torstai 11. elokuuta 2011

Rauhan ruusu Peace

Soile ja Osmo toivat minulle valkoisen ruukkuruusun. Siltä se näytti. Se oli jonkin aikaa piristämässä minua keittiön pöydällä, kunnes otin sen purkista ja istutin muiden ruukkuruusujen joukkoon tuonne 'Ruusutarhani esikartanoon'.

Kuukauden kuluttua se yllätti minut täysin. Rehevistä oksista pursuili vaalean keltaiset suurikokoiset kukat ja pikkuhiljaa kukkien terälehtien reunat alkoivat 'punastua'. Siitäkö, että niitä kehuin ja ihailin päivittäin? Varmaan siitäkin, mutta kun pengoin kirjojani, niin huomasin, että tuo punastelu kuului tuolla ruusulajille.

Löysin lajiksi maailman erään suosituimmista ruusulajikkeista nimeltä Peace eli Rauha (teehybridi). Löytyy myös synonyymeja 'Gioia', 'Gloria Dei' ja Mme.A. Meilland' (Beatrix Hamilton).

Kerron tämän ruusun tarinan tai oikeammin historian.

Peace-ruusun kerrotaan syntyneen Ranskassa Meilland-perheessä 1945. Tosin ensimmäiset taimet kasvatettiin samassa perheessä jo 1936. Toinen maailmansota hidasti ruusun esillemarssia, mutta sitä myytiin jo 1942 nimellä Madame A. Meilland. Näin kerrotaan Lars-Åke Gustavssonin kirjassa Rabattrosor.

Sodan aikana se melkeinpä salakuljetettiin USA:han. San Franciscossa pidettiin vuonna 1945 rauhankonferenssi. Ja siellä pöydällä osanottajien keskellä seisoi tämä kaunis ruusu.  Konferenssin aikana tämä ihailtu ruusu kastettiin uudelle nimelle 'Peace'. Näin ruusu esitti osaansa historian lehdillä, mutta myös ruusuperheen historiassa ja ruusujen jalostamisessa.

Eipä siis ihme, että jo 1970-luvulla tätä ruusua myytiin jopa 100 miljoonaa kappaletta.

Minun ruusupuskassani on tällä hetkellä noin pari kymmentä isoa kukkaa, korkeutta tosin ei paljoa ole, vaikka se voi kasvaa jopa pari metriseksi. Kukat ovat noin 10-16 cm leveydeltään. Oi kuinka kauniita ne ovat aniliininpunaisine reunuksineen!

Näin koulurauhan julkistamispäivinä on mukava kirjoittaa ja tuoda esille tämä erityinen Rauhan Ruusu!

Haluan jättää tämän ruusun maahan ja nähdä miten se selviää talven yli. Teen parhaani.

Arvata voi kuka esittää Rauhan sanomaa...

2 kommenttia:

  1. Kuulkaas ammatti immeiset, kun mulla on sellainen käsitys, että Paece ruusu jalostettiin yhdysvalloissa, sisällisodan muistoksi.

    VastaaPoista
  2. Hei! Eiköhän sillekin sodalle joku ruusu ole omistettu, olisi kaunis ajatus. En ole ollenkaan ammatti immeinen, oppilas ja tutkija, mukava penkoa historiaa.
    Tässä olisi yksi linkki siihen:
    http://blog.countrygardenroses.co.uk/category/history-of-the-peace-rose/

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!