tiistai 22. marraskuuta 2016

Fairy - maanpeittoruusu, keijukaisruusu

Fairy-sanaa käytetään usein kevennettynä ja hellänä symbolina. Sehän tarkoittaa englanninkielestä suomeksi keijukainen.

On myös ruusu nimeltä 'Fairy', maanpeittoruusu. Se tarkoittaa sitä, että ruusu on niin matala ja lamoava siinäkin, että sitä istutetaan penkkien reunoihin täytteeksi muulle tai sitten ihan sellaisenaan matalaan penkkiin. Se on vaaleanpunainen, pienikukkainen, runsas ja kukkii koko kesä.

Näin sen ensimmäisen kerran Ruotsissa pienessä kylässä vanhan punamultapappilan eteläisellä seinällä. Se kukki siinä vielä marraskuussakin. Ihastuin. Tosin kylä on Porin korkeudella, joten paljon etelämmässä kuin oma V-vyöhykkeeni. Ruusua kyllä myydään täälläkin, vaikkakin vähän kyseenalaisesti.

Minä ostin sen. Yhden kappaleen. Kun haluaa kokeilla sen kestävyyttä, on liian leveää ostaa niitä heti useampi kappale, ainakin minun rahavaroihini. Ruusu eli pari kesää, ei voinut hyvin. Kolmantena keväänä se oli menehtynyt. Heitin sen kompostin reunaan.

Siitä reunalta sen löysin neljäntenä kesänä. Se raukka oli elossa ja pukkasi vihreitä taimiaan leh-dykköineen. Liikutuin sen sitkey-destä ja siirsin sen ensin yhden ruusun juurelle, myöhemmin tuohon ryhmä- ja köynnösruusujen mukaan talon eteläiselle seinustalle. Siinä se on alkanut jälleen kukkimaan, vaikka köyhänlaisesti vielä. Viime talvi oli sillekin kova. Uskon kuitenkin sen sitkeyteen!

Mutta mistä tällainen ihana keijukainen onkaan kotoisin? Löysin englanninkielisen sivuston tässä ja sain tietää siitä enemmän. Sivulla näkyy myös sen runsaskukkaisuus! Kuvissa olen nähnyt sen usein purkki-istutuksena ja varmaan silloin talvehtii jossain lämpimämmässä tilassa. Minä haluan vain sellaisia ruusuja, jotka talvehtivat tuolla maassa. Kellarini on liian kylmä ja kostea. Siellä ruukkuistutukset vain homehtuvat.

Tämä kuva on Suomela-sivustolta lainattu. Oli pakko laittaa se sen vuoksi,
että tästä näkyy Fairyn yleinen käyttö-ominaisuus ja runsaus.

Sivuilta löytyy, että ruusu on kotoisin Englannista. Sen kasvattajana on ollut ruusuistaan kuuluisa henkilö nimeltä J.A. Bentall. Fairy on synnytetty vuonna 1932. Tuo ikä jo kertoo sen, että ruusulajike on kautta vuosikymmenien säilynyt suosittuna, siis klassikko. Olette varmaan jo ruusunkasvattajina huomanneet, että ruusulajikkeita tulee ja menee niin kuin iskelmätähdet taivaalla. Useat lajikkeet joutuvat unohduksiin. Usein ne jäävät johonkin maahan eivätkä valloita maailmaa, ehkä juuri niiden arkuuden tai sairasherkkyyden vuoksi. Näin sen tulkitsen. 

Fairyn vanhemmiksi ilmoitetaan selvästi mies ja nainen;  'Paul Crampel ' ja 'Lady Gay'. Kurkkasin vähän tuota Paul-ruusua. Se on polyantharuusu Hollannista ja vuosi 1930. Kuvista päätellen terttumainen ryhmäruusu, väritykseltään oranssi tai ruusunpunainen. Lady Gay'tä (Lady Grey) ei löydy netistä, tieto menee aina vähän muualle. kuten voitte arvata. Myöskään Lady Gray'tä ei löydy muuna kuin tee- tai riisilajikkeena. Joten tältä osin luovun. Suomalaisessa ruusukirjassa Fairy' stä kuitenkin kerrotaan sen olevan perua myskihybriditaustasta ja japaninköynnösruususta, jolla on terttumainen kukinta. Ruusu tuoksuu hyvin miedosti. 

Löysin myös ihan mukavaa tietoa Fairy-ruusun luojasta. Oikea nimi John A. Bentall, puutarhuri. Hänen kerrotaan kasvattaneen myskiruusuja. Ymmärsin, että hänen leskensä Ann Bentall jatkoi miehensä ruusukasvatusta. Heihin yhdistetään myös pappi nimeltä Joseph Pemberton, jolla oli ruusutarha. Bentall-nimeen on säilynyt muitakin ruusulajeja, kuten Rosa "Ballerina", vuonna 1937, pienikukkainen ja hyvin terttumainen, sekä Buff Beauty, isokukkaisempi ruusu. Nyt ei ole ihan selvää onko loppujen lopuksi Fairy'kin luojana Ann Bentall. Tällä ranskankielisellä sivustolla hänet nimetään Fairyn luojaksi.

Sieltä sivustolta bongasin mielenkiintoisen sivun, jossa esitellään ruusulajit ja niiden luojia vuosilta 1900-1949. Siis aivan HURJAA! Sivustoa plaratessa näkee ruusujen runsauden, senkin mistä tulee maailman kuuluja, mitkä unohdetaan. Löysin muutaman tutun ruusun sieltä; Zigernerknabe, Paulii ja New Dawn. Ja yllätys, yllätys!! Siellä oli myös Pohjantähti! Huomasin, että Chaplinkin oli saanut oman ruusunsa. Mielenkiintoinen sivusto!!

Itse Fairy'a on sitten myöhemmin käytetty risteytyksissä ja on saatu esim. ruusu nimeltä Rosa Fairyland (Hardness, Britannia 1980), joka on taas metrinen pensas. 

Olen minä kamala, kun innostun tutkimaan! Onpahan paperilla tutkimustulokseni tässä. Harva sitä varmaan lukea jaksaa! 

Suomalaiskeijukainen! Pidetään hänelle peukkuja!

4 kommenttia:

  1. Kyllä näitä hyvin tietopuolisia tutkimuksiasi jaksaa lukea. Ruusutietoutta tarvitessani olen joskus kaivanut postauksiasi esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla!Ruusuthan löytää helposti kun laittaa tuohon hakulaatikkoon nimeä.

      Poista
  2. Kiva kun laitoit kuvia Fairysta. Minullakin on sitä, mutta epäilen onko oikea, kun ei ole kovin matala. Pitääkin verrata kukkia kuviisi.
    Ihana tuo ruususivusto. New Dawn ja Coral Dawn ovat myös epävarmoja tapauksia. Kukista päätellen New Dawn on kyllä samanlainen, kuin linkissä, mutta Coral Dawn'ia pitää vielä tutkia, väri ei ole noin purppura.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virheitä on kaikkialla, niistä ei pääse. Valokuvat muuttavat usein värejä. Kyllä Fairy voi kasvaa 50 cm ainakin. Varsinkin etelämmässä!

      Poista

Olen iloinen kommenteista!