lauantai 31. toukokuuta 2014

Miten tehdään sammalsohva?

Olen tehnyt sammalsohvan. Mutta en tiedä yhtään miten se tehdään. Miten se siis tehdään? Kokeilin tällaista systeemia:

Ensin raahasin navetan vintiltä tällaisen särkyneen hetekan puoliskon. Sitten vähän nikkaroin, tein sille toisen päädyn ja sivulaudoitukset. Ajatukseni olikin ensin tehdä siitä vähän kompostimallinen laatikko, jota aloin täyttämään kaikella laholla laudoilla (vanha aitanlattia) ja kaikesta oksasta, melkein jo lahoista pajunvarsista ja kaikella lahoavalla moskalla. Multaa  vain väliin. Eli tuohon päälle voisi rakentaa myöhemmin kukkapenkin. Siis kohopenkki?


Olin navettaan viime syksynä kerännyt sähkölinjan alle kaadettuja pajuja, joita nyt liotin pikkulammaessani. Ajattelin, että teenkin siitä 'sohvan'. Käytin vähän samaa sitomiskaavaa kuin pajuaidassanikin. Ruohokin alkoi viheriöimaan sitä mukaa kun sohva valmistui.


Sivelin vanhat laudat jugurtilla siitä syystä, että kuvittelin sammaleen saavan siihen hyvää kasvualustaa. En tiedä. Olin kysellyt naapurin metsänomistajalta, jos saisin ottaa sammalta hänen metsästään, joten siellä kävin kottikärryineni. Löysin niin kaunista karhunsammalta, että ajattelin kokeilla sitä ensin. Voi kun se olikin ihanan pörhöstä, kasvoi vanamoa ja puolukkaa ja ties mitä mukana! 


Huomasin sitten aika venkeän ilmiön. Sammalhan meni aivan suppuun auringolla, mutta kun sitä kasteli, se pörhisteli heti itsensä. Sitä en tiedä miten se asettuu kasvamaan tuohon. Saako se juuriaan sinne lautojen väliin sinne missä on multa. Ja miten käy, kun laudat ja puut siellä sisällä alkavat lahotessaan alentua? Ja alkaako sohvan päällyslaudat lahota sopivasti, jotta siinä kasvaisi sammal? En tiedä mitä sohvan kanssa tapahtuu. Mutta märällä säällä sitä voi ihailla ja kuivalla säällä siihen voi aivan turvallisesti istahtaa.


Siis tässä kaunis sammalsohvani! Olkaa hyvä ja istukaa. Sohvan edessä on hevosenkengän muotoinen kivinen ruusupolku, jonka keskelle olen viime syksynä istuttanut 8 eri rugosalajia. Ne ovat vielä pieniä, mutta terhakoita. Ihan Ritausmaa myöten ne selvisivät hyvin talvesta.

Kauniina päivänä tässä voisi ihan kivasti juoda kahvet! 

Mutta tulevat vuodet näyttävät, mitä sohvalla saattaakaan istua joskus. Ehkä kukkasia?

Olen kansanpelimannin tytär. Siksi tähän Kesän tullessa ja Konsta Jylhä.

5 kommenttia:

 1. Voi mahdoton, on komea! Kastelua taitaa vaatia ekana kesänä. Laitoin itse sammalta korisohvaan ja alkoi siinä elämään ja olemaan kyllä. Kastelin rutkasti vaan.

  VastaaPoista
 2. Mielettömän hieno, ihan Leila-mainen :)

  VastaaPoista
 3. Aivan kuninkaallinen soffa! Siihen vielä pari sammaltyynyä koristeeksi, niin jo on upea. Mutta hyvälle näyttää jo tällaisenaki :)

  VastaaPoista
 4. Ihana tosiaankin! On sinulla ollut puuhaa siinä.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!