo sana 'herkkä' on monitahoinen. Nuo kolme ruusua ovat herkkiä kaunudestaan, mutta myös herkkiä tämän alueen kylmyydelle. Herkkyys on myös niiden uskottavuudessa, että ne tontunkin hoidolla ovat varttuneet kukkien puhkeamiseen saakka.

Yksi heistä on John Davies, josta jo viime syyskesästä iloitsin. Se on kanadalainen ruusu, jonka selviytyminen näillä leveysasteilla on kyseenalaista. Ehkä suotuisan kasvupaikan ja 'viltin' ansiosta se selvisi talven pakkasista ja kevään ahavasta. Tosin se ei ole kasvanut vielä korkeutta, mutta kukkii komeasti ja varmaan innostuu lisää, jos saa aurinkoa.

Alhaalla on minun vanha Peace-ruusu, jonka jo luulin menehtyvän, mutta kun pengoin juurakkoa, se näytti elonmerkkiä. Siirsin sen ruukkuun ja siinä se on viihtynyt. On puskemassa kaksi isoa kukkaa. Vain kaksi, mutta yritän talvehdittaa sen ensi vuonna paremmin.


 
Kolmannen tälle vyöhykkeelle herkän ruusulajin toin Ainolan Pihasta E-Suomesta pari vuotta sitten. Se on nimeltään Lawinia, Pihan omistaja ehdotti ruusua minulle kertoen, että jos se kasvaa tuolla tienkin varressa ihan hoitamattomana, niin voisit kokeilla sitä siellä pohjoisemmassakin. Kokeilin.
Ruusua ehdotetaan 1-vyöhykkeelle ja sen kuuluisi olla köynnösruusu. Pohjoisessa ilmanalassa sen kasvu kuitenkin on kuin matalalla jaloruusulla ja minulla se kukkii vähän. Nytkin yksi kukassa ja neljä nuppua tulossa. En anna periksi. Kun saan talon eteläpuolen kivijalkaremontin tehtyä, siirrän sen siihen lämpimämmälle paikalle ja multavampaan maahan. Joka tapauksessa se on yhä kanssani. Se on ehdottomasti suurikokoisin ruusu kaikista ruusuistani. Otin käden avuksi, niin sen koko tulee esiin. Tosin se voisi olla isompikin, jos se olisi saanut lämpöä ja aurinkoa vesisateen sijaan.Jotakin kaunista, upeaa, herkkää musiikkia pitäisi tähän löytyä...Toivon, että
joku toinenkin voisi nauttia tästä.

Luka Sulic - Tchaikovsky Nocturno1 kommentti:

  1. Hei!
    Jos haluat yhden näyttävän ruusun, niin hanki Sympathie-köynnösruusu! Kookkaat, tertuissa kasvavat (saman vuoden versoilla), voimakkaasti tuoksuvat ja suurikokoiset tulipunaiset kukat vievät katsojan mennessään:) Lehdet ovat kiiltävät ja tummanvihreät. Talvisuojaus on hyväksi - ainakin juurenniska - ja paikan on hyvä olla aurinkoinen sekä maan runsasmultainen.
    Ja vaikkei siitä saisi valtavaa ryöppyävää ja köynnöstävää pensasta, niin muutamankin haaran ja runsaan kukkatertun kera se on aivan ihana:)

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!