perjantai 5. lokakuuta 2012

Läjiä ruusutarhassa

Ihanan kamala sana tuo LÄJÄ. Pläjäys! Läjäyttää, lätinä...se on ihan rutusa ja läjäsä, sanotaan Pohjanmaalla. Läjä on paljon parempi sana kuin kasa. Kasa on jotenkin liian siisti ja rajattu. Mutta läjä on laajempi käsite, villi ja käsittelemätön.

Minulla on tällä hetkellä koko puutarha läjiä täysi. Ei ne mukavilta näytä. Ne haastavat. Ne tuntuvat välillä ylipääsemattömiltä, vuorilta. Eikä ne häviä muuten kuin toimimalla!


Tämä on kaunis läjä. Mutta työtä siinäkin. Taustalla vielä salaojaläjätkin. Näin jossakin, että näistä lehdistä voisi tehdä 'lehti ruusuja'. Tekis mieli...mutta kun vois olla parempaakin tekemistä.


Tämä on siunattu läjä, murskeläjä salaojaa varten. Melkein itkin ilosta, kun se järjestyi niin mukavast


Kiviläjä, aarreläjä, joka on mukavasti kasvanut, kun naapuritkin ovat osallistuneet. Ne ovat ruusupolkuani varten, joka toivottavasti pääsee ainakin keväällä kasvamaan.


Tämä puuläjä syntyi tarpeesta, jota tonttu-raukka ei oikein ymmärtänyt. Rankaläjä pitää pieniä ja kuivata ennen kuin ne ladotaan liiteriin. Nyt aloitin kauniin läjäämisen vanhat lahot tikapuut alustana.


Tämä jäteläjä tulee kasvamaan, kun siivoan ulkorakennuksia. Toivottavasti se joskus häipyy tästä.


Lehtiläjä kompostia ja herukkapensaan juuria varten. Olen oppinut että nämä ovat tosi käyttökelpoisia puutarhassa ja kompostissa.


Roskaläjä, joka nähtävästi odottaa pääsiäistä tai juhannusta. Sekin varmastai siihen mennessä kasvaa.Kompostiläjät ovat ihan OK. Mutta mitäs tehdä tuolle vanhalle lautaläjälle? Sitä tuossa ihmettelee joku haamu, jolla valitettavasti on vastuu näistä läjistä. Ja nämä läjät ovat ulkona. Arvata vain voi, mitä läjiä löytyy rakennusten sisältä...siitä en nyt viitsi puhua. Kunhan talossa ei vaan ole enää homeläjiä lattioilla eikä jääläjiä katolla, niin kyllä nämä läjät aina voitetaan.

Herrajee! Onko sellainen bändikin kuin LÄJÄ? Vai mikä se on? Terveet kädet ne on minullakin!

3 kommenttia:

 1. Oi voi! Työntäyteisiä läjiä! Sie tarvitsisit talkoot noissa useimmissa!

  Meiltäkin lähti pihasta juuri muutama päivä sitten kaatopaikkaläjiä monta, sekä ruma lainaperäkärry joka sekin oli varsinainen läjäys. Nyt on piha siistimpi.

  Meilläkin oli puuläjiä keväällä. Nyt ei ole paljoa lehtiläjiä kun ne vanhat koivut kaadettiin. Mie kaipaan vaahteroita... =) Niitä oli lapsuudenkodin pihassa. =) <3

  Salaojamurskeläjää meilläkin kaipaillaan...
  Mutta se aikanaan...


  Onnea ja voimia siulle näiden kaikkien kanssa. <3

  VastaaPoista
 2. Luin otsikon ja aattelin että lehmätkö ne on laitumelta päässy puutarhaas läjiä tekemään :) Mukavempia nuo läjät kuitenki on. Meijänki pihasa ois puuhaa, mutta aina vaan sataa. Miestäki tarvisin kaveriksi ku ei tuo moottorisaha oikeen pysy mulla hallinnasa tai en oo kyllä etes uskaltanu kokeilla. Tämä innosti nyt sen verran että taijan lähtä jonku läjän raivaamaan pihalta ennenkö lumi tulee

  VastaaPoista
 3. Kiitos Una, runoilijasielu! Olen iloinen myötäelämisestäsi. Samat tutut jutut!

  Ja Salla, kylläpä tuli päivän nauru. Ne lehmän läjät vain puutarhasta uupuvatkin!
  Joskus oli niitäkin, kun naapurin lehmät pääsi vihannesmaalleni.
  En minäkään uskalla moottorisahaa käyttää, enkä osaakaan, tai en ole halunnut oppiakaan. Uskon että lumi ei tule ennen joulukuuta. Tai ei saisi minun tahtiin.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!