torstai 23. toukokuuta 2019

Ihmisen rakkaus paikkaan

Huomaan, että puhun paljon rakkaudesta. Sehän on ihmisessä kuin sateenkaarenvärinen aura ja siihen liittyy monenlaisia tunteita, vihaa ja suruakin. Se myös laajenee välillä kuin tulva, hyökyaalto tai soliseva puro eri ihmisiin, esineisiin, asioihin ja paikkoihin. Rakkaus on paljon laajempi kuin se mistä yleisesti puhutaan. Se kohdistuu paikkakuntaan, synnyinmaahan tai mitä voimallisinta, tähän Maapalloomme. Puhun varmaankin rakkaudesta ihmisen tärkeimpänä ominaisuutena myös siksi, että itse kävin läpi vakavaa sairautta ja sen myötä uudenlaiset arvot nousevat pintaan.

Nyt käsittelen ihmisen rakkautta paikkaan. Eräs ystäväni sanoi näin: "Siellä missä on hyvä olla ihmisten keskuudessa, siihen paikkaan rakastuu." Varmasti tosi. 

Jotkut rakastuvat paikkaan, koska arvostavat sukunsa esi-isien työtä, käsin raivattua, käsin koverrettua. Jotkut rakastuvat paikkaan, koska se on niin kaunis, kuten Suomessa usein sinisen järven rannalla tai vaaran rinteessä. Jotkut rakastuvat paikkaan, koska jokin mystinen vetää puoleensa. Jotkut, kun itse ovat sitä työstäneet ja jotkut, koska siinä on vanha elämä, kulttuuri ja tarinat. Juuri eilen kuuntelin erästä, joka kertoi, että on kiintynyt paikkaan ja taloon, koska se elää historiallisesti tarinoineen. Eipä silti, joku kiintyy moderneihin esineisiin ja paikan steriiliin puhtauteen, koska tarvitsee juuri sellaista. 


Papula

Olen joskus kuvannut ruusujen kautta sitä, kuinka pahalta tuntuu jättää rakas kotipaikka esimerkiksi muuttamalla maasta toiseen (Papulan ruusun tarina) ja silloin halutaan mukaan jotakin kaunista ja ikiolevaa. Usein se on puu, ruusu tai muu kasvi ja tottakai esineet. Eräs vieraili vanhalla kotipaikallaan Karjalassa ja otti mukaansa siitä "tupakkikukkaa", joksi hän karhunköynnöstä nimitti. Sitä on minullakin. Minäkin otin lapsuuden kotipihasta äitini istuttamaa saippuakukkaa ja iiristä. Niiden mukana tuli äidin puutarhaa hoitava käden lämpö.

kevätkaihonkukka

Puutarhakasveissa on usein mukana jokin ihminen ja tunne siitä ihmisestä. Minulla on aika hyvin muistissa, kuka on mitäkin perennaa minulle antanut. Vasta halasin ja kiitin Merjaa pienestä kevätkaihonkukan alusta, jota hän kerran minulle toi. Nyt se sinisyttää kauniisti kukkapenkkejäni ja ruusujen juuria.

Ruusujen myötä olen havainnut myös eräänlaisen ystävyyden osoituksen hyvin lämpimänä. Kun kävelin tuolla puutarhassani, huomasin kuinka kauniisti Riitan lahjoittama outo, hyvin vanha ruusu Keuruulta, on herännyt voimakkaasti eloon juuri tänä keväänä. Ja siinä oli kevään ensimmäiset nuput!! Voi kun ilahduin. Riitta halusi tuoda sen minulle muistoksi hänen vanhalta rakkaalta kotipaikaltaan, ei tosin tiennyt ruusun nimeä. Nyt näen pian sen kukan. Se voi olla metsäruusu, mutta epäilen sen vaalean vihreistä lehdistä sen aivan muuksi. Mutta että Riitta (blogiystävä) toi sen pitkän matkan takaa! Kyllä silloin sydäntä lämmittää ystävyys. 

Lisää kuvateksti

Tällä tavalla on moni muukin minulle osoittanut ajatustaan ja ystävyyttään, ruusun kautta. Eräs kyläläinen toi minulle toissa vuonna Jukolanmäen ruusun. Hän ajatteli, että kun Jukola on nyt hävitetty, sen ruusu säilyisi minulla. Ja nauratti kovasti yksi runopäivä tässä, kun eräs mies meni Jukolan ruusun luo ja lauloi minulle. Hän tiesi, että Jukolan seurantalolla tapasin mieheni Einon ja siitä kaikki alkoi. Rauha toi metsäruusun Lukkaroisten perältä, koska halusi sen tulevan Einon muistoksi hänen äitinsä kotikonnuilta. Terttu toi minulle vanhalta paikalta karjalanruusun ja muutakin pensasta ja perennaa on näin ilmestynyt pihalleni. Lämpimällä ystävän kädenojennuksella! Ette arvaa, kuinka se on lämmittänyt mieltäni!

karjalanruusu

Nämä lahjat kertovat myös ihmisen kunnioituksesta, arvostamisesta ja rakkaudesta paikkaan ja sen historiaan. Ruusun välityksellä he haluavat sitä osoittaa. Paikan mukana siirtyy mystinen muisto ja omaleimaisuus ruusussa uuteen paikkaan, paikkaan jota sitäkin rakastetaan. Mitä kaikkea kertoo ruusu, mitä kaikkea tunnetta tuo mukanaan, mitä tarinaa ja mitä hoitavaa voimaakin? Ei kaikkea tarvitse tietää ja ymmärtää.

12 kommenttia:

  1. Rakkaus on maailman suurin ja tärkein tunne. Samoin minun puutarhassani on ihania muistoja ystäviltä eri puolilta, myös sinun puutarhastasi! Joka kerta näiden kasvien äärellä muistan antajaansa. Mikä ihana tapa muistaa ystäviä matkojenkin takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän täältä on sinulle tullut? En muista. Siis näin päin ei taida muisti pelata!

      Poista
  2. Jos joku antaa sinulle kasvin alun, sen muistaa varmasti. Aina muistuu antaja mieleen, kun kukka kukkii ja menestyy.

    VastaaPoista
  3. Olipa mukava lukea historitietoa Papulan ruususta, sillä ystäväni osti sen minulle jo vuosia sitten muistoksi yhdeltä retkeltämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän historiallinen tieto nostaa aina arvossa niin kasvia kuin ihmistäkin.

      Poista
  4. Ihan sydän pakahtuu, kun ajattelee kaikkea sitä työtä, jota oman puutarhansa eteen on tehnyt. Jokaiseen kasviin on hikensä ja sydänverensä valuttanut. Puutarhani ei koskaan ole täydellinen, mutta ei sen tarvitse ollakaan. Se on minun paikkani ja minun luomukseni. Matkalla johonkin, jonka määränpäätä en tiedä. Muilta saaduissa kasveissa elää heidän kädenjälkensä ja muistonsa. Aina kunkin kasvin ohi kulkiessa muistaa kasvin antanutta ihmistä. Voiko hienompaa jälkeä ihminen jättääkään.
    Rakkaus on elämää kantava voima. Tällä hetkellä tunnen syvää rakkautta puutarhaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarha on kuin ihminenkin. Jos täydellisyyteen pyrkii, elämä voi tulla tylsäksi ja stressaavaksi. Epätäydellisyydessä on tilaa ilollekin. Ja onneksi emme tiedä sen määränpäätä. Ihminen on luoja, Luojansa rinnalla. Pyrimme luomaan hyvää, eikö? Ja puutarha elää muillekin kuin luojallensa. Siellä kulkevat monet mukavat ihmiset kasvien avulla rinnallasi. Yksin itselle sillä ei olisi merkitystä! Sinä Between innostat minua aina filosofoimaan.

      Poista
  5. Minullakin on kasveja, joista muistan henkilöt ikuisesti. Kukka tosiaan välittää ystävyyden viestin! Terveiset Keuruulta, koskas lähdet tänne suuntaan puutarhailemaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihme, muistin väärin Riitta. Keuruuhan se sinun kotipaikkasi on. Korjaan sen tuonne blogiin. Sinusta ja sinun ruusustahan siellä juttelen. Voi olla, että juuri tämä ruusu avaa ensimmäisenä tähän kesään kukkansa. Mielenkiintoista nähdä se! Voi kun olisi mukava matkustella sinunkin luo. Mutta yhä pidän tuota kesäkahvilaa. Jäin sitä hommaa viime kesänä kaipaamaan.

      Poista
  6. Samoin sinulle Suvi! Olkoon tämä kesä sellainen oikea kesä, ei liian kuuma.

    VastaaPoista
  7. Juuri kirjoitin itsekin siitä miten rakkaimmat kasvit ovat joltain ystävältä saatuja tai niihin liittyy mukava tarina. Olen istuttanut kaikille lapsilleni puut heidän aloittaessaan koulutiensä, puut ovat hyvin rakkaita minulle💚

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!