tiistai 4. syyskuuta 2012

Miten voi kauris ja minun kauriini?


Kauris-ystäväiseni, ruusutarhani kuningatar, on ollut vähän syrjässä tämän kesän puutarhastani. Kauniit hevoset, se lentävä Pegasos ja ystävänsä ovat vieneet siellä kaiken huomion ja ovat olleet se kuvatuin kohde. No ei se mitään. Minusta on ollut mukavaa mainostaa taitavaa ystävääni Metsänneitoa, jonka käsissä luonnon materiaali taipuu vaikka miksi. 

 
Kauniisti on koristanut kuitenkin kauris-gobelliini aittani harmaata seinää, tuonut siihen omaa hohtoaan. 

Elävää kaurista en ole nähnyt muuten kuin jäljet silloin tällöin (valitettavasti ei puutarhassani) metsäpoluilla. Mutta monet kertovat ihastuneena katselleensa niiden hyppimistä ja jopa vasoja äitiään seuraten. Joten tuolla metsässä ne lymyävät.

Luin lehdistä, että Pattijoen Metsästysseura on rauhoittanut joksikin aikaa kauriin. Hyvä Pattijoki! Kun taas Olkijoella sitä saa pyytää 10 kappaletta. Voih!

En tiedä mikä minulla on aina kauriissa viehättänyt, ehkä sen valppaus ja vaistonvaraisuus. Olen jostakin lukenut (en minä nyt kaikkia linkkejä ala laittamaan!!) että kaurista sanotaan kauneimmaksi hirvieläimeksi.

Yhtä asiaa minä ihmettelen. Saksanhirven vasa muistuttaa myös Bambia, vaikka yleisesti se nimetään kauriin vasana. Myös sitä, että kauris, se mitä Suomessa on, on hyvin pieni ja pystyt pienet sarvet. On siis olemassa myös toinen ’kauris’, ehkä juuri saksanhirvi, joka kantaa samaa nimeä ja jolla on isot valtavat sarvet. Kun katselen kauriin kuvia esim. googlesta, niin kyllähän siellä näkyy monennäköistä kaurista. Muistaa kai täytyy, että ei netin tieto ole niin varmaa. Sinnehän lähettelevät kuvia jos kukanenkin ja kirjoittelevat myös omiaan.

Niin kuin minäkin. Ennenkin olen blogissani kirjoittanut kauriista, useassa eri osiossa (tässä,  tässä, tässä, ja tässä  , huomasin.  Jos jotakin sattuu kauris kiinnostamaan. Kauris symboloi jotakin korkeampaa, henkevämpää tasoa puutarhassani ja oman mielen kuvioissa.

Nyt haluan esitellä eräitä kauniita, taiteellisia tai somia kuvia kauriista. Niiden lomassa opiskelen jälleen tätä taidetta, mitä alan yhä enemmän kaipaamaan, kun syksy kallistuu pimeän ja kolean puolelle. Tässä alla intarsia-puutaidetta, Uniikkipuu tuotteita , artesaani Pasi Sokura Lappeenrannasta. Kaunis liike!


Sydänkäpyset myyvät Aasiassa veistettyjä puuveistoksia, varmaankin taidolla ja sydämella tehtyjä, kuten tässä. Oli ihan hilikulla, etten langennut ostamaan, mutta täytyy todeta tämä arki ja tulevat ajat. Nyöri tiukalle!


Mutta jo näissäkin kuvissa kauriilla on kahdenlaiset sarvet!!?

Sitten minua hymyilytti tämä pieni kortti ja kun se ei ollut hinnalla pilattu, niin lankesin ostamaan muutamia kauris- ja ruusukortteja. Olen aina kerännyt kortteja. Tällainen löytyi pienestä lasten vaatteita kaupittelevasta verkkokaupasta nimeltä Pikku Helene. Mukava lähettää joskus pojantyttärelle näitä. Puhumattakaan Osmo Rauhalan kaurismaalauksista tai Marimekon uudemmasta mallista 'Kaunis Kauris' (Teresa Moorhouse).

Siis ihana tuokin! Löytyy lakanasettinä ja kankaana, eri värisinä. Oijoijoi!!!

Vielä kerran tämä kaunis laulu: Johanna Kurkela ja Kauriin silmät.


1 kommentti:

  1. Kauris on minunkin mielestä kauneimpia eläimiä, vaikka en minäkään ole luonnossa kaurista nähnyt, Korkeasaaressa vain.
    Hauskoja nuo paju hevoset ja kauris.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!