lauantai 6. tammikuuta 2018

Suomen maakuntakukat

Kun tuossa edellä aprikoin tuota Suomen valtion kansalliskukan kielon paikkaa ja sen vaihtamisen mahdollisuutta, ajattelin tuoda tälle sivulle enemmän esiin sitä millaisia kasveja on valittu kansalliskukiksi ja Suomen maakuntakukiksi/kasveiksi. Sillä aina ne eivät ole niin kutsuttaja kukkia.

Ensin ne maakuntakasvit. Minä olen Pohjois-Pohjanmaalta ja ylpeä meidän kukkasymbolistamme SUOPURSUSTA! Maakuntakukat on etsitty äänten perusteella. Kun etsin siitä tietoa, löysinkin perusteluja, miksi se juuri sopii P-Pohjanmaan maakuntakukaksi: 

Juha Suominen, ‎Sirkka Linnamies - 1983 - ‎Snippet view
SUOPURSU, Ledum palustre Suopursun suosio on kiistaton: sille tuli koko Suomesta enemmän ääniä kuin yhdellekään muulle kukalle ja Pohjois-Pohjanmaalta melkein puolet kaikista. Kolmen ensimmäisen lajin joukossa se oli Suomen koko pohjoisosassa aina Etelä- Pohjanmaata ja Pohjois-Karjalaa myöten. Juuri tämä onkin suopursumme valta- alue. Osaksi on syynä soiden runsaus, mutta osaksi myös se, että maamme pohjoisosissa suopursukasvaa aivan ohutturpeisillakin ...

Kuva Wikipedian sivustolta
Suopursun tieteellinen nimi on Ledum palustre, suoperäinen kasvi. Sen katsotaan kuuluvan kanervakasveihin, mutta on sukua alppiruusuille. Sen toinen latinankielinen nimi todistanee tämän, Rhododondron tomentosum, rhodantha = ruusunpunainen, tomentosum = villava, takkuinen, mikä kuvaus ei kyllä yhtään sovi suopursulle. Hassua.

Minulle suopursu tuolla metsässä on sama kuin Välimeren maissa ihmisille rosmariini. Molemmat ovatkin varpukasveja! Rosmariini on minun suosikkiyrttini ja meinaa minulle äiti-maa-yrttiä, joka rohdoksena auttaa melkeinpä mihin vain. Nytkin on pöydällä pullo, jossa on öljyyn liotettu rosmariiniöljyä. Sillä hieron kipeää nilkkaani silloin tällöin.

Samoin hoitaa suopursu (kuumat suopursujalkakylvyt) kipuja lääkitsevänä. Ja tuoksu yhtä huumaava kuin rosmariinillakin!!

Hyvin ovat valinneet maakunnat muitakin kasveja omakseen. Onhan siellä mukana yksi ruusukin, karjalanruusu, hyvin ymmärrettävää! Mukaan on päässyt pari puutakin. Tässä siitä luettelo napsittuna suoraan Wikipediasta, Kukan nimeä painamalla pitäisi löytyä myös kuva.

2 kommenttia:

  1. Kylmänkukka on rauhoitettu, ja käymme sitä aina keväisin ihailemassa veljeni mökkimaisemissa.

    VastaaPoista
  2. Suopursun tuoksu on aivan ihana! Meidän maakuntakukka näyttää olevan maitohorsma. Sitä täällä kyllä kasvaa reilusti :)

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!